Pratite nas

BiH

Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju

Objavljeno

na

Foto:Klix.ba

Čelnici vladajućih probošnjačkih stranaka u BiH poručili su u srijedu kako bi pokušaj odcjepljenja bilo kojega dijela te zemlje vodio narušavanju mira, te su pozvali srpske dužnosnike da prestanu s blokadom države, a međunarodnu zajednicu da reagira na narušavanje teritorijalnog integriteta.

“Nijedan pedalj ove države se ne može odcijepiti. Tako nešto dovodi do narušavanja mira”, rekao je čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu. On se u zgradi Predsjedništva BiH susreo s koalicijskim partnerima u vlasti, čelnikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, koji je i predsjedavajući BiH Predsjedništva te čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, koji je i državni ministar sigurnosti.

Izetbegović je upozorio predstavnike međunarodne zajednice, a napose Ured visokog međunarodnog predstavnika kako je “krajnje vrijeme da se poduzmu koraci na krizu koju je izazvao Dodik”.
“Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo”, dodao je Izetbegović.

On je osudio i ponašanje srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića ističući kako se nije ogradio od Dodikovih secesionističkih prijetnji.
“Blage su i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovoj nazočnosti i pred patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji”, dodao je.

Izetbegović je poručio i kako bošnjačka strana neće podržati odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, dodajući kako se o tome može razgovarati ‘tek kada BiH snažno napreduje na putu k članstvu u EU i NATO-u’.

Čelnik SBB-a BiH rekao je kako je današnji sastanak poruka Dodiku da se neće dopustiti prijelaz crvene linije prijetnjama separatizmom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić rekao je da će najveću štetu od poteza srpskih vlasti i Milorada Dodika snositi građani Republike Srpske.

I on je opetovao da se ne može raspravljati o odlasku sudaca stranaca iz najviše sudske institucije u toj zemlju – Ustavnog suda BiH.

Posljednja kriza sa srpskom blokadom državnih institucija u BiH nastupila je nakon odluke Ustavnoga suda BiH da ospori vlasništvo Republike Srpske nad javnim zemljištem. Srpski čelnik Milorad Dodik također je najavio mogućnost razlaza Republike Srpske s BiH kroz tzv. ‘Rsexit’. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Milorad Dodik prijeti uvođenjem cjelodnevnog policijskog sata

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u četvrtak kako se samo rigoroznim mjerama može spriječiti širenje epidemije koronavirusa te je najavio kako bi zbog toga mogao biti uveden neprekidni policijski sat u Republici Srpskoj.

“Ako ne bude discipline morat ćemo uvesti 24-erosatni policijski sat. Ne smijemo popustiti u disciplini, posebice kada je riječ o smanjenju socijalnih kontakata”, kazao je Dodik u intervjuu za entitetski javni servis RTRS.

Potpuna zabrana kretanja u cijeloj BiH u noćnim satima na snazi je već više od dva tjedna, a uz to je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina zabranjen izlazak iz domova i tijekom dana.

Jedina iznimka u RS-u su umirovljenici kojima je ovog tjedna dopuštano da utorkom i petkom prije podne mogu otići podići mirovine ili do trgovine.

Dodik sada tvrdi kako ni to nije dovoljno jer pojedinci krše uvedene mjere pa bi stoga, smatra on, mogao biti nužan još drastičniji režim, odnosno potpuna zabrana kretanja za sve kategorije stanovništva. Uvođenje tih mjera ne bi mu bio problem jer je u RS proglašeno izvanredno stanje pa je tamo sva vlast u rukama entitetske predsjendice Željke Cvijanović, koja je pod potpunom Dodikovom kontrolom.

Od nešto više od 850 slučajeva zaraze koronavirusom u cijeloj BiH u RS-u je do četvrtka registrirano njih 365. Najveće žarište epidemije u cijeloj zemlji je Banja Luka, gdje je do sada potvrđeno više od 220 slučajeva zaraze.

Dodik je ocijenio kako još uvijek nije jasno je li epidemija sada na vrhuncu ili će to tek uslijediti, no tvrdi kako RS ima dovoljno opreme i kapaciteta za skrb o najtežim bolesnicima, uključujući tu planiranu nabavu do 350 respiratora.

Posebice se zahvalio Rusiji, iz koje je ovog tjedna u Banju Luku upućena pošiljka medicinske opreme te tim od 25 liječnika i medicinskih tehničara koji bi trebali pomoći u borbi protiv epidemije.

“Hvala predsjedniku Putinu koji je uslišio naše molbe”, kazao je Dodik, koji je ranije optuživao Zapad a posebice EU da škrtare na pomoći.

“Sa Zapada nam dolaze samo virusi”, kazao je na početku krize Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HNS BiH uputio prosvjednu notu Bukvareviću zbog ignoriranja HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Odjel za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) uputio je prosvjednu notu na obraćanje federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata gosp. Salke Bukvarevića.

Prosvjednu notu prenosimo u cijelosti.

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora najoštrije osuđuje jednonacinalan pristup i istupanje gosp. Salke Bukvarevića, federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, prilikom jučerašnjeg obraćanja predstavnika federalnih institucija javnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Ni na koji način ne želimo osporavati njegovu čestitku u povodu osnivanja Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine svim pripadnicima tada osnovane Teritorijalne obrane, kao i svim kategorijama braniteljske populacije Armije BiH, iako moramo napomenuti da je ovo prvi put da se taj datum javno spominje i obilježava.

Međutim, na dan 08. travnja kada je osnovano Hrvatsko vijeće obrane, a što bi federalni Ministar za pitanja branitelja morao znati, u najmanju ruku smo očekivali čestitku povodom osnivanja HVO-a, koje je kao organizirana oružana sila hrvatskog naroda, prva stala u obranu ne samo prostora gdje je živio hrvatski narod, već i prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo i ministra Bukvarevića ali i svekoliku javnost, da su Hrvatsko vijeće obrane i Armija Bosne i Hercegovine kao dvije sastavnice činile Vojsku Federacije BiH i da su kao sastavnice prepoznate u svim federalnim zakonima koji se odnose na braniteljska prava i na sveukupnu braniteljsku populaciju.

Federalni Ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata gosp. Salko Bukvarević bi trebao i morao biti ministar svim braniteljima i udrugama, međutim on uporno zastupa i propagira bošnjačka politička stajališta, a to najbolje oslikava i internetska stranica ministarstva. Zbog te činjenice, u ime svih branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, izražavamo našu razočaranost zbog potpunog ignoriranja Obljetnice HVO-a od resornog ministra kojemu je dužnost i obveza jednako štititi prava i ugled svakog branitelja bez obzira iz koje vojne komponente dolazili, te takvo ponašanje smatramo nedopustivim.

Na žalost, i u ovo teško vrijeme za sve građane kako Federacije tako i cijele Bosne i Hercegovine uzrokovano pandemijom Korona virusa Covid-19, ministar Bukvarević koristi priliku da hrvatski narod isključi iz političkog života Federacije BiH i predstavlja se kao jednokomponentni Ministar branitelja koji isključivo skrbi o pripadnicima i udrugama Armije BiH i postavlja se isključivo kao njihov servis.

Također postavljamo pitanje, odakle se u federalnom Ministarstvu branitelja našlo 20. milijuna KM, i kako to da su ovoliko izdvajanje za borbu protiv postojeće pandemije izazvane Korona virusom Covid-19, podržale samo braniteljske udruge Armije BiH, dok o istom braniteljske udruge HVO-a uopće nisu upoznate.

Tražimo od predstavnika političkih stranaka Hrvatskog narodnog sabora u oba doma Parlamenta Federacije i u Vladi Federacije da od federalnog Ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata traže izvješće od kuda potiče tih 20 milijuna KM i u kojoj mjeri će to utjecati na normalno funkcioniranje federalnog Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, stoji u prosvjednoj noti koju potpisuje Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH.

Obilježena 28. obljetnica HVO-a, vojske koja je sačuvala Hrvate i Bosnu i Hercegovinu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari