Izetbegović pozvao EU da BiH odobri kandidatski status

  0

  Govoreći na Forumu za prosperitet i zapošljavanje u Sarajevu, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je Europsku uniju da BiH odmah odobri kandidatski status, piše novinska agencija Patria.

  u-sarajevu-poceo-forum-za-prosperitet-i-zaposljavanje-bih-je-neophodna-pomoc-izvana_2_25129

  BiH to zaslužuje i odmah sve uvjete trebamo rješavati u pregovorima – kazao je Izetbegović dodajući da  ugovor za razvoj mora biti rezultata koncenzusa.

  Mora biti u osam godina 100.000 radnih mjesta. Imamo mnogo šansi za izvoz i možemo privući investicije. Neophodno je i preispitati učinak pojedinih institucija, revidirati privatizaciju i porijeklo imovine – dodao je Izetbegović precizirajući da je poplave zahvatile 44 općine što je otprilike 1, 7 miliona stanovnika.

  Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je, pak, da BiH prolazi kroz kataklizmu te da je priroda pokazala svoju divlju narav.

  I to će nas koštati mnogo. Pomoć stiže sa svih strana. Milion ljudi je ugroženo. Raduje me ovaj forum o zapošljavanju. Pomoć nam treba i u investicijama i reformama. Moramo srediti poreze i pojačati borbu protiv korupcije.  Pad prihoda od Uprave od UIO će biti manji za 50 posto, a sada je to 30 posto. Treba nam pomoć – kaže Bevanda dodajući da će biti najgore ako mladi počnu odlaziti. (NAP)

  facebook komentari