Connect with us

Kultura

Izložba dvojice nagrađenih autora prvog SALONA SUVREMENE SAKRALNE LIKOVNOSTI – IVO DULČIĆ

Objavljeno

-

Mons. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup otvorio je o Splitu, u palači HAZU-a, Milesi 17. ožujka Međunarodnu manifestaciju, četrnaestu po redu, „Dani kršćanske kulture“. Manifestacija traje do 27. ožujka, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva kulture RH, Splitsko-makarske nadbiskupije, Dubrovačke biskupije, Šibenske biskupije, te županije i gradova domaćina koji su rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju. Zajednička je želja svih okupljenih u ovom projektu, prije svega organizatora, nakladne kuće Verbum, bila da manifestacija pridonese popularizaciji i širenju kršćanske kulture, ne samo njenih povijesnih temelja i baštinjenog, već i suvremenih sljedova i tokova.

Dulcic2

Uvodna riječ gospodina Mira Radalja ispred organizatora manifestacije, nakladne kuće Verbum

Koristeći modernu komunikacijsku tehnologiju, usredotočujući se ovom prigodom isključivo na izložbu dvojice nagrađenih autora prvog SALONA SUVREMEN SAKRALNE LIKOVNOSTI – IVO DULČIĆ, kao važan dio i umjetnički doprinos manifestaciji, prikazujemo čitateljima Portala umjetnička djela s izložbe i iz prostora palače gdje se ona trenutno nalaze i donosimo ih ovim putem u najbliži virtualni prostor komunikacije kako biste, iako daleko, mogli razgledati umjetnička djela i upoznati značajne hrvatske autore koji stvaraju nadahnuti kršćanskim izvorom i životom vjere u Isusa Krista..

Umjetnička djela dvojice laureata, akademskog kipara Krune Bošnjaka i akademskog slikara Vladimira Meglića, kustoski je tim sastavljen od povjesničara umjetnosti Branka Matulića, akademske kiparice Dijane Ive Sesartić te akademskog slikara Stjepana Ivaniševića, selekcijom i presjekom stvaralaštva, skladno i harmonično uklopio u predivan izlagački prostor na prvom katu Palače HAZU, Milesi u Splitu.

Zidovi su zastrti ogromnim platnima i obiljem kolorita slikara V. Meglića uz desetak novijih crteža kipara K. Bošnjaka.

Prostorom moćno dominiraju skulpture Krune Bošnjaka koje, iako malene veličinom i obujmom, snažno izazivaju prostor te time i u ovoj prilici progovaraju o talentu komponiranja i čitljivosti bitnog i sadržajnog u ritmu forme i snazi volumena.

Povjesničar umjetnosti Branko Matulić u katalogu slikara Meglića jasno podcrtava bit cjelokupnog Meglićeva stvaralaštva ;

„Puni smisao, Božjom milošću darovanog talenta likovnog stvaralaštva, Meglić udeseterostručuje pigmentiranom, kolorističkom molitvom. Sa platna kao da se čuje šapat koji gromko ječi poput cimbala: „Evo me Stvoritelju, postojim da bih slikao, a slikam jer sam postojan u uvjerenju da svaki moj zamah kistom, svaki moj potez, svaka moja likovna misao dio je Tvoga nauma. Gusti ditiramb boje i kompozicije, sve zajedno slavi Tebe i tek su djelić onoga što bih htio izreći emocijom, opisati crtežom, naslikati bojom, oblikovati formom, umotvoriti kreativnošću i maštom. Pa, premda radim izvrsne i dojmljive slike kojima se ljudi dive, nikad nisam smetnuo s uma biblijski stih – iz srca mi naviru riječi divne: pjesmu svoju ja Kralju pjevam, jezik mi je k’o pisaljka hitra pisara – (Ps 45, 2), koje moja slikarska duša parafrazira – iz srca mi naviru slike divne: slike svoje ja Kralju slikam!“

Meglić svakom svojom likovnom kreacijom priznaje i potvrđuje da je on sam, tek kist u ruci Vrhunaravnog Slikopisatelja!

Tako redajući eksploziju boja na platnima većeg formata slijedimo užim izborom za ovu priliku Biblijske teme, a opisnost ili ocjenu svakog djela ostavljamo na slobodni užitak i izbor promatrača.

Dulcic3

1. Večera u Emausu,110x80cm, ulje na platnu, 2002. godina

Dulcic4

2. Abrahamovi posjetitelji, 200×200 cm, ulje na platnu, 2016. Nagrađeno djelo prvog Salona suvremen sakralne likovnosti „Ivo Dulčić“

Dulcic5

Dulcic6

3. Adamu i Evi, 120x180cm, ulje na platnu, 2004.

Dulcic6

4 Propovijed pticama,100x125cm, ulje na platnu, 2000.

Dulcic7

5. Posljednja večera, 150x300cm, ulje na platnu, 2015.

Dulcic8

6. Svjetlo Badnje noći, 130x100cm, ulje na platnu, 2001.

DUlcic9

7. Ja sam istinski trs, 53x37cm, ulje na platnu,1997.
.

Dulcci10

8. Isus i prvi apostoli, 120x150cm, ulje na platnu, 2016.

Skulptura kipara Krune Bošnjaka snažno je zauzela svoje pozicije u prostoru, a u katalogu izložbe iz pera Branka Matulića možemo pronaći od kuda izvire snaga Bošnjakovih skulptura;

„Upravo tako i Kruno Bošnjak stoji nasuprot svojim kipovima. Mijesi ih, oblikuje, nabacuje i oduzima, lijeva i peče, ali ih se nikada ne odriče jer im je udahnuo likovni život koji proizlazi iz Otkupiteljeve snage i ljubavi. Svjestan je tko je otkupio njegovu maštu, njegove snove, likovna snoviđenja, kiparska i slikarska tkanja koja iz ničega postaju nešto što slavi Gospodina. I nije upao u zamku u koju mnogi padaju kada se dive svojim djelima zaboravljajući Izaijine riječi: „Tko god pravi kipove, ništavan je, i dragocjenosti njegove ne koriste ničemu. Svjedoci njihovi ništa ne vide i ništa ne znaju, da im budu na sramotu.“ (Iz 44, 9)

Baš naprotiv, Bošnjaku je svaki kip i crtež na ponos i diku jer njima uvijek i iznova voli i slavi Tvorca, Mesiju, Pomazanika koji mu je i prije rođenja udahnuo radost stvaranja forme koja poput paperja grije duše svih koji je gledaju i diraju. Njegovi kipovi miluju prostor poput ptica što lepršaju kovitlajući blagi povjetarac, lahor likovne ugode. Obvezujuće ugode koja vabi sirenskim zovom – pogledaj, izoštri oko, prigni uho, osluhni, preispitaj se, pomoli i klikni u dubini duše: Slavim te Bože jer si dlijeto moje savjesti i forma moje duše!
Bez ostatka i bez koristi.“

Kada bi nakon ove virtualne šetnje Bošnjakovim skulpturama osjetili makar na tren potrebu prošetati do kiparevog ateljea i u susretu s originalom imali priliku spoznali svu snagu virtuoznosti Božjeg talenta, vjerujem da bi tada ona primarna radost stvaranja, u vama samima, snažno zagrijala um i dušu. Pa za mrvicu te topline, ovim putem, slijedi virtualna šetnja uz nazive djela i osnovne informacije o dimenziji, materijalu i godini nastanka:

dulcic11

1. Ivo Dulčić, visina 40 cm, patinirani gips, 1997

dulcic12

2. Mesija, bronca, nagrađeno djelo 1. Salona suvremen sakralne likovnosti Ivo Dulčić

dulcic13

3. Marko Marulić, visina 40 cm, patinirani gips, 1998.

dulcic14

4. Skica portret Mesije, visina 19 cm, terakota, 2012.

dulcic15

5. Uskrsli Krist, visina 70cm, bronza, 2010.

dulcic16

6. Detalj raspela, patinirani gips, 1980.

dulcic17

7. Ivan Meštrović, visina 23 cm, patinirani gips, 1982.

dulcic18

8. Gospa od puta, visina 48cm, terakota, 2010.

dulcic19

9. Bol i tuga svagdašnja, 57x45cm, crtež na papiru, kombinirana tehnika, 2016.

I dok je tekst kao i uređene fotografije za ugodu oku i duši, čekao s punim poštovanjem da na kratko utihnu „događanja naroda“ i kako bi netko zaželio okrenuti glavu prema ovoj ljepoti, doznajem da je u okviru 27. Svečanosti Pasionske baštine u Zagrebu moj kolega i jedan od kustosa ovog projekta Salona suvremene sakralne likovnosti IVO DULČIĆ, slikar Stjepan Ivanišević dobio prvu nagradu na VII. trijenalnoj natječajnoj izložbi Muka i Uskrsnuće u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika. Čestitke prokušanim i dokazanim vrijednostima uvijek su i više nego poticajne.

Za kraj jedan pogled na postav izložbe, u prostoru Palače HAZU, Milesi u Splitu koja se može pogledati još do 27. Ožujka 2018.

dulcic20

Uredila i napisla: DIS./HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas