Connect with us

Naši u svijetu

Izrael tijekom dana svakih pet minuta nastavlja bombardirati Pojas Gaze

Published

on

Izrael tijekom dana svakih pet minuta nastavlja bombardirati Pojas Gaze iz zraka, a militanti uzvraćaju raketama po izraelskom teritoriju intenzivirajući sukobe u kojima je prema palestinskim dužnosnicima ubijeno najmanje 38 ljudi u palestinskoj enklavi koju kontrolira islamistički pokret Hamas.

Israel-attack

Proturaketni sustav “Čelična kupola” drugi dan zaredom presreće rakete ispaljene iz Gaze na Tel Aviv, trgovački centar Izraela.

Palestinci u Gazi uzvicima “Allahu akbar” (Bog je velik) ispraćaju rakete koje preko njihovih glava lete prema Izraelu u napadima što bi mogli osnažiti popularnost Hamasa.

Mete su i naselja oko Tel Aviva te na jugu Izraela blizu Gaze. Najudaljeniji cilj koje su pogodile je grad Zichron Yaakov oko 115 kilometara sjeverno od Gaze.

Nema izvješća o žrtvama i ozbiljnijoj šteti na izraelskoj strani čiji mediji kao heroje veličaju posade proturaketnih baterija “Čelične kupole”, sustava proizvedenih u Izraelu koje djelomično financira SAD.

Vojska je objavila da je danas izraelski teritorij palo 48 raketa, dok ih je 14 oboreno.

Izraelske snage izvijestile su da su bombardirale 550 objekata Hamasa, uključujući 60 lansera raketa i jedanaest kuća visokih dužnosnika tog pokreta.

Palestinski izvori tvrde da je uništeno ili oštećeno barem 25 kuća koje nisu pripadale pripadnicima Hamasa.

Washington je podržao izraelske akcije u Gazi, dok su EU i UN pozvali obje strane na suzdržanost.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je prije tri tjedna otmicom i ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali i osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.

Tijekom današnjeg dana u Tel Avivu je oglašena uzbuna za zračnu opasnost, a na izraelskoj televiziji je uživo prikazano rušenje jedne rakete od strane obrambenog sustava Iron Dome. U isto vrijeme izraelske vlasti odobrile su pozivanje 40,000 rezervista dok se sve glasnije raspravlja o mogućem pokretanju kopnene ofenzive na Pojas Gaze.

21:22
Prema zadnjim informacijama uzbuna je oglašena i u Jeruzalemu i sjevernom gradu Binyamina.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari