Connect with us

Iz Svijeta

Izrael izveo napad na školu UN-a u kojoj se nalazila baza Hamasa

Objavljeno

-

Hina/Epa

Izraelska vojska preuzela je odgovornost u četvrtak rano ujutro za zračni napad na školu UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Pojasu Gaze, u kojoj se, kako tvrde Izraelci, “skrivala baza Hamasa.

“Vojni borbeni zrakoplovi izveli su precizni napad na bazu Hamasa koja se nalazi unutar UNRWA-ine škole u regiji Nousseirat”, navodi se u priopćenju izraelske vojske.

“Teroristi Hamasa i Islamskog džihada koji su pripadali snagama Nukhba i koji su sudjelovali u smrtonosnom napadu na zajednice u južnom Izraelu 7. listopada djelovali su u ovom kompleksu. Teroristi su usmjeravali svoju kampanju terora iz područja škole dok su je iskorištavali i koristili kao sklonište”, dodala je izraelska vojska.

Međutim, Ismail Al-Thawabta, direktor vladinog ureda za medije kojim upravlja Hamas, odbacio je tvrdnje Izraela da se u školi nalazilo zapovjedno mjesto Hamasa dodavši kako je ubijeno najmanje 27 ljudi koji su tražili sklonište.

“Okupacija koristi laganje javnosti kroz lažne izmišljene priče kako bi opravdala brutalni zločin koji je izvršila nad desecima raseljenih osoba”, rekao je Thawabta za Reuters.

Izraelska vojska tvrdi kako je prije napada borbenih zrakoplova poduzela korake kako bi smanjila rizik od ozljeda civila. Izrael je dodao da neće biti prekida borbi tijekom pregovora o prekidu vatre.

Washington i dalje snažno pritišće da se postigne dogovor. Ravnatelj CIA-e William Burns sastao se s visokim dužnosnicima posrednika Katra i Egipta u srijedu u Dohi kako bi razgovarali o prijedlogu prekida vatre.

Od kratkog primirja koje je trajalo tjedan dana u studenom, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali. Hamas je inzistirao na svom zahtjevu za trajnim prekidom sukoba, dok Izrael kaže da je spreman razgovarati samo o privremenim stankama dok militantna skupina ne bude poražena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas