Connect with us

Iz Svijeta

Preliminarni nepotpuni rezultati – Pokret Samoodređenje pobjednik kosovskih parlamentarnih izbora

Objavljeno

on

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo vodi na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu s 46,50 posto glasova, objavilo je u nedjelju navečer Središnje izborno povjerenstvo (CIK) u Prištini na temelju trećine prebrojanih glasova.

Demokratska partija Kosova je na drugom mjestu s 18,95%, a slijede Demokratski savez Kosova s 13,72% i Savez  za budućnost Kosova s 8,87% osvojenih glasova.

Predstavnici Srpske liste, koja je na temelju prvih preliminarnih rezultata osvojila 3,66% glasova, već su proglasili pobjedu u enklavama s većinskim srpskim stanovništvom, navodeći da su tim glasovima osvojili svih 10 mandata koja im jamči kosovski ustav.

“Još jednom u nizu je podržana politika Aleksandra Vučića i Srpske liste. Osvojili smo 10, maksimalan broj mandata”, potvrdio je dužnosnik Ureda za Kosovo srbijanskle vlade.

Izborne ankete, objavljene u Prištini poslije zatvaranja birališta u 19 sati, pokretu Samoodređenje Albina Kurtija davale su 53 posto glasova, a drugoplasiranoj Demokratskoj partiji Kosova 20 posto glasova.

Prema tim rezultatima Samoodređenje bi u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta moglo osvojiti 58 mandata.

Pokret Samoodređenje zamolio je svoje pristaše i građane Kosova da zbog pandemije koronavirusa i hladnog vremena ne izlaze na ulice slaviti pobjedu, javljaju prištinski mediji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari