Connect with us

Izglasan anti-obiteljski zakon ministrice Opačić

Published

on

Unatoč upozorenjima udruga i stručnjaka za obiteljsko pravo u Saboru je danas donesen novi obiteljski zakon ministrice Opačić. Odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge „U ime obitelji“ istaknuo je kako novi zakon nije usklađen s Ustavom, a u nekim se dijelovima referira na zakone koji još nisu izglasani, primjerice na Nacrt zakona o životnom partnerstvu. Radi se o prejudiciranju stvari i brak se izjednačava s nečim što brak nije. Zakon je vrlo problematičan u pogledu dodjele i oduzimanja roditeljske skrbi.

 UNATOČ UPOZORENJIMA UDRUGA

Sabor donio novi obiteljski zakon

f4a7815c85992467f3ca1dc4f04d1866_gallery_single_viewHrvatski je sabor većinom glasova, danas donio novi obiteljski zakon, a Vlada je prihvatila amandman klubova SDP-a i HNS-a kojim se izvanbračne zajednice u pogledu imovinskih i osobnih odnosa, prava i obveza stavljaju u jednak položaj s bračnim zajednicama.

Tako će i izvanbračni partneri ubuduće moći posvajati djecu.

Nakon brojnih kritika da je preniska granica od 14 godina nakon koje dijete može samostalno dati pristanak za lakše medicinske zahvate, Vlada je svojim amandmanom tu granicu podigla na 16 godina.

Poteškoća ovog Obiteljskog zakona je u tome što se ne proklamira obitelj, kako se u Ustavu nalaže da je pod posebnim nadzorom države te se kao takva i ignorira, kazao je za narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić.

„U članku 28., prijedloga Obiteljskog zakona stoji da brak ne može sklopiti osoba koja je u braku ili u životnom partnerstvu, a životno partnerstvo uopće ne postoji, taj zakon nije izglasan, a to je prejudiciranje stvari i brak se izjednačava s nečim što brak nije“, rekao je odvjetnik Planinić.

„Ovdje se radi o neslaganju zakona i Ustava te reguliranju nečega što uopće ne postoji i neprovedivo je jer nije u skladu s postojećim zakonom“, istaknuo je Planinić dodavši da je poteškoća u ovom zakonu dodjela roditeljske skrbi, tvrdi Planinić.

„Nije sporno to da za djecu mogu skrbiti druge osobe, no ne mogu se roditeljski skrbiti“, istaknuo je Planinić.

Udruga „U ime obitelji“ uputila je početkom tjedna, pismo s argumentima svim saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika u kojem ih je pozvala da se prilikom glasovanja, najodlučnije zauzmu za odbacivanje Prijedloga Obiteljskog zakona koji Udruga smatra neprihvatljivim, nekvalitetnim i neprimjenjivim u obliku kakav je sada predložen budući da u mnogim pitanjima otvara prostor dvojakom tumačenju.

Saborska većina prihvatila je i novi zakon o udrugama, a Vladinim amandmanom utvrđeno je da bar jedan od osnivača udruge mora biti punoljetna osoba kojoj nije oduzeta poslovna sposobnost.

zdravstveniodgoj.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari