Pratite nas

BiH

Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju

Objavljeno

na

Foto:Klix.ba

Čelnici vladajućih probošnjačkih stranaka u BiH poručili su u srijedu kako bi pokušaj odcjepljenja bilo kojega dijela te zemlje vodio narušavanju mira, te su pozvali srpske dužnosnike da prestanu s blokadom države, a međunarodnu zajednicu da reagira na narušavanje teritorijalnog integriteta.

“Nijedan pedalj ove države se ne može odcijepiti. Tako nešto dovodi do narušavanja mira”, rekao je čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu. On se u zgradi Predsjedništva BiH susreo s koalicijskim partnerima u vlasti, čelnikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, koji je i predsjedavajući BiH Predsjedništva te čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, koji je i državni ministar sigurnosti.

Izetbegović je upozorio predstavnike međunarodne zajednice, a napose Ured visokog međunarodnog predstavnika kako je “krajnje vrijeme da se poduzmu koraci na krizu koju je izazvao Dodik”.
“Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo”, dodao je Izetbegović.

On je osudio i ponašanje srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića ističući kako se nije ogradio od Dodikovih secesionističkih prijetnji.
“Blage su i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovoj nazočnosti i pred patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji”, dodao je.

Izetbegović je poručio i kako bošnjačka strana neće podržati odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, dodajući kako se o tome može razgovarati ‘tek kada BiH snažno napreduje na putu k članstvu u EU i NATO-u’.

Čelnik SBB-a BiH rekao je kako je današnji sastanak poruka Dodiku da se neće dopustiti prijelaz crvene linije prijetnjama separatizmom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić rekao je da će najveću štetu od poteza srpskih vlasti i Milorada Dodika snositi građani Republike Srpske.

I on je opetovao da se ne može raspravljati o odlasku sudaca stranaca iz najviše sudske institucije u toj zemlju – Ustavnog suda BiH.

Posljednja kriza sa srpskom blokadom državnih institucija u BiH nastupila je nakon odluke Ustavnoga suda BiH da ospori vlasništvo Republike Srpske nad javnim zemljištem. Srpski čelnik Milorad Dodik također je najavio mogućnost razlaza Republike Srpske s BiH kroz tzv. ‘Rsexit’. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Loša sigurnosna situacija u USŽ, migranti pristižu u velikom broju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Iz Kantonalnog(Županijskog) ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju, naročito u Bihaću i Velikoj Kladuši.

”Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje USK dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu” – izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH. ”Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak itekako usložnjava humanitarnu, a samim tim i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu” – dodao je glasnogovornik Policije USK.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutarnjih poslova USK. “U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko napuštenih objekata, u kojima su upravo boravili migranti.

Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u privremenom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje korisnika usluga ovog centra”, sažetak je posljednjih policijskih izvještaja o situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovo tražio pomoć nadležnih državnih institucija. ”Nadamo se nastavku uspješne suradnje s Europskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolirati situaciju. Zaista je pitanje šta bi bilo bez njihove podrške. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija, jer ne smijemo i ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen.

Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa Vučjak” – riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića. Za sada nema novih informacija ni o eventualnom zatvaranju prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća za što je, kako je ranije rečeno, potrebna suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari