Connect with us

Iz Svijeta

Izrael formirao vladu nacionalnog jedinstva

Objavljeno

-

Foto: EPA

Izrael je u srijedu formirao vladu nacionalnog jedinstva dok napada Gazu kako bi iskorijenio Hamas i raspoređuje snage sjeverno od gusto naseljene palestinske enklave, gdje su militanti rekli da se još bore nakon svojeg prekograničnog napada.

Premijer Benjamin Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom i u potpunosti se usredotočiti na sukob, stoji u zajedničkom priopćenju s Gantzovom strankom.

Broj poginulih u Izraelu popeo se na 1200 s više od 2700 ranjenih, priopćila je izraelska vojska, u višesatnom divljanju militanata nakon što su u subotu probili graničnu ogradu koja okružuje Gazu. Brigade Al Kasam, vojno krilo Hamasa, priopćile su da se još uvijek bore unutar Izraela.

Izrael je rasporedio tenkove i oklopna vozila sjeverno od Gaze, gdje se vode sukobi, ali nije komentirao tvrdnje Hamasa. U osvetničkim udarima na blokiranu enklavu ubijeno je 1055 ljudi, a ranjeno 5184, kažu palestinski dužnosnici. Ujedinjeni narodi rekli su da je među poginulima devetero djelatnika njihove agencije za izbjeglice.

Izrael je najavio brzu kaznu za najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u njegovoj 75-godišnjoj povijesti, iza kojeg su ostala razbacana trupla na glazbenom festivalu i u kibucu.

Vojska je priopćila da su deseci njezinih borbenih zrakoplova tijekom noći pogodili više od 200 ciljeva u četvrti grada Gaze, za koje je rekla da ih je Hamas koristio za pokretanje svojih napada.

Washington je rekao da razgovara s Izraelom i Egiptom o sigurnom prolazu za civile iz Gaze, kojoj je prekinuta opskrba strujom, vodom i hranom. Ujedinjeni narodi priopćili su da je više od 180.000 stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom, a mnogi su u gomilama na ulicama ili u školama.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u izraelskim napadima uništeno više od 22.600 stambenih jedinica i 10 zdravstvenih ustanova te oštećeno 48 škola. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas