Connect with us

Iz Svijeta

Izrael dopustio da u Gazu dnevno uđu dva kamiona s gorivom

Objavljeno

-

Izraelski ratni kabinet dopustio je da u Gazu dnevno uđe dva kamiona s gorivom za potrebe UN-a, rekao je u petak izraelski dužnosnik u vrijeme kada palestinski liječnici i UN upozoravaju da su zalihe vode i hrane pri kraju i da stanovnicima Gaze prijeti glad

Dužnosnik, koji je odbio biti imenovan, rekao je da je odluka donesena nakon zahtjeva iz Washingtona. Dopuštanje ulaska goriva, rekao je dužnosnik, daje Izraelu dodatni prostor za manevriranje u međunarodnoj areni kako bi mogao nastaviti svoju kampanju iskorjenjivanja Hamasa u Gazi.

Količina goriva omogućit će “minimalnu” potporu vodovodnim, kanalizacijskim i sanitarnim sustavima u Gazi kako bi se spriječile pandemije, rekao je dužnosnik.

Istovremeno, liječnik u bolnici Al Šifi u Pojasu Gaze rekao je da hrane i vode ponestaje i da su zalihe koje je osigurala izraelska vojska “vrlo, vrlo minimalne”.

Ahmed El Mohalalati rekao je Reutersu telefonom da izraelske snage nastavljaju s pretragom bolničkog kompleksa, ali da “ništa nisu pronašle”. Također je rekao da ni jedna beba u bolnici nije umrla otkako su u nju ušle izraelske snage. Izrael kaže da Hamas ima zapovjedni centar ispod bolnice, što palestinska militantna skupina negira.

S obzirom da rat ulazi u sedmi tjedan, nema znakova popuštanja unatoč međunarodnim pozivima na prekid vatre ili barem na humanitarne pauze. Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) ranije je objavio da su civili suočeni s “neposrednom mogućnošću gladovanja” zbog nedostatka zaliha hrane.

Agencija je rekla da u petak neće biti prekogranične operacije pomoći zbog nestašice goriva i prekida komunikacija. Drugi dan zaredom u četvrtak nijedan kamion s pomoći nije stigao u Gazu zbog nedostatka goriva za distribuciju pomoći.

Izvršna direktorica WFP-a Cindy McCain rekla je da je gotovo cijelom stanovništvu očajnički potrebna pomoć u hrani. “Zalihe hrane i vode praktički ne postoje u Gazi i samo djelić onoga što je potrebno stiže preko granica”, rekla je u izjavi.

“Uz brzo približavanje zime, nesigurna i pretrpana skloništa i nedostatak čiste vode, civili se suočavaju s neposrednom mogućnošću gladi”, rekla je McCain.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske rekao je da je Izrael blizu uništenja Hamasovog vojnog sustava u sjevernom Pojasu Gaze i da će vojska proširiti svoju kampanju na druge dijelove obalne enklave od 2,3 milijuna ljudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas