Pratite nas

Hrvatska

Provjerite koji su zastupnici odgovorni za štetu koji nanosi SDP-ov izborni zakon

Objavljeno

na

Izmijenjen izborni zakon – oporba napustila sjednicu

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ izražava razočaranje činjenicom da je većina zastupnika u Hrvatskom saboru – njih 77 – podizanjem ruku za SDP-ov prijedlog promjene izbornog zakona za koji je bilo potrebno 76 glasova – pokazala da su odgovorni isključivo vodstvu svojih stranaka, a ne biračima koji su ih izabrali, te da su spremni sudjelovati u „cementiranju“ nepravednog izbornog sustava kojem se očito protivi veliki dio hrvatskih birača.

U ime obitelji pozdravlja odluke zastupnika koji su bili protiv i suzdržani, kako ne bi poduprli ovakvo izrugivanje demokracije.

Ovo izglasavanje zakona koji su štetni za hrvatsko društvo, a korisni za SDP na žalost predstavlja pravilo, a ne izuzetak. Zastupnike koji podižu ruku slušajući stranačko vodstvo koje im je omogućilo ulazak u Sabor – smatramo osobno odgovornima za  štete koje ovakvi zakoni izazivaju u svakom segmentu hrvatskog društva – bilo da se radi o izbornom sustavu, gospodarstvu i poduzetništvu, kulturi, obrazovanju ili obitelji i socijalnoj skrbi.

S obzirom na to da se 77 saborskih zastupnika nije zauzelo za nužne promjene izbornog sustava, nego su podržali loša zakonska rješenja SDP-a, koja nude privid stvarnih promjena, građanska inicijativa “U ime obitelji” smatra kako je tim više potrebna stvarna promjena izbornog sustava koju je zatražilo više od 380 000 građana dajući svoj potpis za raspisivanje referenduma, kako u ovo najviše zakonodavno tijelo ne bi ulazili podobni zastupnici vodstva stranaka, nego najsposobniji i najkvalitetniji predstavnici naroda.

SDP-ov zakon ne uvodi nikakve nužne promjene izbornog sustava, poput preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, koje bi omogućilo da hrvatski birači stvarno mogu utjecati na poredak na kandidacijskim listama i tako odlučiti koji zastupnici ulaze u Sabor. SDP-ova verzija preferencijalnog glasovanja s previsokim pragom od 10% praktično onemogućuje djelotvornost preferencijalnog glasa pojedinog birača jer je realno mala mogućnost da bilo koji kandidat birača može prijeći prag od 10 posto.

Također, SDP-ov zakon ne uvodi ostale nužne promjene izbornog sustava, poput dopisnog glasovanja za sve hrvatske državljane, što je osobito važno za one s prebivalištem izvan RH, ne izjednačava broj birača u izbornim jedinicama, ne donosi ispravniji ustroj izbornih jedinica i sniženje izbornog praga s 5 na 3 posto i ne sprječava “gubitak” glasova birača koji su izašli na parlamentarne izbore (na prošlim parlamentarnim izborima 2011. godine, glasovi više od 600 000 hrvatskih građana koji su izašli na izbore pribrojeni su strankama za koje oni uopće nisu glasovali). Ovaj zakon SDP-a, kao stranke sa saborskom većinom, de facto podupire zajedničke kandidacijske liste velikih stranaka (SDP-a i HDZ-a) sa strankama koje imaju potporu 1-2% biračkog tijela i ne mogu prijeći vrlo visoki izborni prag na kojem inače SDP inzistira.

U nastavku pogledajte kako su članovi vladajuće koalicije glasovali imenom i prezimenom o kozmetičkim i nepravednim promjenama izbornog zakona:

Naziv točke: KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR – predlagatelj Klub zastupnika SDP-a, drugo čitanje, P.Z. br. 722

Datum i vrijeme glasovanja13.02.2015. 14:15

Rezultat: Ukupno: 82, Za: 77, Suzdržan: 3, Protiv: 2.

Ime i prezime Rezultat
Antičević Marinović Ingrid +
Babić Vedran +
Batinić Milorad +
Beus Richembergh Goran +
Bilek Vladimir +
Bilić Dubravko +
Boljunčić Valter +
Crnogorac Dragan +
Cvjetović Ljiljana +
Čavlović Smiljanec Nada +
Damjanac Ada +
Denona Luka +
Dragovan Igor +
Đujić Saša +
Fabijančić-Križanić Vesna +
Flego Gvozden Srecko +
Gjurković Srđan +
Glavina Dragutin +
Grbin Peđa +
Habek Mario +
Hajduković Domagoj +
Hodžić Nedžad +
Holy Mirela o
Horvat Mile +
Hrelja Silvano +
Ilić Marija +
Ivčević Tonka +
Jelaš Nadica +
Jelušić Ivo +
Jerković Romana +
Jovanović Željko +
Juhas Šandor +
Jurjević Marin +
Kajin Damir
Kajtazi Veljko +
Kolman Igor +
Komparić Devčić Ana +
Konig Sonja +
Kregar Josip o
Leaković Karolina +
Ledinski Darko +
Leko Josip +
Linić Slavko
Lučin Šime +
Lugarić Marija +
Mandić Ivica +
Marelić M. Mladen +
Mateljan Damir +
Mirković Željko +
Moharić Mario +
Mondekar Daniel +
Mulić Melita +
Nekić Hrvoje +
Ostojić Rajko +
Pandek Draženko +
Plančić Đurđica +
Posavac Vanja +
Posavec Krivec Ivana +
Prelec Alen +
Pupovac Milorad +
Račan Ivan +
Radin Furio +
Rilje Damir o
Rimac Damir +
Ronko Zdravko +
Sabo Željko +
Sabolić Vesna +
Sobol Gordana +
Sponza Giovanni +
Stazić Nenad +
Šemper Željko +
Šimac Bonačić Tatjana +
Škvarić Marijan +
Špoljar Dunja +
Tomić Damir +
Turina-Đurić Nada +
Vidović Franko +
Vrbat Grgić Tanja +
Vuković Josip +
Zgrebec Dragica +
Žagar Tomislav +
Želježnjak Vesna +

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari