Connect with us

Iz Svijeta

Izrael obustavlja isporuku goriva u Gazu zbog zapaljivih balona

Published

on

Izrael je u četvrtak priopćio da će zaustaviti isporuku goriva u Gazu kao odgovor Palestincima na puštanje zapaljivih balona pomoću kojih su spaljene velike površine poljoprivrednog zemljišta uzduž izraelske granice.

Palestinci u Gazi, enklavi pod kontrolom islamističkog Hamasa, posljednjih su dana pustili više desetaka balona na heliji nakrcanih zapaljivim materijalima.

Isporuke goriva su obustavljene zbog “neprekidnog puštanja zapaljivih balona iz Pojasa Gaze prema Izraelu te ugrožavanja sigurnosti”, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum nazvao je taj potez “teškim činom agresije” koji će samo produbiti gospodarske teškoće u Gazi.

Gaza se uvelike oslanja na Izrael po pitanju energetskih potreba. Dva milijuna stanovnika dnevno ima na raspolaganju šest sati struje, nakon čega slijedi 10 sati bez električne energije.

Tijekom noći izraelski ratni zrakoplovi i tenkovi su gađali objekte  Hamasa kao odgovor na puštanje zapaljivih balona.

U gradu Gazi je, prema palestinskom ministarstvu unutarnjih poslova, pogođena škola koju vodi UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Agencija je priopćila da je škola bila prazna i nema žrtava jer “očito naprava nije eksplodirala”.

Prijašnjih godina zmajevi i baloni sa zapaljivim materijalom izazvali su velike požare i uništili goleme površine poljoprivrednog zemljišta i prirodnih rezervata u Izraelu.

Izrael se potpuno povukao iz Pojasa Gaze 2009. godine.

U više od tri desetljeća koja su protekla između naseljavanja i povlačenja s područja Gaze, Židovi su u njemu izgradili prosperitetne poljoprivredne zajednice čiji je godišnji prihod bio veći od 60 milijuna dolara, piše Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari