Connect with us

BiH

Izetbegović ponovno ulazi u eksperiment koji je propao prije četiri godine

Objavljeno

-

Željko Komšić i njegova Demokratska fronta (DF) jučer su i službeno potvrdili ono što je već danima, pa i tjednima, bilo poznato. Ući će, kako kažu, u pregovore o formiranju vlasti “sa svim parlamentarnim strankama”. Iako široko postavljeni, najavljeni pregovori zapravo se svode na koaliranje sa SDA, jer nakon stava SDP-a i Naše stranke da neće u pregovore s nacionalnim strankama, jedini koji s bošnjačke strane može predvoditi sudionike u vlasti je SDA.

DF je pozvao sve političke organizacije, pojedince i društva, prije svih one socijaldemokratskog opredjeljenja na okupljanje, okrupnjivanje i zajedničko političko djelovanje, koje ima za konačni cilj ujedinjene ljevice u BiH u jednu snažnu političku organizaciju s osnovnom zadaćom da “izgradi bh. politički stub građanske provinijencije, kao istinskog integrativnog faktora društva i države”.

“Očekujemo od SDP BiH, njegovih organa, rukovodstva, zastupnika, istaknutih pojedinaca u organima, članova, aktivista i simpatizera da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih zajedničkih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bh. političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet”, stoji u priopćenju DF-a.

U priopćenju se navodi kako “na osnovu očekivanja velikog broja građana BiH koji su dali podršku DF-u kao multietničkoj, građanskoj stranci, te izboru člana Predsjedništva BiH, radna grupa Predsjedništva DF predlaže sljedeće zaključke Predsjedništva DF a u cilju donošenja Odluke o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama o formiranju većina za mandatno razdoblje 2012. – 2022.

1. U svjetlu najavljenih izmjena ustava BIH i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šiaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sustava koji će omogućiti svim građanima BIH da sudjeluju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

2. U kontekstu EU integracija, zalažemo se za provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i PS BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te članstva u NATO-u.

3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije.

4. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

5. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu s međunarodnim radničkim standardima.

6. Insistiramo na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opće korupcije u bh. društvu.

7. Pažnju posvetiti rješavanju prava i statusa demobiliziranih boraca i njihovih obitelji.

8. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti prometnog povezivanja.

Već u prvom uvjetu za sudjelovanju u vlasti DF pokazuje ignorirantski odnos prema provedbi presude Ustavnog suda Bih u predmetu Ljubić, koja nalaže izmjene Izbornog zakona kojima bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, te Predsjedništvo BiH, što ne čudi s obzirom da je čelnik DF-a Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Portel Thebosniatimes, u tekstu pod naslovom “Islamska demokratska fronta” podsjeća, pak, kako se, još od parlamentarnih izbora DF dvoumio o tome hoće li krenuti u pregovore sa SDA o formiranju vlasti na razini BiH i FBiH. Isprva je predsjednik DF-a Željko Komšić tvrdio kako njegova stranka nema kapacitete sudjelovati u vlasti.

“Mi kao stranka nismo dobili dovoljno povjerenje ljudi sudjelovati aktivno u tom procesu. Uz rezultat koji imamo mi se držimo po strani. Da DF sada ulazi u te priče bilo bi ružno i izrugivanje demokracije”, rekao je Komšić 12. listopada 2018. godine.

Nedugo potom, podsjeća HMS, lider DF-a željko Komšić, kaozao je kako će njegova stranka slijediti stav SDP-a jer nemaju kapaciteta sami, bez SDP-a sudjelovati u vlasti sa nacionalnim strankama.

Nekoliko mjeseci poslije lider DF-a promijenio je mišljenje te došao do zaključka kako njegova tri zastupnika (od 42 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH) i deset (od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH) mogu izvesti BiH na europske tračnice, dovesti do napretka na putu ka NATO-u, kao i općenito poboljšanja života bh. državljana./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas