Pratite nas

Naši u svijetu

Izrael napao još jednu UN-ovu školu u Gazi: “Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov”

Objavljeno

na

SJEDINJENE Države potvrdile su da su nastavile opsrkbljivati Izrael streljivom samo nekoliko sati nakon što su u srijedu navečer oštro osudile izraelski napad na UN-ovu školu u Gazi, prenosi agencija AFP u četvrtak.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA JUČERAŠNJEG NAPADA NA TRŽNICU – U napadu je poginulo 17 ljudi

Izraelska vojska zatražila je ponovnu opskrbu 20. srpnja kako bi popunila smanjene zalihe, objavio je Pentagon. Američko ministarstvo obrane odobrilo je prodaju tri dana poslije. “Sjedinjene Države obvezale su se jamčiti sigurnost Izraela i ključno je za nacionalne američke interese pomagati Izraelu razvijati i održavati kapacitete samoobrane snažnima”, izjavio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona u priopćenju. “Ta prodaja oružja je u skladu s tim ciljevima”, rekao je Kirby.

Usprkos tome, američki državni tajnik John Kerry, koji se nalazi u posjetu Indiji, u četvrtak je izjavio da se još uvijek nada prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali nije htio spekulirati kada bi do njega moglo doći. “SAD se nada da bi moglo doći do prekida vatre, što prije to bolje”, rekao je Kerry koji je veći dio vremena provedenog u New Delhiju posvetio krizi na Bliskom istoku. Kazao je i da je u stalnom kontaktu sa svim glavnim protagonistima na Bliskom istoku u cilju okončanja sukoba između Izraela i Hamasa. Tijekom posjeta šefa američke diplomacije, službeni Delhi je potaknuo putanje američkih aktivnosti nadzora i prisluškivanja u južnoj Aziji.

“Da, pitanje špijuniranja je u razgovoru s glavnim tajnikom Kerryjem isplivalo na površinu… Prenio sam mu stav da nam je ta praksa potpuno neprihvatljiva”, kazao je ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj. Kerry je kazao da SAD u potpunosti poštuje i razumije stav koji je ministar iznio.

“Izrael promovira fašizam poput Hitlerovog”

izrael un škola gazaTurski premijer Recep Tayyip Erdogan nastavio je u četvrtak s oštrim verbalnim napadima na Izrael, usporedivši židovsku državu s Trećim Reichom, prenosi njemačka agencija dpa.

“Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov genocid”

, izjavio je Erdogan u govoru u gradu Vanu na istoku Turske, optuživši izraelsku državu za “fašizam poput Hitlerovog”. “Kada se ubijaju muslimanska djeca, Zapad to smatra legalnim, ali kada govorimo protiv terorističke države Izrael nazivaju nas antisemitima”, dodao je.

Izraelska vlada optužuje Erdogana da je nastrojen protužidovski, no vlada u Ankari to odbacuje i tvrdi da su kritike usmjerene na politiku izraelske vlade. Turski premijer je podsjetio da je Otomansko carstvo tijekom kriznih vremena u Europi Židovima ponudilo utočište. Izrael i Turska su bili regionalni saveznici, no odnosi između dvije zemlje pogoršali su se 2010., kada su izraelski specijalci ubili 10 turskih mirovnih aktivista koji su pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Nakon prosvjeda ispred izraelskih diplomatskih misija u Turskoj, Izrael je najavio smanjenje osoblja misija u Ankari i Istanbulu.

“Izrael svjesno krši međunarodno pravo, a SAD mu pomaže”

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay rekla je u četvrtak da Izrael svjesno krši međunarodno pravo u vojnoj ofenzivi na Gazu i svjetske sile moraju Izrael pozvati na odgovornost zbog mogućih ratnih zločina, javljaju agencije. Izrael napada domove, škole, bolnice i UN-ove zgrade čime očito krši Ženevske konvencije, rekla je Pillay u Ženevi.

“Ni jedan od tih napada ne čini se slučajnim. Čini se da je to svjesno kršenje obveza iz međunarodnog prava” koje je Izrael dužan poštovati. “I zbog toga ponovno i ponovno kažem da ne smijemo dopustiti da se ta nekažnjivost nastavi”, rekla je Pillay na zadnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi prije isteka njezina šestgodišnjeg mandata na dužnosti UN-ove visoke povjerenice.

Optužila je i pokret Hamas koji vlada Gazom za kršenje međunarodnog prava jer nasumice ispaljuje rakete na izraelsko tlo, ponekad u gusto napučene zone, rekla je Pillay. Također je kritizirala Sjedinjene Države, glavnog izraelskog saveznika jer nisu iskoristile svoj utjecaj da zaustave krvoproliće.

“Mnoge moje primjedbe bile su usmjerene na Sjedinjene Države jer su one strana koja utječe na Izrael da učini više da zaustavi ubijanja, dovede strane za pregovarački stol. Pozvala sam i na prekid blokade i prekid okupacije”. Pillay je rekla da je šokirana jer je Washington ustrajno glasovao protiv rezolucija o Izraelu koje je donosilo vijeće za ljudska prava, Opća skupština UN-a i Vijeće sigurnosti UN-a.

“Ne samo da su dobavljali teško naoružanje kojim se sada koristi Izrael u Gazi nego su izdvojili gotovo milijardu dolara za ‘Čeličnu kupolu’ kako bi Izrael zaštitili od raketnih napada”, no “takvu zaštitu nisu pružili stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja”.

Pillay je podsjetila da je Izrael sudski gonio samo četvoricu svojih vojnika za ofenzivu u Gazi 2008.-2009. izvedenu pod nazivom “Lijevano olovo”, a među njima je i vojnik koji je krao kreditne kartice. Stoga ona ne očekuje da će Izrael pošteno istražiti kršenja ljudskih prava tijekom sadašnje ofenzive koja je ušla u četvrti tjedan. “No međunarodno je pravo jasno i kada država nije u mogućnosti ili ne želi provesti istragu i sudski progon, primjenjuje se sustav međunarodnog (kaznenog prava)”, rekla je.

Bijela kuća osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi

At-least-15-dead-after-Israel-strikes-UN-school-in-Gaza

Prema službenim podacima iz Gaze ubijeno je najmanje 1372 Palestinca, uglavnom civila u Gazi, a gotovo 7000 je ranjenih. Na izraelskoj strani u ofenzivi početoj 8. srpnja ubijeno je 56 izraelskih vojnika, a više od 400 je ranjenih. Troje izraelskih civila ubijeno je u palestinskom raketiranju Izraela.

Bijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što “tisuće Palestinaca” koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.

“Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci – među njima i djeca – te zaposlenici UN-a”, istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe.

“Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi”, dodaje glasnogovornica NSC-a.

“Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje”, zaključila je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje “neopravdanim”. “Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada”, istaknuo je glavni tajnik.

I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i opetovao poziv Francuske na trenutačno primirje.

Hollande se “pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio ‘neopravdanima'”, dodaje se u priopćenju iz predsjedničkog ureda.

“Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju”, navodi se u priopćenju.

I EU osudio napad

Osudi Bijele kuće pridružila se i Europska unija i zatražila da se smjesta provede istraga o toj “neprihvatljivoj” akciji bombardiranja škole.

“Osuđujemo bombardiranje škole UN-a u Pojasu Gaze i bombardiranje tržnice u predgrađu grada Gaze. Neprihvatljivo je da raseljeni civili koji su utočište pronašli u UN-ovim zaštićenim zonama, nakon što ih je izraelska vojska prisilila da napuste svoje domove, budu ubijeni”, izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton. “Vrlo smo zabrinuti zbog humanitarne katastrofe u Gazi i ponovo tražimo da sve strane smjesta otvore pravce za dostavu pomoći stanovništvu”, dodala je.

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Bolivija je uvrstila Izrael na popis terorističkih država, u znak prosvjeda protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je u srijedu tu odluku u prigodi susreta s učiteljima u gradu Cochabambi.

“Proglašavamo Izrael terorističkom državom”, rekao je dodavši da ofenziva na Gazu “pokazuje da Izrael nije jamac načela poštovanja života i temeljnih prava koja uređuju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice”.

Bolivija je 2009. prekinula diplomatske veze s Izraelom nakon prethodne ubojite operacije u Gazi, kao i druge latinskoameričke zemlje radikalne ljevice, među kojima Venezuela i Kuba.

La Paz je ipak dosad poštovao ugovor iz 1972. po kojemu izraelski državljani mogu slobodno ući u Boliviju.

Nakon Brazila i Ekvadora prošlog tjedna, u utorak su Čile, Peru i Salvador pozvali “na konzultacije” svog veleposlanika u Izraelu.

Čile je pak izraelske vojne operacije nazvao “kolektivnim kažnjavanjem civila u Gazi” a susjedni Peru je izrazio iskreno žaljenje što je “nastavkom izraelskih vojnih operacija u Gazi prekršeno primirje”.

Izraelska vojska mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava

Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. srpnja, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica.

“Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripadnika pričuvnog sastava penje na 86.000”, dodala je.

Sigurnosni kabinet, koji je u srijedu zasjedao pet sati, jednoglasno je odlučio o nastavku napada na Hamasove “terorističke ciljeve” i operacija kojima želi “neutralizirati” tunele što ih je prokopao islamistički pokret između Pojasa Gaze i izraelskog područja, izvijestio je javni radio.

Nova sjednica sigurnosnog kabineta koji ima 8 ministara zakazana je za četvrtak poslijepodne, dodaje radio.

Po izjavi jednog generala zaduženog za sektor Gaze, kako prenosi radio, uništenje tunela je “pitanje dana”.

Izrael će istražiti bombardiranje UN-ove škole

Izrael je obećao istražiti bombardiranje UN-ove škole pri čemu je poginulo najmanje 16 ljudi i ispričao se ukoliko je izraelski napad bio odgovoran za smrt civila. Poručuju da je s područja u blizini škole prije napada na njih otvorena vatra.

“Spavala sam kada se dogodila eksplozija, zašto nas napadaju mi nemamo veze s tim”, rekla je jedna ranjena djevojčica. Svijet i dalje obilaze snimke ozlijeđenih civila. U kasnijem izraelskom napadu na tržnicu poginulo je najmanje 17 ljudi. Jučer je u pojasu Gaze stradalo stotinu žrtava, a u protekla tri tjedna više od 1 300.

15 Palestinaca ranjeno u još jednoj UN-ovoj školi

Petnaest palestinskih izbjeglica u školi Ujedinjenih naroda na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je u četvrtak ujutro nakon napada izraelskih zrakoplova na džamiju koja se nalazi u blizini, objavile su palestinske hitne službe.

“Petnaest Palestinaca je ranjeno, dvoje od njih ozbiljno, u školi u izbjegličkom logoru Džabalija, koju vodi UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), u napadu izraelske avijacije usmjerenom na obližnju džamiju”, kazao je glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ašraf al-Kodra.

U srijedu je 16 Palestinaca ubijeno u tom istom izbjegličkom logoru u napadu na drugu UN-ovu školu u kojoj su brojne izbjeglice potražile utočište. Osamdeset i tri UN-ove škole primile su brojne izbjeglice koje su u njima pokušale pronaći žaštitu i sklonište pred izraelskim napadima.

UN-ova agencija jučer je oštro osudila izraelski napad na školu UN-a upozorivši da se radi o “ozbiljnom kršenju međunarodnog prava” za koji treba “snositi odgovornost”.

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi u srijedu su osudili napad na UN-ovu školu u Džabaliji, u kojoj je sigurnost potražilo preko 3.000 palestinskih izbjeglica.

Zarobljena na malom prostoru, palestinska enklava u kojoj živi 1,8 milijun Palestinaca nalazi se od 2006. godine pod izraelskom blokadom, a uz zatvorenu granicu s Egiptom od 2012. godine Palestinci u Gazi bez ikakve su mogućnosti pronalaska sigurnog skloništa ili izlaska iz tog prostora.

Netanyahu odlučan uništiti sve palestinske tunele

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je Izrael odlučan, bez obzira na napore za postizanje primirja, dovršiti uništenje tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod granice između Gaze i Izraela.

“Odlučni smo dovršiti tu misiju sa ili bez primirja”, rekao je Netanyahu na početku sjednice vlade u Tel Avivu. “Neću pristati ni na koji prijedlog koji bi onemogućio izraelskoj vojsci da završi ovu važnu zadaću za sigurnost Izraela.”

General Sami Turgeman, zapovjednik izraelskih snaga u Gazi, izjavio je u srijedu da im treba još “nekoliko dana za uništenje svih tunela”.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze u lipnju 2007. kad je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od umjerenog Fataha. Izrael je odlučio oslabiti Hamas i spriječiti ga da raketira izraelske gradove.

Palestinski militanti iskopali su iz Gaze dvije mreže tunela, jednu prema Egiptu a drugu prema Izraelu, a služe za dostavu namirnica, goriva i drugih stvari. Militanti se kroz tunele opskrbljuju oružjem i novcem.

Egipat je posljednjih nekoliko godina uspio uništiti tunele što je Hamasu nanijelo veliku štetu. (Hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Windsor Canada – Predstavljena 134-ta braniteljska predstava

Objavljeno

na

Objavio

Topli dani su iza nas, jesen nam je opet zakucala na vrata. U jesen se čini da Bog zaodijeva zemlju u mnoštvo boja. Nažalost, za nas Hrvate, jesen
prikazuje crnu boju, i stare rane od 90-tih godina. Tada se prisjećamo najveće tragedije Hrvata modernoga vremena: Domovinski rat i pad grada Vukovara. I ove godine, kao i svih proteklih godina, smo zapalili svijeće za sve žrtve domovinskog rata. Po 134-ti put, produkcija filma “Bitka za Vukovar” se  održala u našim župnim prostorijama te izazvala veliku pozornost I oduševljenje publike.

Iz Hrvatske su nam stigli branitelji domovine i grada Vukovara g. Damir Plavšić, g. Damir Markuš i g. Viktorin Juric koji neumorno putuju svijetom da bi is#na o domovinskom ratu bila ispričana. Spektakl “Bitka za Vukovar” u Windsoru je bio jedan od četiri uprizorenja održana u Kanadi koju je turneju organizarala Kanadsko Hrvatska Gospodarska Komora a pogledalo ga je preko 3000 ljudi. Uz branitelje je ovom događaju nazočio i gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava.

Prije Vukovarske večere, održana je sveta misa zadušnica za sve žrtve domovinskog rata, a misno slavlje je predvodio kustos hrvatskih franjevaca u Kanadi i
Americi, naš fra Jozo Grbeš. Vukovarksi branitelj Viktorin Jurić je nosio uskrsnu svijeću kao simbol novoga života i svijetla koja daje nadu i rasvjetljuje tamu u našim srcima.

U tihoj i mračnoj dvorani, gradonačelnik g. Ivan Penava je zapalio svijeću od uskrsnoga svijetla, a potom su od njega zapalili svoje svijeće naši branitelji, a od branitelja i naši uzvanici redom. Iz tišine i mraka, naša tamna dvorana je zasjala i pretvorila se u jedno veliko svijetlo. Dok su svi prisutni palili svijeće, Klapa Kartolina je pjevala Bože čuvaj Hrvatsku.

Iako je bio radni dan, dvorana je bila prepuna. Služila se zajednička večera, a potom je išla glazbeno-scenska produkcija ‘Bitka Za Vukovar”. Cilj predstave
je da se educira naša mladež o domovinskom ratu, jer neznaju gotovo ništa. Tijekom predstave, kombinacijom vizualnih, svijetlosnih, i zvućnih efekata,
imali smo dojam kao da se nalazimo u ratnom Vukovaru. Sudjelovale su sve grupe naše folklorne skupine ‘Kardinal Alojzije Stepinac’ koja nosi ime velikog hrvatskog mučenika. Nažalost, mi smo narod koji ima previše mučenika. Ova manifestacija je održana večer uoči suđenja našoj hercegovačkoj ‘Šestorki’. Tada nismo ni slutili kakvu vijest nam donosi jutro, i da ćemo opet iznova potrnuti u bolnoj spoznaji da se redu hrvatskih mučenika pridružio još jedan …

U sklopu programa predstavljene su dvije knjige koje su napisali branitelji Vukovara. Damir Plavšić u svojoj knjizi ‘Bitka za Vukovar – Ne plaći, moj dobri
anđele’ iznosi 10 priča o događajima na Vukovarskom ratištu. Knjiga “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira
Markuša iznosi događanja od momenta dolaska u Vukovar i Bogdanovce i opisuje svakodnevnicu koja je bila izražena u neprekidnom ratovanju i pogibijama.

Bila je to večer prolijevenih suza ali ponosnih srca, večer sjećanja i prelijepog druženja, pogotovo na kraju kad je naša mladež zapjevala ‘Lijepa li si’ skupa s braniteljima. Branitelj Damir Plavšić te večeri nam je rekao da smo zajedno stvorili Hrvatsku. Branitelji su bili hrabri i snažni, a mi ponosni.
Dijaspora je uvijek stajala iza naših branitelja, i dala podršku u teškim trenucima. Pa tako i ovu večer, pokazali smo našim braniteljima, našim herojima, da ih volimo, poštujemo i cijenimo i da stojima iza njih u ovoj tihoj i nenaoružanoj borbi koja se vodi protiv njih, i protiv svih hrvatskih domoljuba.

Autor: Diana Grbešić

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku

Objavljeno

na

Objavio

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku od 29. lipnja do 1. srpnja iduće godine pod motom “Odlazak-ostanak-povratak”, objavio je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva.  Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Kongresa dr.sc. Marin Sopta kaže kako su kongres posvetili razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka.

– Nastavno na našu inicijativu pokretanja iseljeničkih kongresa sa svrhom propitkivanja najvažnijih područja iseljeničkog iskustva i odnosa s Hrvatskom, Treći hrvatski iseljenički kongres posvetili smo razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut ćemo istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu? Kakva su njihova iskustva u novim sredinama? Planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak? Jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika? Imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo – kaže Sopta, piše Fenixmagazin.de

Kao i u slučaju prethodna dva kongresa, i na Treći hrvatski iseljenički kongres organizatori pozivaju znanstvenike i stručnjake koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovne ljude i povratnike u domovinu da predstave svoje aktivnosti, istraživanja te osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj.

– I ovoga puta organizirat ćemo posebne panele na kojima će nastupiti najuspješniji poslovni ljudi iz Hrvatske koji će svojim primjerima dokazati potencijalnim investitorima i povratnicima iz iseljeništva da bez obzira na ekonomsku krizu kroz koju prolazi Hrvatska postoji veliki potencijal za njihova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo – otkriva Sopta.

Rad kongresa planirana je u dva dana tijekom kojih će se na panelima obraditi pitanja i teme o hrvatskim iseljenicima kao potencijalnim pokretačima ekonomske i demografske obnove Hrvatske, potom odnosi između hrvatskih iseljenika, povratnika u domovinu i domaćeg stanovništva u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i općenito u društvenim procesima razvoja hrvatskog društva.
Bit će govora i o novčanim doprinosima i direktnoj investiciji hrvatskih iseljenika u domovini i osnivanju Hrvatsko iseljeničkog fonda za potrebe iseljeničkih investicija.

Govorit će se i o državnim beneficijama  hrvatskim iseljenicima kao poticaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, integracijskim izazovima hrvatskih iseljenika u domovinu, državnoj strategiji  Republike Hrvatske spram iseljenika (analiza dosadašnje politike, iskustva – prijedlozi za unapređenje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske), usvajanju sustava elektronskog glasovanja za iseljenike te većoj zastupljenosti predstavnika iseljeništva u Hrvatskom saboru.

Obradit će i teme mapiranja nužnih pretpostavki za povratak dijela iseljenika (politika, institucije, društvo), kulture  (umjetnost i baština) i potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, digitalno okruženje i razvoj IT industrije – mogućnosti nacionalnih i globalnih integracija.

Više o Trećem Hrvatskom iseljeničkom kongresu doznajte na: www. crodiasporaconference.com.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari