Pratite nas

Izetbegović pozvao EU da BiH odobri kandidatski status

Objavljeno

na

Govoreći na Forumu za prosperitet i zapošljavanje u Sarajevu, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je Europsku uniju da BiH odmah odobri kandidatski status, piše novinska agencija Patria.

u-sarajevu-poceo-forum-za-prosperitet-i-zaposljavanje-bih-je-neophodna-pomoc-izvana_2_25129

BiH to zaslužuje i odmah sve uvjete trebamo rješavati u pregovorima – kazao je Izetbegović dodajući da  ugovor za razvoj mora biti rezultata koncenzusa.

Mora biti u osam godina 100.000 radnih mjesta. Imamo mnogo šansi za izvoz i možemo privući investicije. Neophodno je i preispitati učinak pojedinih institucija, revidirati privatizaciju i porijeklo imovine – dodao je Izetbegović precizirajući da je poplave zahvatile 44 općine što je otprilike 1, 7 miliona stanovnika.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je, pak, da BiH prolazi kroz kataklizmu te da je priroda pokazala svoju divlju narav.

I to će nas koštati mnogo. Pomoć stiže sa svih strana. Milion ljudi je ugroženo. Raduje me ovaj forum o zapošljavanju. Pomoć nam treba i u investicijama i reformama. Moramo srediti poreze i pojačati borbu protiv korupcije.  Pad prihoda od Uprave od UIO će biti manji za 50 posto, a sada je to 30 posto. Treba nam pomoć – kaže Bevanda dodajući da će biti najgore ako mladi počnu odlaziti. (NAP)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Osijek: Za poticanje poduzetništva više od šest milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Za aktivnosti poticanja poduzetništva u ovogodišnjem proračunu Osječko-baranjske županije bit će osigurano 6,2 miljuna kuna, što je dva milijuna kuna više nego prošle godine, a samo u pet javnih poziva, raspisanih u svibnju, za različite vrste poduzetničkih potpora, osigurano je 2,1 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak u Županijskoj upravi.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović rekla je na konferenciji za novinare kako je, od pet raspisanih javnih poziva, najviše novca, 1,5 milijuna kuna, planirano izdvojiti za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, odnosno za aktivnosti kupnje, obnove ili opremanja poslovnih prostora, nabavu alata, strojeva i opreme, uključujući i informatičku opremu.

Ostale potpore odnose se na razvoj i primjenu inovacija, organiziranje seminara radionica i drugih oblika obrazovanja poduzetnika, organizaciju i nastupe na sajmovima i stručnim skupovima te savjetodavne usluge postojećim i potencijalnim poduzetnicima te poduzetnicima početnicima, dodala je Katavić-Milardović.

Osječko-baranjska županija ukupno ima 11 programskih aktivnosti s više od 30 projekata poticanja poduzetništva.

S obzirom da je prošle godine bilo slučajeva nenamjenskog trošenja sredstava koja su poduzetnici naknadno morali vraćati ili ih nisu stigli utrošiti u predviđenom roku, model je u ovogodišnjem javnom pozivu promijenjen pa će poduzetnici najprije uložiti i onda se javiti na javni poziv za dodjelu potpore, pojasnila je.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić ocijenio je kako se poduzetništvu i obrtništvu mora davati ne samo načelna i formalna, nego i konkretna financijska potpora. Uvjeren je da će se poticaji poduzetništvu i idućih godina povećavati, ne samo iz županijskog proračuna, već i od nadležnih Ministarstava te EU fondova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sastali se premijer i predsjednica, sjednica VNS-a 28. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković sastali su se sinoć i dogovorili da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bude u 28. svibnja, doznaje se neslužbeno u ponedjeljak.

Predsjednica i premijer također su se dogovorili da se još jednom sastanu tijekom ovog tjedna.

Inače, za danas je najavljena sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi predsjednik stranke Andrej Plenković stranačkom vrhu trebao predstaviti kandidata koji će zamijeniti potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Za sutra je najavljen novi koalicijski sastanak na kojem će premijer svoj prijedlog predstaviti koalicijskim partnerima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati