Connect with us

BiH

Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju

Objavljeno

on

Foto:Klix.ba

Čelnici vladajućih probošnjačkih stranaka u BiH poručili su u srijedu kako bi pokušaj odcjepljenja bilo kojega dijela te zemlje vodio narušavanju mira, te su pozvali srpske dužnosnike da prestanu s blokadom države, a međunarodnu zajednicu da reagira na narušavanje teritorijalnog integriteta.

“Nijedan pedalj ove države se ne može odcijepiti. Tako nešto dovodi do narušavanja mira”, rekao je čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu. On se u zgradi Predsjedništva BiH susreo s koalicijskim partnerima u vlasti, čelnikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, koji je i predsjedavajući BiH Predsjedništva te čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, koji je i državni ministar sigurnosti.

Izetbegović je upozorio predstavnike međunarodne zajednice, a napose Ured visokog međunarodnog predstavnika kako je “krajnje vrijeme da se poduzmu koraci na krizu koju je izazvao Dodik”.
“Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo”, dodao je Izetbegović.

On je osudio i ponašanje srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića ističući kako se nije ogradio od Dodikovih secesionističkih prijetnji.
“Blage su i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovoj nazočnosti i pred patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji”, dodao je.

Izetbegović je poručio i kako bošnjačka strana neće podržati odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, dodajući kako se o tome može razgovarati ‘tek kada BiH snažno napreduje na putu k članstvu u EU i NATO-u’.

Čelnik SBB-a BiH rekao je kako je današnji sastanak poruka Dodiku da se neće dopustiti prijelaz crvene linije prijetnjama separatizmom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić rekao je da će najveću štetu od poteza srpskih vlasti i Milorada Dodika snositi građani Republike Srpske.

I on je opetovao da se ne može raspravljati o odlasku sudaca stranaca iz najviše sudske institucije u toj zemlju – Ustavnog suda BiH.

Posljednja kriza sa srpskom blokadom državnih institucija u BiH nastupila je nakon odluke Ustavnoga suda BiH da ospori vlasništvo Republike Srpske nad javnim zemljištem. Srpski čelnik Milorad Dodik također je najavio mogućnost razlaza Republike Srpske s BiH kroz tzv. ‘Rsexit’. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari