Connect with us

Politika

Izgradnja ceste do Neuma iz Čapljine

Objavljeno

-

[quote]Prije samo dva tjedna ministar prometa u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić govorio je o nastavku gradnje ceste Stolac – Neum. Jutros nas je iznenadio najavom gradnje sasvim nove ceste prema Neumu iz drugog pravca.[/quote]

Do kraja godine trebala bi početi gradnja magistralne ceste Čapljina – Svitava – Neum najavio je ministar prometa i komunikacija Federacija BiH Enver Bijedić dodavši kako nijje u pitanju obnova postojeće već gradnja nove ceste.

Dodatno zaduženje

[dropcap]P[/dropcap]ripremamo jedan akt koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog poduzeća „Ceste Federacije“. Za gradnju ove ceste bit će potrebno 35 do 40 milijuna eura – naveo je Bijedić.

Od 1. srpnja kontrole na graničnim prijelazima za Hrvatsku bit će pooštrene, a građani Neuma, prema svemu sudeći, odsječeni od vlastite države. Gradnjom ove ceste, kaže Bijedić, dobili bismo priključak “našem najbitnijem turističkom gradu”.

– Građani BiH i njena roba ne bi morali prelaziti granicu s Hrvatskom dva puta kako bi došli do Neuma. Na ovaj način bio bi im osiguran izravan transport robe i veza s morem, s bitnom turističkom odrednicom kao što je Neum. Kada se to uradi, neće biti potrebe ići kroz Republiku Hrvatsku i ubrzat će se sam put do mora – rekao je Bijedić.

Do početka gradnje neće proći mnogo vremena piše Dnevni avaz. Čim Vlada FBiH da suglasnost za kreditno zaduženje, počet će se s gradnjom.

– Projekt radimo u suradnji s Ministarstvom financija FBiH i nadamo se da ćemo dobiti saglasnost za ovu inicijativu. Nakon toga možemo ići u kreditno zaduženje i realizaciju tog projekta. Nadam se da bismo do kraja godine mogli početi s gradnjom – dodao je Bijedić.

Ministar financija FBiH Ante Krajina potvrdio je ovu informaciju, kazavši kako je gradnja ove ceste prioritet te da bi bila od velike pomoći građanima BiH.

– Dosta je aktuelna sva ta priča o ulasku Hrvatske u EU i u fazi je kada je gradnja ove ceste prioritet. Bilo bi veoma dobro za bh. građane, posebno za one koji žive u Neumu, da se s gradnjom počne što prije – kazao je Krajina.

‘Stolac nestao preko noći’

Prije petnaest dana, 3. lipnja, minsitar Bijedić također je govorio o kreditiranju izgradnje ceste prema Neumu, no ne iz Čapljene nego iz Stoca.

“Na dionici Stolac – Neum zatekli smo samo tri urađena kilometra i veoma malo projektne dokumentacije, pa smo aktivirali još pet kilometara da se radi i projektnu dokumentaciju za još 11 kilometara, tako da je do sada urađeno osam do 8,5 kilometara ceste i još za 11 kilometara spremni su projekti. Sad smo u fazi kada tražimo finansijska sredstva od Evropske investicijske banke kako bismo završili u cijelosti tu cestu, koja bi bila dužine oko 30 kilometara, projektovane brzine 80 kilometara na sat, znači da bi se iz Stoca do naše obale u Neumu stizalo za oko 20 minuta“, kazao je tada za Oslobođenje  Enver Bijedić.

Cijena završetka tog projekta bila je, kazao je on, između 60 i 80 milijuna KM.

Ostaje nepoznanica zbog čega se, u samo petnaest dana, odustalo od gradnje ceste koja se gradi godinama i počelo govoriti i raditi o gradnju nove.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari