Pratite nas

Iz Svijeta

Izrael protjerao predstavnika Human Rights Watcha

Objavljeno

na

Izrael je u ponedjeljak protjerao ravnatelja organizacije Human Rights Watcha (HRW) za Izrael i za palestinski teritorij Omara Shakira koji je prva osoba protjerana u okviru spornih mjera protiv kampanje bojkotiranja židovske države.

Izrael od 2017. zabranjuje ulazak na svoj teritorij stranaca optuženih da podupiru kampanju BDS (bojkot, povlačenje kapitala, sankcije) uperenu protiv zemlje. No, navodi izraelsko ministarstvo za strateške poslove, Shakir, američki državljanin je prvi kojemu je određen izgon na temelju te mjere.

Izrael mu je krajem 2018. odbio produljiti vizu, optuživši ga da podupire BDS, što Omar Shakir niječe. Izraelski vrhovni sud je nakon niza žalbi odobrio njegov izgon.

“Dočekat ćete me ovdje, nadam se, u neko bolje vrijeme. U vrijeme kada se budu poštovala prava svih, Izraelaca i Palestinaca i kada jednakost svih bude pravilo”, istaknuo je Shakir u zračnoj luci Bena Guriona u Tel Avivu.

Dvadesetak osoba došlo je pružiti potporu čelniku HRW-a, nevladine organizacije za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, noseći transparente na kojima je pisalo “Ne možete sakriti okupaciju”.

Omar Shakir je osudio “napore da se ušutka HRW” koji svjedoči o razmjerima “napada” izraelskih vlasti na “izraelsku i na palestinsku zajednicu aktivista za ljudska prava”.

Shakir će svoju zadaću nastaviti izvan Izraela i nitko ga neće zamijeniti.

“Ne sjećam se da bi ikoja demokracija spriječila pristup istraživaču HRW-a”, požalio se AFP-u ravnatelj organizacije Kenneth Roth. “To svjedoči o sve većoj ograničenosti izraelske demokracije”.

“Izrael, kao svaka druga zdrava zemlja, ima pravo odlučiti tko može ući u zemlju i raditi unutar njezinih granica”, opravdavalo se ministarstvo za strateške poslove, perjanica izraelske kampanje protiv BDS-a.

Europska unija i UN su izrazili neslaganje s izraelskom odlukom. Sjedinjene Države su istaknule da se “snažno protive kampanji BDS”, potvrdivši privrženost slobodi govora.

BDS poziva na gospodarski, kulturni i znanstveni bojkot Izraela radi prekida okupacije i kolonizacije palestinskih područja. Njegovi pristaše navode primjer Južnoafričke Republike tvrdeći da je bojkot te zemlje omogućio obračun s režimom aparthejda.

“Svi koji rade protiv Izraela moraju znati da im nećemo dopustiti da ovdje žive i rade”, rekao je nakon odluke Vrhovnog suda ministar unutarnjih poslova Arie Dery koji je Shakira opisao kao “čelnika pokreta BDS-a”.

“Ni HRW ni ja kao njegov predstavnik nikada nismo pozivali na bojkot Izraela”, branio se Shakir. HRW je zapravo pozvao tvrtke koje posluju u židovskim naseljima da to više ne čine, ali nisu tražile bojkot Izraela”, dodao je.

Ovaj izgon nije uperen protiv Omara Shakira osobno, već općenito protiv HRW-ova suzbijanja izraelskih “diskriminatornih” politika, ocjenjuje Roth. “Želeći kazniti Omara i protjerati ga, Izrael još više otkriva svoje slabosti”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump predlaže palestinsku državu s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump predstavo je u utorak plan za osnutak palestinske države s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, ovisno o spremnosti Palestinaca da sami upravljaju vlastitom državom, u nastojanju da se okonča njihov višedesetljetni sukob s Izraelom.

Visoki dužnosnici Trumpove vlade koji su brifirali novinare o planu što ga je predsjednik predstavio u Bijeloj kući rekli su da će mirovnim planom Sjedinjene Države priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zauzvrat, Izrael će zamrznuti gradnju novih naselja na četiri godine kako bi dao vremena da se u tom razdoblju pregovara o palestinskoj državi.

“Danas je Izrael učinio orijaški korak prema miru”, rekao je Trump objavljujući plan.

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, poručio je da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”. Dodao je da je pismeno obavijestio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Tunel povezuje Gazu i Zapadnu obalu

Trumpov plan sadrži visoke zapreke koje Palestinci moraju savladati žele li ostvariti dugo željeni cilj o vlastitoj državi.

Predložio je ostvarivo rješenje dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova. Na planu se radilo u tajnosti i sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.

Trump je u ponedjeljak predstavio svoj plan Netanyahuu i njegovu protivniku na izborima Bennyju Gantzu i obojica su, kako tvrde američki dužnosnici, izrazili spremnost podržati ga i suglasili se sa zemljovidima.

Na Twitteru je Trump objavio zemljovid po kojem bi Palestinci nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan.

Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana.

Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze bi tunelom bio spojen sa Zapadnom obalom.

Izrael je obećao osigurati muslimanima pristup džamiji Al Aksa u Jeruzaelmu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima, rekli su američki dužnosnici.

Palestinska državnost ovisit će o koracima koje će Palestinci poduzeti kako bi ostvariti samovladavinu, kao što su poštivanje ljudskih prava, medijske slobode te transparentne i vjerodostojne držane ustanove, ističu dužnosnici.

Naglasili su kako je važno da Palestinci “sjednu za stol i pregovaraju”.

Ako budu spremni za pregovore, postoje neka područja o kojima je moguće postići kompromis, rekao je američki dužnosnik ne navodeći pojedinosti.

Ne iznoseći detalje, kazao je da Trumpov plan predviđa “velikodušni kompenzacijski fond” za Palestince ako se vrate za pregovarački stol o budućoj državi.

“Plan se temelji na načelu da se ljudi ne moraju seliti da bi se postigao mir… Ali plan zaustavlja buduće širenje naselja i to smatramo najrealističnijim pristupom”, rekao je.

Izrael zahvalan, Palestinci odsutni

“To je povijesni plan”, rekao je Netanyahu i usporedio ga s priznanjem države Izrael 1948. što je učinio tadašnji predsjednik Harry Truman.

Plan je i ranije nazvan “dogovorom stoljeća” jer smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.

“S današnjim danom postali ste prvi svjetski lider koji priznaje izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koje su vitalne za našu sigurnost i za našu baštinu”, rekao je Netanyahu koristeći se biblijskim nazivljem za Zapadnu obalu.

Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima, ali su ga Palestinci unaprijed odbacili nazivajući ga pristranim. Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu.

Činjenica da uz Trumpa u trenutku objave nije bilo palestinskih predstavnika vjerojatno će potaknuti kritike da je plan skrojen više prema potrebama Izraela nego Palestinaca.

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuti su 2014. i neizvjesno je da će ih Trumpov plan oživjeti. Američki dužnosnici rekli su da su spremni na palestinski skepticizam, ali se nadaju da će Palestinci s vremenom pristati na pregovore.

Palestinci su Trumpov plan odbili i prije službene objave u utorak. Tvrde kako je američki predsjednik naklonjen Izraelu i strahuju da će se planom uništiti njihova nada za neovisnom državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael anektirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine. (Hina)

 

Donald Trump predstavio dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump predstavio dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je u utorak dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok, obećavši da će Jeruzalem ostati nepodijeljena izraelska prijestolnica.

Predložio je ono što je nazvao ostvarivim rješenjem dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova.

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, Trump je rekao da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”

Dokument, na kojem se radilo u tajnosti, sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.

Nazvan “dogovorom stoljeća”, plan smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.

Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima, ali su ga Palestinci unaprijed odbacili nazivajući ga pristranim.

Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari