Pratite nas

Gluposti

Izetbegović: “Nismo mislili da će mudžahedini raditi zločine”

Objavljeno

na

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH odgovorio je u ekskluzivnom intervjuu za N1 na izjave koje je u današnjem izdanju Globusa izrekao saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman. Intervju prenosimo bez uredničkih intervencija. Pogledajte koliko je samo laži izrekao Bakir Izetbegović:

Tuđman je uzroke današnjeg terorizma na tlu Europe pronašao u Bosni i Hercegovini tijekom 90-tih godina.

”Ovo što se sada događa po Europi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv ‘muslimanske’ imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Allah-u-ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića”, rekao u velikome intervjuu Globusu prof. dr. Miroslav Tuđman.

Izetbegović je na ovakve tvrdnje pokušao odgovoriti konstatacijom kako Tuđman skreće pažnju s tema ‘koje mu ne odgovaraju”

”Jedno je pitanje koncentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Haagu za udruženi zločinački pothvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđman mlađi jer je bio šef obavještajne službe u to vrijeme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj”, kazao je.

Ozbiljna je to izjava gdje proziva i vašeg oca Aliju Izetbegovića….

Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Zločini mudžahedina su bili individualni i za njih su odgovarali, a ako nisu još mogu odgovarati. U Sarajevu je komandat jedinice zadržan u našem centru s namjerom da ga se istjera iz BiH. Da je bilo dokaza o njegovom sudjelovanju u mudžahedinima on bi odgovarao pred sudom. Bilo je zločina na svim stranama, ali zločini mudžahedina se ne mogu usporediti s udruženim zločinačkim pothvatom kojeg je faktički predvodio Franjo Tuđman. Cilj je to da se skrene pažnja s problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom pothvatu koji je dokumentiran u kojem ima i hrvatskih postrojbi. Tu će biti u Haagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne inzistira na tome?

Činjenica jest da su mudžahedini bili u BiH. Je li raščišćeno tko je iza njih stajao?

Tuđman kaže da ih je doveo Alija, ali je upravo obratno. On je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbjeglica, silovane žene – sve te scene koje su na CNN-u gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i susjeda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine.

Dobro, ali to nije opravdanje…

Naravno da nije. Ti se zločini daju pobrojati na prste (sic.). Bili su “sistematski sankcionirani. “

Je li vaš otac imao kontrolu nad njima?

Iz početka nije bilo nikakve kontrole, bili smo razbijeni u enklave. Oni su kasnije bili iz raštrkanih jedinica svi postrojeni u jednu tako da je tu bilo nešto više kontrole, ali u tom ratu se njihovi zločini daju pobrojati na prste jedne rue za razliku od drugih strana.

Jesu li bili pod rukom Alije Izetbegovića, je li on upravljao njima?

Nije. Alija Izetbegović nije bio zapovjednik i nije znao detalje u organizaciji osim zapovjedništva u smislu predsjedavajućeg Predsjedništva. Oni nisu bili istjerani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni.

Tuđman kaže da je današnji terorizam tada počeo u BiH. Koliko to oslikava politiku službenog Zagreba? Predsjednica Grabar Kitarović isto o BiH priča u kontekstu terorizma…

Na valu islamofobije se dobiva jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušava od malih problema napraviti velike, a velike koji su došli 1992. od strane RH se pokušava minimizirati. Zločini mudžahedina su barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna. Nije isto imati dvije fleke na obrazu i imati dvije tisuće fleka.

Politika je dvosmislena – s jedne strane tu je pružena ruka u integracijskim procesima, a s druge se pokušava napraviti pritisak na bh. politku da bude u defenzivi. Pokušava se predstaviti agresija koja je napravljena od hrvatske strane da se to relativizira i umanji i napravi pritisak na bh. stranu. Da se bh. društvo segregira i da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podjele vlasti.

A sada pogledajte interaktivnu mapu zločina nad Hrvatima koje su na području Hercegovine i srednje Bosne izvršili pripadnici Armije BiH:

Miljenko Klarić izradio interaktivnu mapu zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

HRT se ograđuje od Stankovićevih stajališta iznesenih u Nedjeljom u 2

Objavljeno

na

Objavio

HRT se ograđuje od Stankovićevih izjava u Nedjeljom u dva

U povodu posljednje emisije “Nedjeljom u 2”, u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa, Hrvatska radiotelevizija izdala je priopćenje za javnost.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”.

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je “na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj” te se ističe da su “temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske”.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

Mladićevi odvjetnici: ‘On će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu’

Objavljeno

na

Objavio

Od teze da su mu narušena prava zbog toga što mu ne dopuštaju da ga u pritvoru posjeti svećenik Ruske pravoslavne crkve do tvrdnje da će umrijeti ako bude morao saslušati svoju presudu – Ratko Mladić i njegovi odvjetnici na sve moguće načine pokušavali su proteklih tjedana odgoditi neminovno.

No, sutra u 10 sati dolazi trenutak od kojeg je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba tako dugo pokušavao pobjeći: prvo fizički, skrivajući se od ruke pravde, a onda i mentalno, opstruirajući svojim ponašanjem u sudnici proces pred međunarodnim tribunalom koji prezire i ne priznaje.

Dolazi taj trenutak u kojem će čuti presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

– Bilo kakva manja kazna od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi – rekao je tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi tužiteljstva u prosincu prošle godine.

Prošloga tjedna, Mladić je putem svojih odvjetnika ozbiljno poručio sudu da će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu, a to je potkrijepljeno pismom dr. Velibora Ristića, specijalista interne medicine, kardiologije i elektrofiziologije iz Beograda.

“Bio bi izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija” “Ako bi pacijent Ratko Mladić bio prisiljen sudjelovati na pretresu u povodu izricanja presude (…) upozoravam da bi u tim okolnostima bio, protivno svim etičkim medicinskim pravilima, direktno izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija (ponovni moždani udar, ponovni srčani udar i naprasna smrt)”, napisao je dr. Ristić.

Raspravno vijeće, koje će mu sutra izreći presudu, odbilo je sve zahtjeve da se izricanje presude odgodi jer smatra da ti zahtjevi nisu osnovani i vjeruje glavnom liječniku pritvorske jedinice tribunala, dr. Paulusu Falkeu, koji tvrdi da Mladić ima vrhunsku zdravstvenu skrb u pritvoru i da mu je stanje takvo da može saslušati presudu.

Mladićevo zdravlje je, inače, narušeno zbog moždanog i srčanog udara koje je pretrpio dok se skrivao od Haaškog suda. Drugim riječima, tek u pritvoru, za razliku od višegodišnjeg bijega od pravde, ima propisnu zdravstvenu njegu. (VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari