Pratite nas

Politika

Izrael odgovorio Srbiji: ‘Hrvati su kupili avione i mogu s njima što ih volja’

Objavljeno

na

Nakon što je službena Srbija prosvjedovala zbog sudjelovanja aviona F-16 izraelskog ratnog zrakoplovstva u proslavi VRO Oluja, i sudjelovanja izraelskih predstavnika na središnjoj proslavi u Kninu, oglasilo se i veleposlanstvo Izraela u Beogradu.

Veleposlanstvo je poručilo kako je Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, i kako sudjelovanje izraelskih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Kninu nema nikakve političke pozadine.

“Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima Srbije i Hrvatske“, ističe se u priopćenju izdanom, kako se navodi, “povodom aktualnih događanja tijekom obilježavanja vojne operacije Oluja u Kninu i sudjelovanja izraelske delegacije“.

U priopćenju se navodi i kako Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i kako nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz službeni posjet predsjednika Rivlina Srbiji prije dva tjedna.

“Tijekom posjeta, predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsjednik je također izrazio jasan stav kad je riječ o sjećanju na prošlost”, napominje se u priopćenju. “U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikad i ni na koji način neće biti ugroženo”, poručuje veleposlanstvo.

Valja zapaziti kako u priopćenju Izrael nigdje ne uzima (što je i logično) stranu između Hrvatske i Srbije, i kako je predsjednik Rivlin također bio u službenom posjetu Hrvatskoj odakle je otišao za Srbiju (a i redoslijed posjeta govori o prioritetima). Izrael, usto, kao prioritet postavlja veze s Hrvatskom koja je članica NATO, a unatoč lijepim riječima sumnjičav je spram Srbije koja je bliska Rusiji, s kojom je Izrael u lošim odnosima, naročito zbog ruske potpore državama i režimima koje smatra neprijateljskima, poput Asadovog u Siriji.

Također, dok su avioni možda stvar kupoprodajnog ugovora, prisustvo izraelske delegacije na obilježavanju VRO Oluja, uz američku delegaciju, svjedoči da srpski napori da Oluju i Domovinski rat prezentiraju kao ničim izazvani ustaški napad na mirno srpsko pučanstvo u cilju etničkog čišćenja ne prolaze naročito dobro. Srbija je uložila velik napor da prikaže Hrvatsku kao pandan NDH i nacističku antisemitsku zemlju, pokušavajući na proziran način manipulirati Izraelom i instrumentalizirati ga kao sredstvo u svom diplomatskom ratu protiv Hrvatske, što u Izraelu ne nailazi na dobar prijem, pa tako Srbiji uglavnom ostaju plaćeni lobisti poput Zuroffa, koji ne govori u ime službenog Izraela. Usto, Srbija često napadno izbjegava spomenuti potporu SFRJ i kasnije Jugoslavije, odnosno Srbije Palestincima i Arafatu kad govori o povijesnom kontekstu i ustaškom režimu četrdesetih u Hrvatskoj.

Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za “Times of Israel” da je Srbija duboko razočarana sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju operacije “Oluja” u Hrvatskoj.

“To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata, rekao je Stanojević i ocijenio da sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede “nije prijateljski gest prema Srbiji”.

Direktor Centra “Simon Wisenthal”, Ephraim Zuroff, stao je, očekivano, na srpsku stranu i kritizirao sudjelovanje izraelskih borbenih aviona u obilježavanju Oluje.

“Jako sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih zrakoplovnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije Oluja tijekom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas niti jedna strana zemlja nije nikada sudjelovala”, napisao je on na Tweeteru”, potvrđujući time zapravo da je plaćen da širi srbijansku propagandu i neistine.

Službeni je pak Izrael na središnju svečanost u Kninu poslao direktora SIBAT-a generala Michel Ben Barucha i zapovjednika Zrakoplovne baze Ramat David te vojnog atašea Izraela u RH brigadira Harela Taggara s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazočili su i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Šuker: Od osamostaljenja države, brodogradnja je ‘progutala’ oko 35 milijardi kuna

Objavljeno

na

Objavio

Od osamostaljenja hrvatske države, brodogradnja je “progutala” oko 35 milijardi kuna, a danas je na koljenima, istaknuo je u srijedu zastupnik Ivan Šuker (HDZ) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2017., s koje je poručeno da dane potpore i njihove učinke treba kontrolirati.

Što se tiče brodogradnje, konačno trebamo pogledati istini u oči, rekao je Šuker nezadovoljan što je na raspravi o potporama bilo manje od deset zastupnika, iako se javnost proteklih mjeseci “obasipala” brigom za Uljanik.

Danas je bila prilika da se progovori o potporama u brodogradnji, rekao je zastupnik, citirajući podatak iz Izvješća da je država u 2015. za jamstva brodogradnji dala 3, 6 milijardi kuna, a godinu poslije preko milijardu kuna.

Nama sada ta jamstva dolaze na naplatu, pa je pitanje, ili je netko lagao kad je tražio jamstvo ili netko nije obraćao pozornost kad ih je davao, naglasio je.

Potpore treba kontrolirati, no sustav kontrole je kod nas zakazao, kako u poljoprivredi, tako i u brodogradnji, tvrdi Tomislav Žagar (NZ).

“Neki dan sam bio u jednom vinogradu, jedva izvukao živu glavu, trebala mi je mačeta da izađem vani, nitko ne kontrolira za što novac odlazi”, kaže zastupnik, dodajući kako je ista stvar i u brodogradnji. “Imali su uprave koje su godinama tamo sjedile, na kraju nitko više ne spominje tko ih je postavio, što su radile, da je slini novac propadao”, kazao je Žagar.

Prema potporama danim poljoprivredi, ona bi trebala puno bolje stajati, ali to nije slučaj, dodaje Grozdana Perić (HDZ), navodeći da glavninu potpora čine subvencije (72, 7 posto), kapitalnih je ulaganja svega 15, 3 posto, a poreznih olakšica 12 posto.

Godišnje izvješće o kojem je Sabor raspravljao ‘otkriva’ da je u 2017. dodijeljeno ukupno 12, 4 milijardi kuna potpora, što je 975 milijuna kuna (8,5 posto) više nego 2016. te 2,5 milijardi (25,5 posto) više nego 2015.

Udio dodijeljenih potpora u BDP-u iznosio je 3,4 posto, po zaposlenom su iznosile 8.807 kuna, a po stanovniku 2.950 kuna.

Od ukupno dodijeljenih, potpore sektoru poljoprivrede i ribarstva iznosile su 42 posto, odnosno 5, 2 milijarde kuna i ‘narasle’ su u odnosu na 2016. i na 2015. godinu.

(Hina)

 

IDS brine ‘bujanje fašizma u Hrvatskoj’ – Bujanje Uljanikova duga im je promaklo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari