Pratite nas

Naši u svijetu

Izrael je prema pojasu Gaze pomaknuo tri kopnene brigade i mobilizirao 33.000 pričuvnih vojnika

Objavljeno

na

Stotinu ubijenih Palestinaca u četiri dana te 210 izraelskih zračnih napada na pojas Gaze i 194 palestinske rakete ispaljene na Izrael u posljednja 24 sata, ali i najava izraelske kopnene ofenzive, pokazuju da sukob eskalira prema otvorenom ratu, unatoč pozivima na mir koji stižu iz međunarodne zajednice.

Agencije javljaju da su u središtu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, čime je broj Palestinaca ubijenih od početka sukoba koji je izbio zbog ubojstva trojice mladih Izraelaca i jednog Palestinca narastao na 100.

Nakon šest palestinskih žrtava, među kojima i jedna žena, u petak ujutro u dvama napadima na Gazu, dvojica muškaraca ubijena su u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički logor Burei. Treći muškarac koji je s njima bio u vozilu teško je ranjen, rekao je glasnogovornik hitne medicinske službe.

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je 210 zračnih napada u 24 sata na pojas Gaze na ciljeve islamističkog pokreta Hamas, koji upravlja Gazom, od čega je 50 napada izvedeno tijekom noći na petak.

Među ciljevima su bili lansirne rampe, tuneli, kontrolne točke i zapovjedni stožeri Hamasa te uredi njihove vlade, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za agenciju AFP.

Agencija javlja, pozivajući se na svojeg fotografa, da je zapaljeno nekoliko brodova u luci Gaza, među kojima i “Gaza Ark”, veliki ribarski brod međunarodne propalestinske organizacije koji je pokušao razbiti pomorsku blokadu pod kojom Izrael drži Palestince.

U istome vremenskom razdoblju od 24 sata, prenosi dalje francuska agencija, Palestinci su ispalili 194 rakete iz Gaze na jug Izraela, od kojih je 43 uništio izraelski proturaketni obrambeni sustav Čelična kupola.

AFP dodaje da je jedna palestinska raketa eksplodirala na benzinskoj postaji u gradu Ashdodu na jugu, tridesetak kilometara sjeverno od pojasa Gaze. Raketa je izazvala eksplozije goriva na toj postaji, pri čemu su ranjene tri osobe.

U proteklih 24 sata u izraelskim je napadima uništena 21 kuća ili zgrada koje pripadaju istaknutim Hamasovim članovima

Da se sukob kreće prema novoj, oštrijoj fazi pokazuju pripreme izraelske vojske za kopnenu operaciju. Njemačka agencija dpa prenosi da je Izrael u pripremi moguće kopnene ofenzive prema pojasu Gaze pomaknuo tri kopnene brigade, kojima bi se idućih dana mogle pridružiti još jedna do dvije brigade, rekao je izraelski vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Izraelska vojska objavila je da je mobilizirala 33.000 pripadnika pričuvnog sastava kako bi zamijenili vojnike raspoređene na sjeveru i u središtu Izraela koji će Izraelu trebati za operaciju u Gazi.

Čelnik PLO-a Mahmoud Abbas tvrdi da je izraelska vlada odobrila kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze, te da će se napad dogoditi već za nekoliko sati.

Oružano krilo islamističkog pokreta Hamas objavilo je u petak priopćenje kojim upozorava aviokompanije da otkažu planirane letove jer kani raketirati zračnu luku Ben Gurion.

U priopćenju se navodi da je to odgovor izazvan izraelskim napadima na pojas Gaze te zato što se u zračnoj luci “nalazi i izraelska vojna zračna baza”.

Skupina navodi da je već ispalila rakete na zračnu luku u petak, no kako one nisu precizne, ne zna se kamo su pale jer je “Ben Gurion”, glavni ulaz za međunarodne letove u Izrael, dobro zaštićen obrambenim proturaketnim sustavom.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojeg su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Dok sukob postaje sve krvaviji, međunarodna zajednica poziva na mir. U petak je Egipat osudio izraelsku politiku “kolektivnog kažnjavanja” Gaze za terorističke napade i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno okonča sukob.

“Egipat odbija neodgovornu eskalaciju nasilja Izraela”, objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je to “nastavak represivne politike kolektivnog kažnjavanja” koju provodi hebrejska država.

Egipatski MVP je pozvao Izrael i Hamas da poštuju primirje sklopljeno 2012. uz egipatsko posredovanje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak da izraelsko bombardiranje Gaze blokira napore što ih Turska i Izrael ulažu da poprave bilateralne odnose, narušene 2010. izraelskim napadom na turski brod koji je pokušao probiti izraelsku blokadu palestinskog teritorija.

“Ne možemo normalizirati odnose. Najprije mora prestati nasilje. Sve dok se to ne dogodi, normalizacija odnosa između Turske i Izraela ne može se ostvariti”, rekao je Erdogan u turskome gradu Yozgatu.

Turska je nekad bila jedan od najbližih saveznika Izraela, no odnosi su se strmoglavili posljednjih godina nakon što si izraelski specijalci napali brod Mavi Marmara, koji je pokušavao probiti izraelsku blokadu Gaze. U tom je napadu ubijeno deset ljudi, većinom turskih državljana. Napori za poboljšanje odnosa intenzivirali su se posljednjih mjeseci, pošto se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao Turskoj za taj napad iz 2010. i obećao isplatiti odštetu.

JL/agencije

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Projekt Korijeni – u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017. u 17,00 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godineu Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održati će se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt  Korijeni).

Videokonferencija će trajati ukupno 45 minuta te je osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škole predviđeno i obraćanje državnog tajnika Zvonka Milasa.

Održavanje videokonferencije upravo tog dana naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari