Connect with us

Hrvatska

Izračunao sam zašto je monetizacija – prijevara

Objavljeno

-

Koncesionar bi zaradio 60 milijardi kuna, a ako ne idemo u monetizaciju, u tih 40 godina mi bismo zaradili 74 milijarde kuna

Nekadašnji ministar prometa (1996. – 1999.) Željko Lužavec žestoki je protivnik monetizacije autocesta. Naziva je velikom obmanom i tvrdi da za takav projekt nema argumenata ni sa stajališta nacionalnih ni ekonomskih interesa.

željko lužavec

Zašto ste protiv?

– Ostao sam zapanjen kad o monetizaciji ni slova nisam pronašao u Nacrtu strategije za razvoj prometa RH od 2014. do 2030. godine, koji je javnosti prezentirao ministar Hajdaš Dončić u lipnju. Nevjerojatno da se monetizacija autocesta na 40 godina ne tretira kao strateški potez, već kao “poslovna odluka”. Sama Strategija je seminarski rad prosječnog studenta. Monetizacija očito nije dio strategije prometa, već trenutačno začepljivanje rupa u proračunu.

Javni dug ne smije biti razlog za monetizaciju?

– Ni u kojem slučaju. Prvo, Hrvati su svjesni nepovoljne konfiguracije i podijeljenosti zemlje na sjever i jug i zato je njihovo povezivanje u jednu cjelinu davni san. Zato su se organizirali samodoprinosi za autocestu Split – Zagreb (1971.) i uz Domovinski rat, gradnja autocesta jedini je konsenzus u neovisnoj Hrvatskoj. Teško ćemo se pomiriti s tim da nam stranac diktira uvjete po kojima ćemo putovati Lijepom Našom. Država može stimulirati preko prometnog sustava razvoj pojedinih dijelova i djelatnosti, strance interesira samo profit i neće imati razumijevanja.

Ključna je ipak računica?

– U prezentaciji monetizacije nismo vidjeli čist račun. U materijalima stoji da je ukupni dug autocesta koje idu u koncesiju, glavnica i kamate, 30,5 milijardi kuna, a kasnije sam doznao da se kredit nije vraćalo 3 – 4 godine i da će kreditno zaduženje biti oko 50 posto veće. Moja računica pokazuje drugu sliku. Koncesionaru bi ostalo 60 milijardi kuna. Ako koncesionar uplati 3 milijarde eura, a dug je 4,1 milijardu, onda Hrvatska mora sama vratiti 1,1 milijardu eura, što s kamatama iznosi gotovo 14 milijardi kuna. A ako ne idemo u monetizaciju, za 40 godina zaradimo 74 milijarde kuna.

Uvjereni ste da ministar obmanjuje javnost?

– Da. Više puta je rekao da “ceste ionako nisu naše, nego su od banaka”. Kakva laž! Mi smo do 2000. sagradili polovicu autocesta koje idu u monetizaciju, a ulagali smo i dalje iz proračuna i trošarina, do sada vratili milijarde i tako ukupno sagradili dvije trećine autocesta.

večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari