Connect with us

IZIŠAO 13. BROJ GLASILA »STOPAMA POBIJENIH«

Published

on

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi broj glasila Stopama pobijenih. Ono izlazi polugodišnje i donosi novosti u istraživanju okolnosti ubojstva hercegovačkih franjevaca te odjek u puku. Glavni je i odgovorni urednik vicepostulator fra Miljenko Stojić.

stopama pobijenihU rubrici Iz ljetopisa i ovaj put čitamo o najvažnijim događanjima u Vicepostulaturi u proteklih pola godine. Podsjetnik donosi dva članka o Širokobriješkoj gimnaziji: Osvrt na postanak i razvitak franjevačke gimnazije na Širokom Briegu prigodom 100-godišnjice 1844.-1944., dr. fra Radoslava Vukšića i Franjevačka klasična gimnazija uoči pada Širokog Brijega, fra Ante Marića. Prvi vodovod u Širokom Brijegu gradili su fratri te su za javnu uporabu podigli sedam javnih česmi. O tome za ovaj broj glasila piše Ivana Karačić. U rubrici Povijesne okolnosti možemo čitati o s. Berislavi Marić iz pera s. Natalije Palac.

Josipa Vukoja piše o radu općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća, a rubrika Istraživanja donosi nam VIII. nastavak serijala Damira Šimića Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika? Dr. fra Robert Jolić piše o fra Anđelku Nuiću kojega su komunisti najvjerojatnije ubili u okolici Maribora. U novom broju također se mogu pronaći literarni radovi Zdravka Luburića, fra Umberta Lončara, Roka Dobre i Ivana Grljušića koji su posvećeni ubijenim franjevcima, kao i nagrađene radove natječaja iz 2014. na temu pobijeni hercegovački franjevci, uzrast djeca i mladež.

Krešimir Šego razgovarao je s mons. dr. Milom Bogovićem, gospićko-senjskim biskupom i predsjednikom komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Što biskup kaže o trenutnom stanju u kojemu se nalazimo, ali i o našoj prošlosti, pročitajte u ovom razgovoru. Na zadnjim stranicama glasila je i popis izdanja Vicepostulature te literature drugih izdavača koja govori o pobijenim hercegovačkim franjevcima, kao i popis darovatelja za koje se svakog 7. u mjesecu slavi sv. misa.

O glasilu i o drugim izdavačkim pothvatima Vicepostulature najlakše se može obavijestiti preko portala pobijeni.info. Tu se ono može i naručiti, a može ga se pronaći i na najbližem kiosku u Herceg Bosni ili zatražiti kod svoga svećenika.

[divide]

Kriza u svijetu raste, u hrvatskom društvu je opći rasap, ali mi smo i dalje s vama. Ne slušamo prigovore da se trebamo  konačno »okaniti kostiju«. Rado bismo to učinili, jer lakše je sjediti u hladovini nego li crnčiti, međutim, tko će nastaviti? Očito malobrojni. Zapravo, stvarna je namjera zaustaviti započeto. E, ne će ići. »Kosti« nam priopćavaju istinu, onu istinu koju su nastojali i nastoje što bolje skriti.
MiljenkoStojicNije to ni po Božjim ni po demokratskim namislima, stoga zahvaljujemo svima koji su kroz proteklo vrijeme zajedno s nama tragali za našima pobijenima, otkrivali njihova posljednja počivališta, način ubijanja, njihovo ime i prezime. Oni više nisu brojke, »društvene štetočine«, sada su ljudi. Trenutna neokomunistička hrvatska vlast ne haje za to. Oni nikada nisu tragali za istinom, oni su nastojali »stvoriti« svoju istinu. Svjestan čovjek nikada im se nije i nikada im se ne će prikloniti. Tražit će ona područja gdje istina stoji na prvom mjestu. Ovo su misli koje su mi padale na pamet dok smo početkom godine pokapali dvojicu identificiranih ubijenih hercegovačka franjevca. S njima je ubijeno još 26 osoba, najvjerojatnije civila jer DNK analiza svih tijela nije dala potvrdan ishod. Ubili su ih u Ljubuškom, gdje su komunisti imali veliku tamnicu. Na žalost, nisu jedini. Komunisti su revno smicali sve one za koje su posumnjali da bi im mogli biti kakva smetnja u učvršćivanju vlasti. Sudjelovali su u svemu, kako domaći, tako i oni došli sa strane. Kasnije su za sve nagrađeni društvenim povlasticama. Obitelji ubijenih dobiše, pak, progon.
Partija nije opraštala. Mogao si se spasiti samo ako si im prišao i postao jednak njima. Na taj se način stvaralo duboko pokvareno društvo, društvo koje nije odisalo ni Božjim ni ljudskim zasadama. »Bilo i ne ponovilo se«, rekao bi puk. Očito je da nam je stvarati takvo društvo u kojem će komunističke namisli biti odstranjene, društvo u kojem ne će biti totalitarizma bilo koje vrste. Ni divlji i raspojasani kapitalizam nije, naime, ništa bolji od komunizma. Oni su potpuno ista priča. Nama treba društvo u kojemu će se cijeniti mučeništvo, oni koji su pali nevini ili su nevini progonje ni za svoje i naše velike ideale. Primjera oko nas, na žalost, ima bezbroj pa čak i u ove današnje, »suvremene» dane, kako im vole tepati. Zlo nastoji uznemiravati dobrog čovjeka.
Jer, ako mučeništvo i mučenici zabljesnu u našoj sredini, što će biti sa zlom? Ukazat će se njegovo pravo lice i nitko više ne će ići za njim. Zbog toga određeni mediji pomno paze da se to ne bi dogodilo. Neprestano proizvode prividnu stvarnost, neprestano nam lažu. Sami smo krivi kad im to dopuštamo. Hoće li zaista mučeništvo postati ona mudrost koja će nas voditi ili ćemo si dopustiti hod starim, prašnjavim stazama? Naši pobijeni, naš blaženi kardinal Alojzije Stepinac, svi naši mučenici kroz povijest pozivaju nas da se uozbiljimo. Pobjeda je s njima, a ne s umišljenim veličinama. Mir i Dobro

Riječ Urednika: fra Miljenko Stojić

vicepostulatura

Promidžbeni letak

Priložena datoteka:
sp-13-dio.pdf
Široki Brijeg, 16. srpnja 2014. (Ivana Karačić)/pobijeni.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari