Connect with us

Iz Svijeta

Majstori vojne strategije – Izrael brilijantnim taktičkim potezom prevario Hamas

Objavljeno

-

Foto: Michael Stalin

Izrael je u petak topništvom i ekstenzivnim zračnim udarima tukao mrežu tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod Gaze, koja se naziva “Metro”, a Palestinci su nastavili raketirati izraelski teritorij.

Sva retorika izraelskih dužnosnika o napadu kopnenih snaga bila je taktička varka.

Vijest da je Izrael započeo kopneni napad navodno je primorala Hamas da pošalje svoje protutenkovske postrojbe i minobacačke vodove koji su trebali napadati izraelske snage u ono što IDF označava kao Hamasov “Metro”, mrežu podzemnih tunela koje je izgradio Hamas nakon rata između Izraela i Hamasa 2014. godine gdje je Hamas premjestio svoje terorističke baze i skladišta oružja.

Nakon što je postavljena varka, Izrael je bombardirao tunele.

U 40 minuta dugom zračne kampanje koja je počela oko ponoći, oko 160 zrakoplova ispalilo je više od 450 raketa na 150 ciljeva koji pripadaju mreži tunela koje je iskopao Hamas poznate kao ‘Metro’ , piše The Jerusalem Post

Izrael je u petak topništvom i ekstenzivnim zračnim udarima tukao mrežu tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod Gaze, koja se naziva “Metro”, a Palestinci su nastavili raketirati izraelski teritorij.

U petak, petog dana sukoba koji ne sluti na skoro smirivanje, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su kopnene snage sudjelovale u 40-minutnoj ofenzivi prije svitanja no da nijedan od pripadnika izraelske vojske nije kročio u Pojas Gaze.

Zdravstveni radnici na sjeveru Gaze rekli su da je ubijena žena i troje njezine djece u izraelskoj operaciji i da su njihova tijela izvučena ispod ruševina njihova doma.

Nakon izraelskih napada ubrzo su palestinski militanti nastavili raketirati izraelski južni teritorij.

Najteži sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi od 2014. počeo je u ponedjeljak pošto je pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, raketirao Jeruzalem i Tel Aviv odgovarajući tako na sukobe izraelske policije s Palestincima blizu džamije al-Aksa u Jeruzalemu.

Najmanje je 119 žrtava u Gazi, među kojima 31 dijete i 19 žena, a još 830 je ranjeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih radnika.

U Izraelu je osam žrtava: vojnik u ophodnji na granici s Gazom, te šest izraelskih civila, uključivo stariju ženu koja je pala na putu do skloništa u petak te dvoje djece, objavile su izraelske vlasti.

Časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je 160 zrakoplova i topništvo te oklopne jedinice sudjelovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, no rekao je da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.

Time je naglasio da izraelska vojska ipak nije ušla u Pojas Gaze, inzistirajući na ispravci ranije informacije o kopnenoj ofenzivi na Gazu.

“Ciljali smo dobro razrađeni sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (…) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje”, rekao je na konferenciji za strane novinare.

“Nazivamo ga (taj sustav) Metro”, rekao je i dodao da još nije obavljena konačna ocjena rezultata te operacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da će kampanja “potrajati duže vrijeme”. Izraelski dužnosnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanijet snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre.

Napetosti u Izraelu

Sukobi vojske i militanata raspirili su napetosti između izraelskih Židova i izraelskih Arapa, potomaka Palestinaca koji su ostali na teritoriju tek ustanovljene židovske države 1948.

Ta manjina izraelskih Arapa čini 21 posto stanovništva Izraela, dio njih živi u miješanim općinama sa Židovima i u proteklih nekoliko dana, zbog nasilja između dviju zajednica predsjednik Izraela upozorio je na opasnost od građanskog rata.

U četvrtak je izraelska vojska objavila da jača vojnu prisutnost na granici s Gazom, zbog čega su se javila nagađanja da bi se mogle ponoviti izraelske ofenzive na Gazu iz 2009. i 2014.

No promatrači smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan jer Izrael oklijeva izložiti svoju vojsku mogućim velikim žrtvama na Hamasovu teritoriju.

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju će razgovarati o stanju u Gazi, najavili su diplomati pošto su se Sjedinjene Države usprotivile sastanku u petak.

Mirovno posredovanje Egipta, Katara i Ujedinjenih naroda nije još dalo nekih rezultata.

Izraelska vojska tvrdi da je usmrtila između 80 i 90 palestinskih militanata i tvrdi da su oni ispalili 1800 raketa na Izrael od kojih je 430 palo na teritorij Gaze ili se nije aktiviralo.

Sve se događa u vrijeme kada Izrael ima tehničku vladu nakon još jednih u nizu izbora koji zadnjih godina nisu uspjeli iznjedriti jasnog pobjednika i čini se da su izgledi tehničkog premijera Netanyahua da ostane na vlasti znatno poboljšani pošto oporbeni centrist Yair Lapid još uvijek nije uspio formirati vladu. (The Jerusalem Post/H./K.)

Izrael gomila vojsku na granici s Gazom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari