Pratite nas

Iz Svijeta

Izrael ponovno napao Siriju

Objavljeno

na

Izraelska vojska ponovno je napala Siriju – sirijski državni mediji jučer su potvrdili kako su gađane lokacije u blizini međunarodne zračne luke Damask. Vijest o novom izraelskom napadu potvrdila je i sirijska opozicija koja navodi kako su izraelske snage uništile pojedine protuzračne sustave.

Dimas_attack_3130688bIz Izraela informaciju nisu potvrdili, ali ni opovrgnuli, što je zapravo indikator da se napad zaista desio. Izraelski obavještajni ministar, Yuval Steinitz, komentirao je: “Izrael ima čvrstu politiku po pitanju sprečavanja svih mogućih transfera sofisticiranog oružja terorističkim skupinama”. Očito je kako se Steinitz referira na libanonski Hezbollah.

Podsjetimo, Izrael je već u nekoliko navrata izveo napade na tlu Sirije otkako je u toj zemlji izbio rat 2011. U svim slučajevima neslužbeni izraelski izvori i anonimni dužnosnici rekli su kako su mete bile arsenali oružja koji su, navodno, trebali biti dostavljeni libanonskom Hezbollahu.

Hezbollah je vojno-politička organizacija koja sudjeluje i u libanonskoj Vladi te su upravo njihovi borci nanijeli težak vojni poraz Izraelu za vrijeme izraelske invazije Libanona. Izrael, SAD i još neke zemlje kategoriziraju Hezbollah kao “terorističku organizaciju”, no većina arapskog svijeta smatra Hezbollah silom otpora protiv izraelske ekspanzije.

Nije tajna da sirijske vlasti, u suradnji s Iranom, pomažu libanonski Hezbollah, no u isto vrijeme – upravo zbog toga – Izrael daje podršku sirijskim islamističkim militantima te se zalaže za promjenu vlasti u Damasku. Naime, sirijska opozicija većinom je sačinjena od radikalnih sunita, a isti vide Hezbollah – većinski šijitsku organizaciju – kao svog neprijatelja. Imajući u vidu ovu situaciju Izrael smatra da bi pad vlasti u Damasku oslabio libanonski Hezbollah.Sirijski dužnosnici uvjereni su kako Izrael ponovno napada kako bi pomogli militantima koji se nalaze pod sve većim napadom sirijske vojske. Iz Damaska pozivaju UN da reagira i da se Izraelu zbog agresije nametnutu sankcije. “Riječ je o odvratnom zločinu protiv suvereniteta naše zemlje od strane zemlje koja ne skriva svoju politiku podržavanja terorizma”, stoji u izjavi sirijskih vlasti.

SyriaAirAttack“Napad je imao za cilj pomoći teroristima u Siriji, naročito nakon što je vojska ostvarila progres u Deir Ezzoru, Aleppu i Daraai”, navodi se. Također se ističe kako Izrael ovim napadom želi skrenuti pozornost svijeta s raspadom vladajuće koalicije u Tel Avivu “koja i dalje nastavlja s okupacijom arapskog teritorija i krši međunarodno pravo”.

U izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako unatoč napadima iz Izraela, Damask neće prestati s borbom protiv “svih forma terorizma na sirijskom tlu”.

U izvještaju se navodi kako su pogođene dvije lokacije kod Damaska – na prostoru Dimas i kod zračne luke. Ističe se kako nisu zabilježene žrtve.

Opozicijski izvori ističu kako je u jučerašnjem izraelskom napadu pogođeno protuzračno oružje koje bi moglo, da je dostavljeno Hezbollahu, “poremetiti stratešku ravnotežu” – drugim riječima, Izrael vjerojatno ne bi bio u stanju upadati u libanonski zračni prostor kada god im se prohtje.

Unatoč sirijskom zahtjevu za UN reakcijom, iz UN-a ističu kako za sada “nemaju informacije iz prve ruke” te kako će nastojati saznati dodatne detalje. Od UN reakcije, kao i do sada, vjerojatno neće biti ništa, a to još jednom pokazuje kako se Izraelu dopuštaju potezi koji bi, da se radi o nekom drugom akteru, izazvali međunarodnu osudu. (RT/Advance)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari