Pratite nas

Naši u svijetu

iznenađujuća studija: Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji o – Hrvatskoj!

Objavljeno

na

[pullquote_right]Koliko je neki članak kontroverzan računali su prema broju “ispravaka”. Npr. jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj. Drugom se to ne svidi i stisne “undo” kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao, a ovaj smatrao neprimjerenim.[/pullquote_right]

Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji onaj je o – Hrvatskoj!

Pokazalo je to istraživanje o online enciklopediji grupe autora s nekoliko svjetskih sveučilišta.

Taha Yasseri Anselm Spoerri, Mark Graham i  János Kertész napravili su studiju koja bi  2014. godine trebala biti objavljena u knjizi, a primili su se zahtjevnog posla. Stupanj kontroverzije mjerili su prema broju izmjene nekog članka, a u istraživanje su uključili Wikipedijine stranice na deset svjetskih jezika.

Kolilo je neki članak kontroverzan računali su prema broju “ispravaka”. Npr. jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj. Drugom se to ne svidi i stisne “undo” kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao, a ovaj smatrao neprimjerenim.

Članak se tim brisanjem vraća na stanje od prije i može se po volji mijenjati.

To znači da je članak o Hrvatskoj na Wikipedia.de članak koji je doživio najviše izmjena, brisanja i vraćanja na staro.

Znanstvenici su utvrdili da su najkontroverzniji članci upravo oni koji izazivaju i najviše prepirki za kuhinjskim stolom, religija, filozofija i politika.

Nijemce još muči vlastita povijest pa je i članak o Hitleru završio na listi najkontroverznijih članaka, a Amerikanci su najvišeputa brisali pa iznova pisali članak o predsjedniku Georgeu W. Bushu. Češki enciklopedisti spore se najviše oko homoseksualizma, a Francuskoj je na listi neželjenih Segolene Royal….

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Dodijeljene stipendije za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu, u srijedu 9. listopada 2019., održano je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2019./2020.

Potpisivanju ugovora pristupio je 81 polaznik tečaja hrvatskog jezika Croaticum, pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, među kojima ima i njihovih supružnika, kao i prijatelja hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču kulturno zajedništvo. Ugovore polaznicima dodijelio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. U svom obraćanju istaknuo je kako bez jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može opstati, niti se može nadomjestiti. „Ovo je najbolji način da očuvate i razvijate identitetske vrijednosti za one koji će tek doći.“

Državni tajnik najavio je i skorašnje izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu upućenog u saborsku proceduru, izrazivši uvjerenje kako će taj korak s pravne strane doprinjeti lakšem stjecanju državljanstva pripadnicima hrvatskog naroda u domovini svojih predaka, ali i povezivanju iseljenih Hrvata s domovinom. „Svu pomoć koja će vam trebati možete tražiti u Središnjem državnom uredu čija će vam vrata uvijek biti otvorena“, poručio je Milas polaznicima tečaja, poželjevši im uspješno rješavanje svih prepreka te koristan i ugodan boravak u Hrvatskoj.

Programom učenja hrvatskoga jezika želi se učvrstiti povezanost te promicati zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske, a naročito pružiti potpora svima onima koji su se odlučili ili će se odlučiti na trajni boravak u Republici Hrvatskoj. Središnji državni ured pruža pomoć pri rješavanju svih pitanja od važnosti za nesmetan, koristan i ugodan boravak u Republici Hrvatskoj koja su vezana uz djelokrug tijela državne uprave.

Stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskog jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja i za osobne potrebe polaznika tečaja Za učenje hrvatskoga jezika u 2019./20. odobreno je 260 stipendija (250 za učenje u RH i 10 za internetsko učenje) za ukupno 180 kandidata – budućih polaznika (170 za RH i 10 za internetsko učenje).

Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu, Rijeci te od ove akademske godine i u Osijeku. U razdoblju od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 1446 stipendija za 1035 polaznika. Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i dalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Kontinuirana potpora Vlade položaju te zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Vinka Sablju.

Uz njega su bili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Premijer Plenković izrazio je punu potporu Vlade RH svemu što Hrvatski svjetski kongres poduzima u svijetu za promociju Hrvatske te jačanje suradnje i povezanosti Hrvatske i Hrvata koji žive izvan RH.

Vinko Sabljo upoznao je predsjednika Vlade Plenkovića s aktivnostima Hrvatskog svjetskog kongresa, kao i o nedavnoj održanoj godišnjoj skupštini Središnjeg odbora HSK-a u Mostaru, na kojoj je izražena potpora jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH te su raspravljene daljnje aktivnosti HSK-a.

Razgovarali su i o V. Hrvatskim svjetskim igrama koje će se održati u srpnju 2020. u Zagrebu te okupiti veliki broj mladih Hrvata iz cijelog svijeta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari