Pratite nas

Politika

Izrael odgovorio Srbiji: ‘Hrvati su kupili avione i mogu s njima što ih volja’

Objavljeno

na

Nakon što je službena Srbija prosvjedovala zbog sudjelovanja aviona F-16 izraelskog ratnog zrakoplovstva u proslavi VRO Oluja, i sudjelovanja izraelskih predstavnika na središnjoj proslavi u Kninu, oglasilo se i veleposlanstvo Izraela u Beogradu.

Veleposlanstvo je poručilo kako je Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, i kako sudjelovanje izraelskih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Kninu nema nikakve političke pozadine.

“Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima Srbije i Hrvatske“, ističe se u priopćenju izdanom, kako se navodi, “povodom aktualnih događanja tijekom obilježavanja vojne operacije Oluja u Kninu i sudjelovanja izraelske delegacije“.

U priopćenju se navodi i kako Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i kako nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz službeni posjet predsjednika Rivlina Srbiji prije dva tjedna.

“Tijekom posjeta, predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsjednik je također izrazio jasan stav kad je riječ o sjećanju na prošlost”, napominje se u priopćenju. “U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikad i ni na koji način neće biti ugroženo”, poručuje veleposlanstvo.

Valja zapaziti kako u priopćenju Izrael nigdje ne uzima (što je i logično) stranu između Hrvatske i Srbije, i kako je predsjednik Rivlin također bio u službenom posjetu Hrvatskoj odakle je otišao za Srbiju (a i redoslijed posjeta govori o prioritetima). Izrael, usto, kao prioritet postavlja veze s Hrvatskom koja je članica NATO, a unatoč lijepim riječima sumnjičav je spram Srbije koja je bliska Rusiji, s kojom je Izrael u lošim odnosima, naročito zbog ruske potpore državama i režimima koje smatra neprijateljskima, poput Asadovog u Siriji.

Također, dok su avioni možda stvar kupoprodajnog ugovora, prisustvo izraelske delegacije na obilježavanju VRO Oluja, uz američku delegaciju, svjedoči da srpski napori da Oluju i Domovinski rat prezentiraju kao ničim izazvani ustaški napad na mirno srpsko pučanstvo u cilju etničkog čišćenja ne prolaze naročito dobro. Srbija je uložila velik napor da prikaže Hrvatsku kao pandan NDH i nacističku antisemitsku zemlju, pokušavajući na proziran način manipulirati Izraelom i instrumentalizirati ga kao sredstvo u svom diplomatskom ratu protiv Hrvatske, što u Izraelu ne nailazi na dobar prijem, pa tako Srbiji uglavnom ostaju plaćeni lobisti poput Zuroffa, koji ne govori u ime službenog Izraela. Usto, Srbija često napadno izbjegava spomenuti potporu SFRJ i kasnije Jugoslavije, odnosno Srbije Palestincima i Arafatu kad govori o povijesnom kontekstu i ustaškom režimu četrdesetih u Hrvatskoj.

Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za “Times of Israel” da je Srbija duboko razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Hrvatskoj.

“To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata, rekao je Stanojević i ocijenio da sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede “nije prijateljski gest prema Srbiji”.

Direktor Centra “Simon Wisenthal”, Ephraim Zuroff, stao je, očekivano, na srpsku stranu i kritizirao sudjelovanje izraelskih borbenih aviona u obilježavanju Oluje.

“Jako sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih zrakoplovnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije Oluja tijekom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas niti jedna strana zemlja nije nikada sudjelovala”, napisao je on na Tweeteru”, potvrđujući time zapravo da je plaćen da širi srbijansku propagandu i neistine.

Službeni je pak Izrael na središnju svečanost u Kninu poslao direktora SIBAT-a generala Michel Ben Barucha i zapovjednika Zrakoplovne baze Ramat David te vojnog atašea Izraela u RH brigadira Harela Taggara s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazočili su i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Europski parlament raspravljao o položaju migranata na granici s EU u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Petir istaknula važnost zaustavljanja dotoka novca za radikalizaciju te vraćanja suživota, tolerancije i sigurnosti na području BiH

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak, 13. prosinca raspravljao o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir je zahvalila „hrvatskim policajcima na izuzetno zahtjevnom poslu koji obavljaju vrlo profesionalno štiteći vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih prelazaka čime čuvaju sigurnost hrvatskih i europskih građana“. Petir je, također, istaknula kako je ove godine u BiH stiglo više od dvadeset i dvije tisuće izbjeglica, tražitelja azila i migranata, od čega je oko njih četiri tisuće zatražilo humanitarnu pomoć za čiji je smještaj EU izdvojila u 2018. godini 2 milijuna eura. Petir je podsjetila da je Europska unija od početka izbijanja migrantske krize od 2015. godine do danas za područje zapadnog Balkana koje je žarište migrantske rute izdvojila 31 milijun eura pomoći.

Pored navedenog, Petir je apelirala da se pomogne vlastima BiH, ali i humanitarnim udrugama koje djeluju na terenu kako bi one mogle pružiti pomoć najpotrebnijima naglašavajući kako „opseg pomoći Unije treba proširiti tako da se pomogne administraciji Bosne i Hercegovine u što bržem rješavanju zahtjeva za azil, ali i što bržem povratku u matične države svih onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil“.

Osvrnuvši se i na problem radikalizacije koja je, kako navode relevantna istraživanja, upravo u BiH u sve većem porastu, zastupnica Petir je zaključila da se „na području BiH uvijek živjelo u suživotu i toleranciji, a danas se promiču neke druge vrijednosti koje su prijetnja sigurnosti u cijeloj regiji, stoga dotok novca za radikalizaciju treba zaustaviti kao i samo širenje radikalizacije kako se ne bi dogodili tragični događaji kakvima smo svjedočili u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Nezavisna lista Zagreb izbacila Jozu Milićevića

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zastupnik Jozo Milićević zbog glasanja za zagrebački gradski proračun protivno tijelima stranke, više nije član Nezavisne liste Zagreb (NLZ), priopćeno je u četvrtak iz NLZ-a.

Odluka da Nezavisna lista Zagreb neće podržati prijedloga proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu donesena je na sjednici predsjedništva NLZ-a 10. prosinca, no zastupnik Jozo Milićević odlučio je glasati suprotno i zbog toga više nije član Nezavisne liste Zagreb, navodi se u priopćenju.

Iz NLZ-a podsjećaju da su članovi Nezavisne liste Zagreb u Gradsku skupštinu došli na platformi koja je bila jasno usmjerena protiv gradonačelnika Milana Bandića i njegovog načina upravljanja gradom, a proračun je “temeljni akt koji omogućuje takvu lošu praksu”.

Ističu da ne mogu prihvatiti da zastupnici koji su od građana izabrani na opozicijskoj platformi, na kraju svojim glasovima podrže vladajuće, odnosno gradonačelnika.

“Ljudi iz Hrvatske dobrim dijelom odlaze upravo zbog općeg srozavanja vrijednosti, koje se jasno vidi i u visokoj politici, prelijetanju iz jednog tabora u drugi, iz opozicije u vladajuću većinu. Vidljivo je to u Saboru, a vidljivo je nažalost i u Gradskoj skupštini grada Zagreba. Često se kaže da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje, ali moramo konstatirati da ovakvu vlast i ovakvu politiku nitko ne zaslužuje. Nastavit ćemo se boriti za građane, za bolji Zagreb i bolju Hrvatsku”, stoji u priopćenju koje potpisuje Marijana Sumpor, v.d. predsjednica Nezavisne liste Zagreb i zastupnica u Gradskoj skupštini.

Milićević je jedan od trojice gradskih zastupnika stranaka opozicije koji su svojim glasovima pomogli danas izglasavanje gradskog proračuna za iduću godinu. Ostala dvojica – dosadašnji glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić i HSLS-ov gradski zastupnik Miroslav Polovanec također su danas isključeni iz svojih stranaka.

(Hina)

 

Beljak ekspresno izbacio tajnika Ćorića iz HSS-a: Nevjerojatno, jučer mi se kleo da će glasovati protiv

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari