Connect with us

BiH

Izmjene Izbornog zakona – Za konačan dogovor potrebna je mala politička hrabrost

Objavljeno

on

Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ BiH, koji je i član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, rekao je kako postoji intenzitet razgovora – te da će grupa aktivno raditi do kraja srpnja, da su SDA i HDZ te predstavnici međunarodne zajednice ‘jako blizu’, te je za konačan rezultat potrebna mala politička hrabrost.

Interresorna radna grupa je radila utvrđenom metodologijom, danas su razmotrili tri poglavlja, a razmatraju se i svi prijedlozi koji se nađu ispred grupe, bez obzira iz kojeg kruga dolaze.

“Nadam se da ćemo tom dinamikom nastaviti i doći do onoga što mislimo da je tekst oko kojeg ćemo se moći izjasniti na kraju”, izjavio je Brkić za N1, prenosi Večernji List BiH.

Na pitanje je li realno da se tekst izmjena Izbornog zakona pojavi do kraja godine, rekao je kako će se zasigurno raditi do konca srpnja.

“Vidjet ćemo kakav će dobačaj biti. Naravno da nam je u interesu da što ranije napravimo posao u kontekstu dogovaranja onoga što je tekst Izbornog zakona. Preporuka Venecijanske komisije je da se ne ide u izmjene u izbornoj godini, ali da smo to slijedili – ne bi bilo izbora u Mostaru”, poručio je Brkić.

On je rekao kako se razgovori nastavljaju između HDZ-a i međunarodnih predstavnika, te da postoji intenzitet razgovora između SDA i HDZ.

“Dinamika je bila precizna u mostarskom sporazumu, nije bila ispoštovana. Vjerujemo da će se ohrabriti druga strana, naći dovoljno političke mudrosti i hrabrosti i krenuti ka izmjenama Izbornog zakona”, istaknuo je.

“Uvijek smo blizu. Potrebna je mala politička hrabrost. Važno je znati koliko je ovo važno za političku stabilnost BiH, za domovinu BiH. SDA i HDZ misle da je to kvalitetan i potrebit iskorak za stabilnost”, naveo je Josip Brkić za N1.

Komentirao je i pisma koja su dolazila prema HDZ BiH, a on je rekao da je Izborni zakon obveza BiH i po presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Treba se dogovoriti da se presude ispune”, izjavio je Brkić.

Njegov stav je da konstitutivni narodi u BiH imaju pravo birati svoje predstavnike, te vjeruje u ohrabrenje koje dolazi od međunarodnih prijatelja. Vjeruje da se on može izmijeniti uz limitiranje izmjene Ustava BiH.

“Svaki dan se razgovara, približavamo stavove. Ne želim vjerovati da je itko toliko politički neodgovoran spram buudućnosti, da izbore 2022. dočekujemo po ovim pravilima. HDZ radi i daje konstruktivne prijedloge da do toga dođe”, izjavio je Josip Brkić.

Jedan od prijedloga koji se spominjao bio je i asimetrični izbor članova Predsjedništva BiH. Smatra li to prihvatljivim rješenjem?

“Temeljno je važno da se osigura izbor člana Predsjedništva da on oslikava volju onoga koji ga bira. Važno je da član oslikava izbornu volju konstituiteta. Važno je da se svima omogući da sudjeluju u procesu, a da konstitutivni narodi imaju suverenitet i slobodu izbora”, naveo je Brkić.

U svom pisanom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, Bakir Izetbegović iznio je prijedlog izbora u Dom naroda parlamenta BiH, kao i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, i to na način da ti Domovi ne budu zakonodavni, već da isključivo imaju nadležnost u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

“Svi dogovori do sada govore da treba izmijeniti Ustav, ispuniti presude. Svaki sljedeći zahtjev bi značio detaljnu izmjenu Ustava BiH, kada govorimo što bi bile nadležnosti Doma naroda BiH i FBiH. Trebamo se držati onoga što je u ovom trenutku realno moguće”, kazao je Brkić.

Hrvatski narodni sabor BiH predložio je u subotu ukidanje Federacije BIH. Na upit je li to ozbiljan prijedlog, ili odgovor na inicijativu SDA i SDP-a, kaže kaže nema razloga.

“Problem funkcioniranja je sama FBiH, nemamo problema u županijama. Stoga, taj odgovor dolazi – ako netko već želi razgovarati na tu temu – hajdemo otkloniti ono što stvara probleme”, rekao je Brkić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari