Pratite nas

Izgubili naočale, a ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađu!

Objavljeno

na

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakost

Eto, stiglo je i kalendarsko proljeće, a kakav kalendar ima „bosansko proljeće“, teško je i pretpostaviti. Nakon prosvjeda i plenuma uslijedit će izbori pa svatko svoje zbori. Birači se mogu opredijeliti, a Milorad Dodik milo i rado dodaje kako se i narodi imaju pravo opredijeliti. Dodik se poziva na povelju Ujedinjenih naroda (članak 1 i stav 2 te članak 55) i na niz drugih međunarodnih dokumenata koji govore o tome kako svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja. No, pri tom valja znati i to da su još stari Rimljani znali da više vrijedi gram vlasti nego pregršt prava.

Mnoštvo povelja i deklaracija jamči jednakopravnost naroda i građana, a čak se i s tamne strane Mjeseca vidi tamna strana pravde na ovom svijetu. Jednakopravni Hrvati jednakom dinamikom obespravljuju se, Daytonski sporazum jednima je majka, drugima maćeha. Mato Tadić u svojoj knjizi dokumentira da je u više od 90 posto izmjena Daytonskog ustava došlo do umanjenja prava bh. Hrvata. Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, čije odluke, po mnogima, nisu bile na tragu približavanja BiH Europi, kazao je kako BiH treba vratiti s ruba propasti te stvoriti decentraliziranu, ali funkcionalnu državu. I Christian Schwarz-Schilling, bivši šef OHR-a u BiH, kaže da Zapad mora pomoći BiH da se poprave greške iz Daytona. Međunarodna zajednica svakako snosi veliku odgovornost za neodgovorno stanje u BiH.

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakost. Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske komisije za vanjsku politiku, informirala je ministre vanjskih poslova zemalja EU-a o stanju u BiH, naglasivši da bi prijedlog Hrvatske mogao biti temelj za novi pristup Europske unije BiH. Očekuje se poseban kandidacijski status za BiH jer više nego posebno zaostaje na putu prema EU.

No, što s onima koji za svaku riječ o jednakopravnosti od strane trećeg konstitutivnog naroda kažu da je na tragu trećeg entiteta. A hrvatske stranke koje imaju 90-postotnu potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH zahtijevaju samo jednakopravnost s druga dva naroda. A ima i onih kojima ne smeta treći entitet koliko treći konstitutivni narod pa predlažu ukidanje županija – kantona. Kako bi se ukinuo treći narod. A on bi po logici stvari trebao biti konstitutivna konstanta, bez koje nema BiH.

Mnogi u odnosima spram bh. Hrvata jedno misle, drugo govore, treće rade, nedostaje iskrenosti. Netko reče da ga je u životu najviše koštala iskrenost, ali dodaje:

– Ali i dalje ne pitam koliko košta!

Nedostatak iskrenosti mogao bi jako koštati BiH! Zbog toga se BiH vrti u začaranom krugu, polomi se od pogrešnih koraka. Zbog toga kutija od cipela u BiH traje dulje od cipela! Nastavlja se igra žmurke na bh. način: Ti se sakrij, a ja te neću tražiti!

U vrijeme obilježavanja 100. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, sjetismo se pjesnikova pjesničkog imenjaka Krkleca. Kad se Gustav Krklec upoznavao s nekim ministrom Kraljevine Jugoslavije, predstavio se:

– G. Krklec!

– A imate li puno ime? – upita Gustava ministar.

– Bio sam Gustav, a onda je kralj ukinuo Ustav pa je ostalo samo G – pojasni mu pjesnik Gustav Krklec.

Daytonski ustav samo što nije ukinut, treba raditi na novom po europskim mjerilima. Hrvatska za BiH traži poseban kandidacijski status na putu za EU, ali da se ne dogodi kao s Mujom koji je autocestom za Europu krenuo suprotnim voznim trakom. Konačno ga zaustavi policija:

– Pa kud si krenuo, čovječe? – upita ga policajac.

– Sad nije bitno, ionako sam zakasnio, vidim da se svi vraćaju – pojasni Mujo.

Najesen su novi izbori, a biskupi očekuju da će hrvatske stranke nastupiti jedinstveno. Valja izabrati istinske zastupnike bh. Hrvate u novoj vlasti i imati jedinstven stav oko ustavnih reformi. Aneks 4 postao je Niks 0! Od Washingtona i Bruxellesa očekuje se da pomognu u tome da se za tri naroda i sve građane pronađe modus vivendi. Samo da se ne dogodi kao s Mujom kad je izgubio naočale pa kazao:

Izgubio sam naočale, ali ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađem!

Frano Vukoja/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

“Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja”, izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”.

No predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao “sramotnom”, iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu.

Dodao je kako haaške presude “ne mogu utjecati na činjenice”, a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo povijest, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo “samo 9 Bošnjaka i samo 28 Hrvata”, što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena “negativna politika prema Srbima”.

“Haški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”, kazao je Ivanić ustvrdivši kako će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na razini BiH, a najveća je oporbena stranka na entitetskoj razini, ocijenio je kako presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

“Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala”, zaključio je Govedarica.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji.

Također, zastupnici Skupštine Srbije različito su u srijedu komentirali presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, a dominiraju ocjene nacionalnih stranaka, desnog bloka i konzervativaca da je riječ o “političkoj presudi srpskom narodu” sračunatoj da se Srbima “stavi žig zločinačkog naroda”.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj, koji je i sam bio optuženik Haškog suda, drži da je presuda Ratku Mladiću uperena protiv Srba i Srbije. “Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj beogradskim medijima.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj na haškom je sudu 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi za zločine u Hrvatskoj, BiH te progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine.

Zamjenik šefa SRS Nemanja Šarović također drži da je presuda Mladiću uperena protiv srpskog naroda te da će “Srbi nositi žig genocidnog naroda”. Šarović kaže kako “genocida apsolutno nije bilo” i da se “ne može svaki zločin nazivati genocidom”.

Vođa oporbenog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović kaže kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” ta naglašava kako je za njega Ratko Mladić heroj. Obradović je novinarima u Skupštini Srbije za presudu ICTY-a rekao kako je “vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda” te da ga on “ne priznaje jer je antisrpski”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović presudu Mladiću vidi kao “formalno-pravno presudu jednoj osobi”, dok je “politički gledano to presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj”.

Jovanović odbacije tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći kako “to nije ispravna kvalifikacija” već “zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe” te da se ”zločin u Srebrenici ne može definirati kao genocid”.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić poručio je u povodu izricanja presude Ratku Mladiću da “treba spriječiti novi val etničkih netrpeljivosti”.

Doživotna kazna Mladiću nije iznenađenje ni za Ljajića ”imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim potčinjenima”.

“Bez obzira na to što će u ovom trenu nacionalne tenzije u regiji vjerojatno biti pojačane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ je za sve države i narode regije. Moramo učiniti sve da spriječimo novi val etničkih netrpeljivosti”, rekao je Ljajić.

“Ovom presudom obitelji žrtava vjerojatno će dobiti djelomičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regije neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona promatra”, prokometirao je Ljajić.

Podsjetimo, Mladiću na Haškom sudu nije bilo suđeno za zločine počinjene u Hrvatskoj, među kojima je i masakr u Škabrnji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari