Connect with us

Događaji

Izrael odao počast žrtvama holokausta

Objavljeno

-

REUTERS

Zvuk sirene zamrznuo je život na dvije minute u četvrtak ujutro dok je Izrael odavao počast šest milijuna ubijenih Židova u Drugom svjetskom ratu.

U godišnjem ritualu, pješaci su stali a vozači izašli iz svojih automobila i stajali u tišini odajući počast Židovima koje su ubili nacisti u Drugom svjetskom ratu.

Komemoracije su se održale u cijeloj zemlji za razliku od prošle godine kad su ograničenja zbog pandemije covida-19 preselila većinu odavanja počasti online.

Izrael je ublažio mjere nakon što je cijepio više od polovine svog stanovništva.

Premijer Benjamin Netanyahu tijekom posjeta jeruzalemskom memorijalnom centru Yad Vashem ponovno je povukao paralelu između nacističkog genocida i prijetnje navodnog iranskog nuklearnog naoružanja s kojom se, kaže, suočava židovska država.

Netanyahu je istaknuo da Izrael neće obvezivati nuklearni sporazum svjetskih sila i Irana ako će to Islamskoj Republici omogućiti razvoj nuklearnog oružja.

U Beču se vode pregovori o spašavanju međunarodnog sporazuma iz 2015. o nuklearnom programu Teherana.

“Sporazum s Iranom koji bi otvorio bi put za razvoj nuklearnog oružja … ne bi nas ni na koji način obvezivao”, rekao je izraelski premijer.

“Za vrijeme holokausta nismo imali ni kapacitet da se obranimo ni suverenitet za to”, dodao je Netanyahu.

“Danas imamo državu, obrambene snage i imamo puno i prirodno pravo da se kao suverena država židovskog naroda branimo od svojih neprijatelja.”

Izrael optužuje Iran da želi razviti nuklearno oružje, a Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program u civilne svrhe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas