Pratite nas

Naši u svijetu

Izrael je prema pojasu Gaze pomaknuo tri kopnene brigade i mobilizirao 33.000 pričuvnih vojnika

Objavljeno

na

Stotinu ubijenih Palestinaca u četiri dana te 210 izraelskih zračnih napada na pojas Gaze i 194 palestinske rakete ispaljene na Izrael u posljednja 24 sata, ali i najava izraelske kopnene ofenzive, pokazuju da sukob eskalira prema otvorenom ratu, unatoč pozivima na mir koji stižu iz međunarodne zajednice.

Agencije javljaju da su u središtu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, čime je broj Palestinaca ubijenih od početka sukoba koji je izbio zbog ubojstva trojice mladih Izraelaca i jednog Palestinca narastao na 100.

Nakon šest palestinskih žrtava, među kojima i jedna žena, u petak ujutro u dvama napadima na Gazu, dvojica muškaraca ubijena su u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički logor Burei. Treći muškarac koji je s njima bio u vozilu teško je ranjen, rekao je glasnogovornik hitne medicinske službe.

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je 210 zračnih napada u 24 sata na pojas Gaze na ciljeve islamističkog pokreta Hamas, koji upravlja Gazom, od čega je 50 napada izvedeno tijekom noći na petak.

Među ciljevima su bili lansirne rampe, tuneli, kontrolne točke i zapovjedni stožeri Hamasa te uredi njihove vlade, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za agenciju AFP.

Agencija javlja, pozivajući se na svojeg fotografa, da je zapaljeno nekoliko brodova u luci Gaza, među kojima i “Gaza Ark”, veliki ribarski brod međunarodne propalestinske organizacije koji je pokušao razbiti pomorsku blokadu pod kojom Izrael drži Palestince.

U istome vremenskom razdoblju od 24 sata, prenosi dalje francuska agencija, Palestinci su ispalili 194 rakete iz Gaze na jug Izraela, od kojih je 43 uništio izraelski proturaketni obrambeni sustav Čelična kupola.

AFP dodaje da je jedna palestinska raketa eksplodirala na benzinskoj postaji u gradu Ashdodu na jugu, tridesetak kilometara sjeverno od pojasa Gaze. Raketa je izazvala eksplozije goriva na toj postaji, pri čemu su ranjene tri osobe.

U proteklih 24 sata u izraelskim je napadima uništena 21 kuća ili zgrada koje pripadaju istaknutim Hamasovim članovima

Da se sukob kreće prema novoj, oštrijoj fazi pokazuju pripreme izraelske vojske za kopnenu operaciju. Njemačka agencija dpa prenosi da je Izrael u pripremi moguće kopnene ofenzive prema pojasu Gaze pomaknuo tri kopnene brigade, kojima bi se idućih dana mogle pridružiti još jedna do dvije brigade, rekao je izraelski vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Izraelska vojska objavila je da je mobilizirala 33.000 pripadnika pričuvnog sastava kako bi zamijenili vojnike raspoređene na sjeveru i u središtu Izraela koji će Izraelu trebati za operaciju u Gazi.

Čelnik PLO-a Mahmoud Abbas tvrdi da je izraelska vlada odobrila kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze, te da će se napad dogoditi već za nekoliko sati.

Oružano krilo islamističkog pokreta Hamas objavilo je u petak priopćenje kojim upozorava aviokompanije da otkažu planirane letove jer kani raketirati zračnu luku Ben Gurion.

U priopćenju se navodi da je to odgovor izazvan izraelskim napadima na pojas Gaze te zato što se u zračnoj luci “nalazi i izraelska vojna zračna baza”.

Skupina navodi da je već ispalila rakete na zračnu luku u petak, no kako one nisu precizne, ne zna se kamo su pale jer je “Ben Gurion”, glavni ulaz za međunarodne letove u Izrael, dobro zaštićen obrambenim proturaketnim sustavom.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojeg su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Dok sukob postaje sve krvaviji, međunarodna zajednica poziva na mir. U petak je Egipat osudio izraelsku politiku “kolektivnog kažnjavanja” Gaze za terorističke napade i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno okonča sukob.

“Egipat odbija neodgovornu eskalaciju nasilja Izraela”, objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je to “nastavak represivne politike kolektivnog kažnjavanja” koju provodi hebrejska država.

Egipatski MVP je pozvao Izrael i Hamas da poštuju primirje sklopljeno 2012. uz egipatsko posredovanje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak da izraelsko bombardiranje Gaze blokira napore što ih Turska i Izrael ulažu da poprave bilateralne odnose, narušene 2010. izraelskim napadom na turski brod koji je pokušao probiti izraelsku blokadu palestinskog teritorija.

“Ne možemo normalizirati odnose. Najprije mora prestati nasilje. Sve dok se to ne dogodi, normalizacija odnosa između Turske i Izraela ne može se ostvariti”, rekao je Erdogan u turskome gradu Yozgatu.

Turska je nekad bila jedan od najbližih saveznika Izraela, no odnosi su se strmoglavili posljednjih godina nakon što si izraelski specijalci napali brod Mavi Marmara, koji je pokušavao probiti izraelsku blokadu Gaze. U tom je napadu ubijeno deset ljudi, većinom turskih državljana. Napori za poboljšanje odnosa intenzivirali su se posljednjih mjeseci, pošto se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao Turskoj za taj napad iz 2010. i obećao isplatiti odštetu.

JL/agencije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ponosan sam što sam Hrvat/Hrvatica

Objavljeno

na

Objavio

Pripadam narodu koji uspijeva opstati na povijesnoj pozornici unatoč svim nevoljama. Ima kulturnu i političku baštinu, povijest koja se može pratiti od 852. godine i domišljati i rekonstruirati i stoljećima prije toga.

Dužnost je svakog Hrvata/Hrvatice gajiti vlastitu nacionalnu, domoljubnu i rodoljubnu svijest. Ponos na hrvatstvo je prirodan osjećaj pogotovo što je on utemeljen na divljenja vrijednim ostvarenjima hrvatskih ljudi i naroda.

Neznanje je najveći neprijatelj domoljublja. Hrvatski jezik i umjetnost na njemu ostvarena, hrvatska kulturna tradicija i umjetnost, politička borba i nastojanja, njegova su dična povijest. Svijest o hrvatskom kulturnom i političkom identitetu temelj je opstojnosti hrvatskoga naroda, uspostava, održavanje i očuvanje potrebnih nacionalnih institucija obveza.

Svakodnevna skrb za hrvatski jezik sveta je dužnost, jer, kao što pjesnik kaže, Hrvatska je riječ koju naučih od majke i ono u riječi mnogo dublje od riječi. Jedino kroz očuvanje jezika, kulture i političkog okvira (države i državotvornosti) narod može očuvati vlastito ime i opstojnost.

U svjetonazornom i vrijednosnom smislu (u skladu s tradicijom) važno je očuvanje i njegovanje pripadnosti katoličkoj crkvi. U krilu crkve trajali smo i postojali. Odgajali se i uzrastali. A da bi to i dalje mogli potrebno je jačati obitelj (i obiteljske vrijednosti).

Očuvanje i zaštita obitelji je imperativ. Ona rađa i odgaja. Pravo na život i pravo na rad kao temeljna ljudska prava ostvarivati u svojoj zemlji.

Pomagati vlastite ljude. Opstati na hrvatskom tlu obveza je i odgovornost. Oni koji su u svijetu u tome su dužni pomagati one koji su ostali. Pomagati svekoliki napredak Hrvatske i Hrvata u BiH kako bi se jednom imali gdje i mogli vratiti. I oni sami trebaju promišljati vlastiti povratak. Život u tuđini bit će mnogo lakši ukoliko se neprestano dotiču vlastiti korijeni i osnažuju konopci ljubavi.

Zanimanje za naše u tuđini, ostvarivanje pretpostavki za njihovo uključivanje u narodni život, neprestana i živa komunikacija: institucionalna, obiteljska i pojedinačna treba činiti jedinstveni hrvatski kulturni i politički prostor.

Zadaća je svakog hrvatskog čovjeka raditi sve da se ostvari što je moguće veći povratak hrvatskih ljudi.
Jer, ipak, samo je ovdje Dom i Domovina.

prof. dr. sc. Marko Tokić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Hrvatski zastupnik u crnogorskoj skupštini primio prijeteće poruke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović primio je preko društvene mreže Facebook prijeteće poruke, objavljeno je u četvrtak.

U porukama Vuksanoviću korisnik potpisan kao N. P. mu poručuje: “Pripazi se Adrijane”, uz fotografiju Novaka Đokovića i četničku pjesmu “Nasred gore Romanije”.

Vuksanović je kazao kako to nije prvi put da mu stižu prijetnje, ali da je sada riješio prijaviti ih i izvijestiti javnost o tome. “Prijavio sam nadležnim organima prijetnju koju sam dobio…Kako je od pojedinih društvenih subjekata stvoren pogodan ambijent za izražavanjem ovakve vrste ‘junaštva’, smatrao sam potrebnim, pored pružanja informacije nadležnim institucijama, obavijestiti i javnost”, kazao je Vuksanović.

Kako dodaje, Uprava policije je u svim prethodnim slučajevima pokazala efikasnost i uvjeren je da će tako biti i sada.

Na prijetnje hrvatskom zastupniku reagirala je i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori. “Kada se prijeti političkom predstavniku koji dolazi iz skupine manjinskih naroda, onda se ugroženima osjećaju i pripadnici drugih manjinskih naroda”, navodi se u priopćenju Bošnjačke stranke.

Stranka je pozvala nadležna tijela da što hitnije reagiraju na prijetnje, pronađu počinitelja, privedu ga licu pravde i na taj način pokažu da u građanskoj Crnoj Gori nema mjesta govoru mržnje. “Vjerujemo da je vrijeme zastrašivanja manjina iza nas i da oni koji nas pokušavaju vratiti u to razdoblje neće uspjeti, jer njihov koncept ne prihvaća moderna i građanska Crna Gora”, zaključuju u Bošnjačkoj stranci.

U Crnoj Gori su posljednjih tjedana snažno porasle napetosti vezano uz donošenje zakona o vjeroispovijesti kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, usvojen u posljednjim danima 2019., Srpska pravoslavna crkva vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve. (Hina)

Završni čin emancipacije Crne Gore od Srbije; Velikosrpska ideja ponovno u ofenzivi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

    Invalid API Key