Connect with us

Iz Svijeta

Izrael najžešće po Libanonu nakon što je Hezbolah iskoristio moćnu raketu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Libanonski pokret Hezbolah objavio je da je u subotu izveo simultane napade na izraelske položaje na granici, a stanovnici juga te države izvještavaju o nekim od najžešćih izraelskih napada dosad u nekoliko tjedana dugim prekograničnim okršajima

Izraelska vojska objavila je da su njezini zrakoplovi gađali ciljeve Hezbolaha kao odgovor na ranije napade s libanonskog teritorija, a da je zračne napade popratila topničkom i tenkovskom paljbom.

Izvor iz Libanona upoznat s napadima Hezbolaha rekao je da je ta militantna skupina iskoristila moćnu raketu koju dosad još nije upotrijebila u napadima, te da su njome pogođeni izraelski položaji preko granice iz libanonskih naselja Ayta al-Shaab and Rmeich, prenosi Reuters.

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru preko granice otkad je Hamas 7. listopada izveo terorističke napade na Izrael. To je najveća eskalacija borbi od rata iz 2006., no zasad je ograničena na pogranično područje.

Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je u svom prvom govoru od početka sukoba između Hamasa i Izraela u petak rekao da će potencijalna eskalacija ovisiti o događajima u Pojasu Gaze i ponašanju Izraela prema Libanonu. Dodao je da napadi na granicama „neće biti sve” što će Hezbolah raditi. Dosad je u sukobima poginulo gotovo 60 pripadnika tog pokreta.

Sigurnosni izvori i svjedoci u Libanonu izvještavaju o dosad najsnažnijim izraelskim napadima od početka sukoba. Izrael je objavio da su pogođena „teroristička infrastruktura, spremišta raketa i kompleksi” kojima se koristi Hezbolah.

Izrael je objavio da nije zainteresiran za sukob na sjevernoj granici. Premijer Benjamin Netanyahu prošli je mjesec upozorio Hezbolah da ne otvara drugu frontu, kazavši da bi to pokrenulo „nezamisliv” odgovor Izraela koji bi razorio Libanon. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas