Connect with us

Iz Svijeta

Izrael sravnio dio Džabalije i napao Rafah iz zraka

Objavljeno

-

Foto: EPA

Izraelske snage u utorak su se probile dublje u izbjeglički kamp Džabaliju na sjeveru Gaze, objavili su lokalni stanovnici, dodajući da je u izraelskim zračnim napadima poginulo najmanje petero ljudi u južnom gradu Rafahu

Simultani izraelski napadi na sjeverni i južni rub Pojasa Gaze ovaj su mjesec pokrenuli novi egzodus stotina tisuća stanovnika u enklavi i značajno smanjili dostavu humanitarne pomoći, pojačavši time rizik od gladi stanovništva.

U Džabaliji, izbjegličkom kampu izgrađenom za civile izbjegle prije 75 godina, izraelska vojska koristila je buldožere da ukloni trgovine i druge zgrade blizu lokalne tržnice, javljaju stanovnici.

Izrael je objavio da se vratio u taj kamp, za koji je prije nekoliko mjeseci rekao da u njemu više nema boraca Hamasa, kako bi se, tvrdi izraelska vojska, spriječilo da se militantna skupina ondje regrupira.

Zdravstvene vlasti i hitne službe objavile su kako su deseci tijela pod ruševinama kuća u Džabaliji, no da im spasioci ne mogu pristupiti.

„Izrael ruži kamp na glave ljudi, bombardiranje ne prestaje, a svijet poziva da u Gazu uđe više hrane. Želimo spašavati živote, a ne dodatnu hranu”, rekao je Abu El-Naser, stanovnik Džabalije izbjegao u grad Gazu.

U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze ubijeno je više od 35 tisuća Palestinaca, tvrde lokalne vlati, dodajući da se traga za još najmanje deset tisuća, zatočenih ispod uništenih zgrada.

Izraelska vojska dan ranije je objavila kako je uništila „oko 70 terorističkih lokacija” u enklavi, uključujući skladišta naoružanja, lansere raketa, vojna postrojenja i promatračnice.

Na jugu enklave u izraelskom zračnom napadu ubijeno je troje djece u kući u Han Junisu te najmanje petero ljudi, od kojih troje djece, u domu u Rafahu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas