Connect with us

Iz Svijeta

Izrael se složio s američkim zahtjevom da odgodi invaziju na Gazu

Objavljeno

-

EPA/HINA

Izrael se složio s time da zasad odgodi očekivanu invaziju na Gazu, kako bi SAD mogao ubrzati slanje proturaketne obranu da zaštiti američku vojsku u regiji, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal, navodeći američke i izraelske dužnosnike.

Američki dužnosnici zasad su uvjerili Izrael da se suzdrži dok američki proturaketni sustavi ne stignu u regiju, već kasnije ovaj tjedan, rekao je WSJ.

Izrael također uzima u obzir u svome planiranju nastojanja da se unutar Gaze raspodijeli humanitarna pomoć, kao i diplomatske napore da se oslobode taoci koje drži Hamas, prenose novine. Prijetnje američkoj vojsci od velike su brige, navodi se.

Washington je davao sve od sebe da pošalje desetak sustava protuzračne obrane, među ostalim i za svoju vojsku u Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Siriji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi WSJ.

Američka vojska i drugi dužnosnici vjeruju da će militantne grupe ciljati njihove snage u trenutku kad Izrael pokrene kopnenu invaziju palestinskog teritorija.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio da je Washington savjetovao Izraelu da odgodi kopneni napad na Pojas Gaze i da Katar, koji posreduje s palestinskim milicijama, drži obaviještenim o tim pregovorima, s obzirom na to da nastoji osloboditi više talaca i pripremiti se na mogući širi regionalni rat.

Prošli tjedan Reuters je izvijestio da je Pentagon planirao Izraelu poslati dva raketna obrambena sustava Iron Dome kako bi se zemlja mogla braniti od projektila, te sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sustave protuzračne obrane Patriot.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas