Connect with us

BiH

Izetbegović pokušao omalovažiti, diskreditirati i demantirati Schmidta pa se prosuo

Objavljeno

on

ilustracija/hms

Izrekao je tri lako dokazive laži

Lider SDA potvrdio je u intervju za sajevski portal Klix.ba kako je u stanju lagati s izuzetnom lakoćom a pri tom uvjeravati kako drugi lažu, dok on govori istinu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je tako visokog predstavnika Cristiana Schmidta predstavio kako osobu koja je neupućena, brzopleta, olako govori o stvarima koje ne poznaje i iznosi tvrdnje koje je lako demantirati.

Za Schmidtove izjave da je Komšić hrvatski predstavnik, kojeg su više birali Bošnjaci nego Hrvati, te da se Hrvati osjećaju nedovoljno zastupljeni u državnim strukturama, vjerojatno misleći da nemaju svog predstavnika u Predsjedništvu Izetbegović je kazao kako su “izrečene olako, jer su neutemeljene, lako se demantiraju i time mogu nanijeti štetu autoritetu novoimenovanog visokog predstavnika”.

-Visoki predstavnik je zadužen za provedbu i tumačenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi sebi smio dopustiti pogrešno tumačenje odredbi Aneksa 4. koje ne poznaju bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, već samo “jednog Bošnjaka, jednog Srbina i jednog Hrvata u Predsjedništvu BiH”. Namjera je očigledno bila da na izbor članova Predsjedništva BiH imaju utjecaj svi građani, bez obzira na etničku pripradnost, jer članovi Predsjedništva imaju obvezu zastupati interese BiH i svih građana, a ne parcijalne interese konstitutivnih naroda. Uostalom, imamo i presudu “Sejdić-Finci” Europskog suda za ljudska prava, čijom bi se primjenom morale brisati etničke odrednice za članove Predsjedništva BiH, ispalio je Izetbegović tri laži u tri rečenice.

Krenimo redom:Suprotno Izetbegovićevim tvrdnjama U članku 5 Stavak 2 d) Ustava BiH izrijekom se spominju bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH:

“Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, pod uvjetom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka”.

Već iz ovog članka je jasno da su članovi Predsjedništva BiH zamišljeni kako predstavnici tri, po Ustavu, jednakopravna i konstitutivna naroda. U suprotnom njihov veto ne bi potvrđivali Klubovi naroda, već zastupnički, građanski domovi. Da su predstavnici građana ne bi ih se nazivali hrvatskim, bošnjačkim i srpskm članom i ne bi ih bila trojica, već jedan.

I treća Izetbegovićeva laž je kako presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci” nalaže brisanje etničkih odrednica  članova Predsjedništva BiH. Takva zahtjev u presudi Suda u Strasbourgu naprosto ne postoji. (Hms)

 

Visoki predstavnik ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u strukturama BiH

Paradoks sarajevske ‘lijeve građanske opcije’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR