Pratite nas

Politika

Izrael odgovorio Srbiji: ‘Hrvati su kupili avione i mogu s njima što ih volja’

Objavljeno

na

Nakon što je službena Srbija prosvjedovala zbog sudjelovanja aviona F-16 izraelskog ratnog zrakoplovstva u proslavi VRO Oluja, i sudjelovanja izraelskih predstavnika na središnjoj proslavi u Kninu, oglasilo se i veleposlanstvo Izraela u Beogradu.

Veleposlanstvo je poručilo kako je Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, i kako sudjelovanje izraelskih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Kninu nema nikakve političke pozadine.

“Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima Srbije i Hrvatske“, ističe se u priopćenju izdanom, kako se navodi, “povodom aktualnih događanja tijekom obilježavanja vojne operacije Oluja u Kninu i sudjelovanja izraelske delegacije“.

U priopćenju se navodi i kako Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i kako nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz službeni posjet predsjednika Rivlina Srbiji prije dva tjedna.

“Tijekom posjeta, predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsjednik je također izrazio jasan stav kad je riječ o sjećanju na prošlost”, napominje se u priopćenju. “U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikad i ni na koji način neće biti ugroženo”, poručuje veleposlanstvo.

Valja zapaziti kako u priopćenju Izrael nigdje ne uzima (što je i logično) stranu između Hrvatske i Srbije, i kako je predsjednik Rivlin također bio u službenom posjetu Hrvatskoj odakle je otišao za Srbiju (a i redoslijed posjeta govori o prioritetima). Izrael, usto, kao prioritet postavlja veze s Hrvatskom koja je članica NATO, a unatoč lijepim riječima sumnjičav je spram Srbije koja je bliska Rusiji, s kojom je Izrael u lošim odnosima, naročito zbog ruske potpore državama i režimima koje smatra neprijateljskima, poput Asadovog u Siriji.

Također, dok su avioni možda stvar kupoprodajnog ugovora, prisustvo izraelske delegacije na obilježavanju VRO Oluja, uz američku delegaciju, svjedoči da srpski napori da Oluju i Domovinski rat prezentiraju kao ničim izazvani ustaški napad na mirno srpsko pučanstvo u cilju etničkog čišćenja ne prolaze naročito dobro. Srbija je uložila velik napor da prikaže Hrvatsku kao pandan NDH i nacističku antisemitsku zemlju, pokušavajući na proziran način manipulirati Izraelom i instrumentalizirati ga kao sredstvo u svom diplomatskom ratu protiv Hrvatske, što u Izraelu ne nailazi na dobar prijem, pa tako Srbiji uglavnom ostaju plaćeni lobisti poput Zuroffa, koji ne govori u ime službenog Izraela. Usto, Srbija često napadno izbjegava spomenuti potporu SFRJ i kasnije Jugoslavije, odnosno Srbije Palestincima i Arafatu kad govori o povijesnom kontekstu i ustaškom režimu četrdesetih u Hrvatskoj.

Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za “Times of Israel” da je Srbija duboko razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Hrvatskoj.

“To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata, rekao je Stanojević i ocijenio da sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede “nije prijateljski gest prema Srbiji”.

Direktor Centra “Simon Wisenthal”, Ephraim Zuroff, stao je, očekivano, na srpsku stranu i kritizirao sudjelovanje izraelskih borbenih aviona u obilježavanju Oluje.

“Jako sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih zrakoplovnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije Oluja tijekom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas niti jedna strana zemlja nije nikada sudjelovala”, napisao je on na Tweeteru”, potvrđujući time zapravo da je plaćen da širi srbijansku propagandu i neistine.

Službeni je pak Izrael na središnju svečanost u Kninu poslao direktora SIBAT-a generala Michel Ben Barucha i zapovjednika Zrakoplovne baze Ramat David te vojnog atašea Izraela u RH brigadira Harela Taggara s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazočili su i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Hrvate ćemo podržati osim u priči oko NATO-a

Objavljeno

na

Objavio

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je otvoren za razgovore o svim temama i suradnju sa političarima koji dijele stavove SNSD, poput lidera HDZ Dragana Čovića.

Dodik je za “Srpski telegraf” rekao da se sa Čovićem složio da treba raditi na promjenama Izbornog zakona kojim bi se obezbijedilo da svaki od tri entiteta ima pravo da glasa samo za svoje predstavnike.

Promjene tog zakona nužne su, jer je, objašnjava, na posljednjim izborima Čović dobio najviše glasova hrvatskog naroda, HDZ osvojio više glasova nego ikad, ali on nije postao član Predsjedništva.

“To se desilo zato što su Bošnjaci po nalogu Islamske zajednice glasali za Komšića i omogućili da on pobedi uprkos stvarnoj volji hrvatskog naroda. Bošnjaci su svaki treći glas dali Komšiću i uveli ga u Predsjedništvo”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li će SNSD i HDZ formirati postizbornu koaliciju, Dodik kaže da bi ona mogla da bude programska.

“Radit ćemo na stvarima oko kojih postoji zajednički interes u službi BiH. Međutim, to što HDZ zagovara ulazak u NATO ne podržavamo, tu nema usaglašavanja i jasno je da bez naše volje toga nema”, rekao je Dodik.

Prema njegovim očekivanjima, formiranje vlasti u BiH će potrajati.

“S druge strane, poslije izbora u RS sve je pod kontrolom i očekujem da će organi biti formirani već u prvoj polovini decembra”, zaključio je Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Mario Karamatić: Možemo mi još puno toga istrpiti, ali nema potrebe da trpimo

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari