Pratite nas

BiH

Bakir Izetbegović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH su krhki no želimo ih ojačati

Objavljeno

na

Hrvatsko-bošnjački odnosi u Bosni i Hercegovini su “krhki” no postoji odlučnost da se oni nastave poboljšavati i učvršćivati u interesu oba naroda i države u cijelosti, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

 [ad id=”93788″]

Izetbegović koji je ujedno čelnik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je kako postoje otvorena pitanja oko kojih između njegove stranke i HDZ BiH nema suglasnosti no dodao je kako su obje strane opredjeljene doći do rješenja suradnjom i kompromisom.

“Nije riječ o krizi već o činjenici da su ti odnosi krhki, kompleksni, često i danas opterećeni balastom prošlosti”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući pri tom kako je dio problema u činjenici da SDA i HDZ BiH ne dijele uvijek iste prioritete. Kazao je kako su za SDA isključivi prioritet reforme i investicije a da je spremnost za suradnju s HDZ BiH iskazana nastojanjima da se ta stranka vrati u vlast iz koje je bila isključena u mandatnom razdoblju od 2010. do 2014. godine.

Komentirajući optužbe koje dolaze iz oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) da SDA svojim postupcima zapravo čini ustupke HDZ-u te time podupire oživljavanje ideje Herceg-Bosne, Izetbegović je kazao kako je to odraz gubitničke nervoze u SDP-u.

“Herceg-Bosna je stvar prošlosti, stvar povijesti, ključni akteri tog projekta su pred Haaškim tribunalom. SDA ni u jednom trenutku nije legitimirala taj projekt, dapače snažno mu se suprotstavila”, kazao je Izetbegović dodajući kako je želja SDA surađivati s legitimnim predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata iako pri tom neće pristati na “loša rješenja za bitne stvari”.

Kao primjer naveo je prijepore oko ustroja Mostara ili rješavanje statusa javnog RTV servisa što HDZ BiH uvjetuje uvođenjem kanala na hrvatskom jeziku.

Dio argumentacije za svoje optužbe na račun SDA SDP je našao i u činjenici da je u Mostaru nedavno otvoren reprezentativni ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH iako takva mogućnost nije predviđena niti jednim zakonskim rješenjem.

Izetbegović ocjenjuje kako unatoč zakonskoj sivoj zoni u tome nema ničega spornog jer svoj ured u Banja Luci odavno imaju srpski članovi Predsjedništva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

Objavljeno

na

Objavio

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine svoju sreću žele naći na zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do ostatka Europe. Sve to rade i uz asistenciju BiH policije, koja ih doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu. Vidljivo je to iz snimke u čijem je posjedu Dnevnik Nove TV, piše Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH će dobiti još 10 milijuna eura od EU za smještaj migranata

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija odobrila je u utorak dodatnih deset milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini koja će biti iskorištena za jačanje kapaciteta te zemlje u suočavanju s migrantskom krizom, priopćeno je iz sjedišta Delegacije EU-a u Sarajevu.

Uz ovih deset milijuna eura ukupna sredstva Europske unije za rješavanje problema migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine dosegnula su iznos od 34 milijuna eura.

Sredstva Europske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavu dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

EU će također nastaviti pružati potporu jačanju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini za identifikaciju, registraciju i kontrolu državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih kaznenih djela. To se odnosi i na stvaranje uvjeta za dobrovoljni povratak migranata u njihove države podrijetla.

Prema procjenama vlasti u BiH u tu je zemlju od siječnja 2018. godine ušlo gotovo 36 tisuća izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutačno nalazi oko 7400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskoj županiji. Oko 4100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira Europska unija.

(Hina)

 

Ivica Šola: Ovako će izgledati Europljanin 21. stoljeća

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari