IZIŠAO NOVI BROJ GLASILA »STOPAMA POBIJENIH«

1

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 14. broj glasila Stopama pobijenih. Posvećen je 70. obljetnici komunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca. Glavni i odgovorni urednik mu je fra Miljenko Stojić.

stopama
Na prvim stranicama glasila nalaze se vijesti o najvažnijim događanjima u Vicepostulaturi u proteklih pola godine. Vidi se da je taj rad ponovno bio bogat.

U Podsjetniku fra Ante Marić piše o fra Vojislavu Mikuliću, profesoru Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu koji je preživio pokolj svoje subraće. Kasnije je, poput mnogih drugih, bio proganjan.

S. Natalija Palac u rubrici Povijesne okolnosti piše o sestri Beniti Prkačin. Uhićivali su je i sudili, ali je uvijek ostala na pravom putu.

U novom broju pročitajte i o općinskim povjerenstvima za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koja nastavljaju tragati za ubijenima. Do sada ih je po Herceg Bosni ustrojeno 9, kao i Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u.

U rubrici Istraživanja čitajte »Što povezuje Ivu Josipovića, Vesnu Pusić i Veljka Kadijevića te zašto o tome ne ćete ništa Doznati na HRT-u«? Tema zanimljiva, unatoč tome što neki od protagonista polako odlaze ili su otišli s političke pozornice.

Glas o mučeništvu donosi zapisnik istraživanja nadbiskupa Stepinca o okolnostima komunističkog ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu. U ovoj rubrici imamo i svjedočenje očevidca komunističkog zauzimanja Širokog Brijega koje je prikupio fra Andrija Nikić.

Fra Robert Jolić piše o fra Branku Šušku. On je na putu prema Bleiburgu posljednji put viđen u okolici Siska. Tipična žrtva tih vremena.

Rubrika Djela pobijenih donosi pjesmu fra Nenada Pehara »Prva žrtva (Mojim kolegama za Mladu Misu)«. Nažalost nije doživio mogućnost potpunog pjesničkog sazrijevanja.

Odjek u umjetnosti ispunjen je pjesmama fra Umberta Lončara, Mile Pletikose i Zdravka Luburića. Zrcali se u njima patnja, ali i kršćanska nada.

U ovom broju nalaze se i nagrađeni radovi s Nagradnog natječaja Vicepostulature iz 2014., uzrast odrasli. Svi drugi radovi mogu se naći na portalu pobijeni.info u poglavlju Odjek u puku.

Marin Jurković razgovarao je sa s. Natalijom Palac koja istražuje komunističko zlosilje nad hercegovačkim školskim sestrama franjevkama. Neke od njih bile su i na Širokom Brijegu kad su došli komunisti.

U podlistku ovoga broja fra Miljenko Stojić piše o zborniku radova Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine

[ad id=”40551″]

Široki Brijeg, 21. siječnja 2015

vicepostulatura

facebook komentari

 • Otporaš

  Tko je krstio Vjekoslava (Maksa) Luburića, generala DRINJANINA?

  Iznijeti ću neki mali dio opisa iz DRINE br. 1-2 1967., koja je posvećena HRVATSKOJ LEGIJI. Tu naš Maks Luburić, general Drinjanin opisuje od stranice 297 do stranice 338 Ulogu Legionara, njihovu veličinu i njehove jead u vojničkom zvanju. Tu on između ostaloga kaže:

  “HRVATSKA LEGIJA izvršila je časno svoju hrvatsku i vojničku dužnost na ruskom frontu za vrijeme drugog svjetskog rata, gdje je predstavljala ne samo novostvorenu Hrvatsku Državu, nego i najbolje tradicije i vrline hrvatskog oružja.”, strana 299.

  Zatim spominje Fra Leo-a Petrović kako ih je on učio o hrvatskoj slavi i povijesti. A na strani 303 kažgeneral Drinjanin:

  ” – Novog hrvatskog kralja nećemo kruniti na Duvnu, nego ovdje, evo u (Crkvi, mo.Otporaš) Sv. Anti, – govorio je stari fra Grga Dodig, koji je mene krstio”.

  Eto, uz sve pojedinosti koje nam fale o našem dragom Maksu Luuriću, pronašli smo i ime svećenika koji je Maksa Luburića krstio. Zahvaljujući maksovim pisanjima, mnode se stvari iz njegova života mogu naći u izdanjima DRINAPRESS-a DRINAMA i OBRANAMA. da bi se to sve moglo o njemu iz prve ruke saznati, potrebno je prelistati sve brojeve DRINA i sve brojeve OBRANA, a da ne govorimo sada već izišloj knjigi PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA.