Connect with us

Iz Svijeta

Izrael uz posredovanje SAD-a normalizirao odnose i s Marokom

Objavljeno

-

Izrael i Maroko u četvrtak su pod posredovanjem SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Maroko postao četvrta arapska zemlja koja je u protekla četiri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom.

Američki predsjednik Donald Trump je u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u kojoj nekoliko desetljeća traje sukob s frontom Polisario koju podržava Alžir i koja želi neovisnu državu na tom teritoriju.

Trump je dogovor zaključio u četvrtak u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohammedom VI., prenosi Reuters.

Maroko je time postao četvrta arapska država koja je od kolovoza odlučila normalizirati odnose s Izraelom, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan, te šesta od osnutka Izraela 1948. godine.

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994. godine.

Maroko će uspostaviti diplomatske odnose i službene kontakte s Izraelom, dopustiti prelete i uspostaviti direktne letove u Izrael. Dvije države radit će i na jačanju ekonomske suradnje.

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Američka vlada je pod Trumpom pokušala nagovoriti i Saudijsku Arabiju na takav sporazum s Izraelom, no ona je rekli da nije spremna. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari