Connect with us

Naši u svijetu

Izrael započeo kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze

Published

on

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je u četvrtak navečer kopnenu operaciju u Gazi, objavio je njegov ured.

israelicommandos
“Premijer i ministar obrane naredili su izraelskoj vojsci da započne kopnene operacije s ciljem uništavanja tunela koji vode iz Gaze u Izrael”, stoji u priopćenju.

“Nakon deset dana napada…i odbijanja Hamasa da smiri situaciju, vojska je pokrenula kopnenu operaciju na području Pojasa Gaze”, priopćila je vojska.

Reuters prenosi kako svjedoci javljaju o teškom granatiranju sa kopna i sa brodova na granično područje Pojasa Gaze.

Izrael demantirao prekid vatre u Gazi

Izraelski ministar vanjskih poslova i Hamas demantirali su ranije navode o prekidu vatre između Izraela i palestinskih militanata u Gazi.

Hamas poručuje kako pregovori u Egiptu još traju.

Naime, sveobuhvatan prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata u Gazi, na snagu je trebao stupiti sutra u 6 ujutro prema lokalnom vremenu.

Tijekom dana dvije strane dogovorile su humanitarno primirje da ljudi obnove zalihe i potraže sklonište, ali i tijekom njega, Hammasovi militanti minobacačima su gađali izraelski teritorij.

Spriječili upad 13 palestinskih boraca na izraelski teritorij

BszCIXqIUAAxp_tPrema ranijim informacijama Izrael i Hamas obvezali su se da će u četvrtak poštovati petosatni humanitarni prekid vatre, desetog dana ofenzive na Pojas Gaze i dan nakon zračnih napada u kojima je poginulo četvero djece na plaži u Gazi, a uoči privremenog primirja osujećen je upad 13 palestinskih boraca na izraelski teritorij.

Palestinski pokret Hamas, na vlasti u Gazi, i izraelska vojska dogovorili su se o “humanitarnom prekidu vatre” koji su zatražili Ujedinjeni narodi.

No izraelska vojska je upozorila da će “odlučno uzvratiti” budu li “Hamas ili druge terorističke organizacije pokušale iskoristiti to humanitarno primirje”.

Izraelska vojska je priopćila da je u četvrtak ujutro, uoči stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, spriječila upad 13 palestinskih boraca koji su tunelom ušli na teritorij Izraela iz Pojasa Gaze, dodajući da je barem jedan Palestinac poginuo. Time se broj palestinskih žrtava od početka izraelske ofenzive “Zaštitni rub” 8. srpnja popeo na 227.

Ovo je drugi put da se palestinski borci pokušavaju krišom ubaciti u Izrael.

Uz to, izraelska vojska je rekla da je njezino zrakoplovstvo od srijede izvelo 37 zračnih napada na Pojas Gaze i da je sedam raketa ispaljeno na izraelski teritorij, ne uzrokujući materijalnu štetu.

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih studenata u lipnju za koje Izrael optužuje Hamas koji odbacuje optužbe i nakon kojih je palestinski mladić živ spaljen u Jeruzalemu.

Izraelska vojska koja je prije nekoliko dana nagomilala snage uz Pojas Gaze, ipak nije počela kopnenu operaciju.

Pucali s izraelskog ratnog broda na plažu punu djece: U Gazi ubijena četiri dječaka u dobi od 9-11 godina

Četiri  rođaka u dobi od 9 do 11 godina poginula su nakon što je iz izraelskog ratnog broda pucano na plažu u Gazi na kojoj su se igrala djeca, javljaju strani mediji. Više djece uspjelo je pobjeći u obližnji hotel u kojemu su smješteni novinari. U hotel su dovedene i žrtve kojima se tamo pružala pomoć, no nažalost nisu ih mogli spasiti. Jedan je dječak preminuo odmah, a druga trojica po dolasku u bolnicu, piše Belfast Telegraph.

“Djeca su se igrala na plaži, svi su imali manje od 15 godina”, rekao je jedan od svjedoka.

Ujak dječaka, bijesan je i tužan, optužuje Izraelce za “krvavi masakr”. “Sramota je da nisu vidjeli da su to samo djeca.”, rekao je novinaru Belfast Telegrapha.

Izraelska vojska objavila je da će provesti temeljitu istragu zračnog napada u kojem je u srijedu na plaži u Gazi ubijeno četvoro palestinske djece, što je ocijenila “tragičnim incidentom”, javlja AFP.

“Temeljito istražujemo taj incident”, priopćila je vojska. “Prema preliminarnim rezultatima (istrage), na meti udara bili su Hamasovi teroristi”, dodaje se u priopćenju, uz ocjenu da je “smrt civila tragičan ishod”.

Optužnica protiv židovskih ekstremista zbog ubojstva Palestinca

Izraelsko državno odvjetništvo u četvrtak je podiglo optužnicu protiv trojice židova zbog otmice i ubojstva mladog Palestinca kojega su početkom mjeseca živoga spalili, izvijestilo je ministarstvo pravosuđa.

Identitet optuženih nije otkriven. U priopćenju ministarstva pravosuđa samo stoji kako je riječ o jednom muškarcu od 29 godina iz naselja Adam na Zapadnoj obali te o dvojici 16-godišnjaka. Trojica muškaraca rodbinski su povezana.

Optužnica ih tereti za otmicu i ubojstvo 16-godišnjeg Mohamada Abu Kdeira. Među točkama optužnice podignute protiv 29-godišnjeg muškarca i jednog od maloljetnika je i pokušaj otmice palestinskog sedmogodišnjaka u četvrti istočnoga Jeruzalema Beit Hanini te pokušaj podmetanja požara u automobile u vlasništvu Palestinaca.

Dvojica optuženika među ostalim su optužena i za podmetanje požara u lipnju u jedan palestinski dućan u selu Izmehu na Zapadnoj obali, kaže se u priopćenju.

Vladin savjetnik za pravosuđe u priopćenju je osudio “šokantne rasističke ispade protiv nevinih osoba”.

Clegg: Izraelski udari na Gazu su “kolektivno kažnjavanje”

Izraelski zračni udari na Gazu “namjerno su nesrazmjerni” i predstavljaju “kolektivno kažnjavanje”, izjavio je u četvrtak zamjenik britanskog premijera Nick Clegg u neuobičajeno oštroj izjavi na račun jednog od britanskih bliskih saveznika.

“Uistinu mislim da se radi o namjerno nesrazmjernom izraelskom odgovoru koji sad već poprima nesrazmjerni oblik kolektivnog kažnjavanja”, kazao je Clegg, čelnik Liberalnih demokrata, koalicijskog partnera konzervativaca premijera Davida Camerona.

“Sad bih zaista zatražio od izraelske vlade da se zaustavi. Dokazali su što su htjeli”, dodao je Clegg desetog dana borbi između Izraela i Hamasa u pauzi petosatnog humanitarnog primirja, tijekom kojeg je Izrael obustavio zračne udare, a Palestinci raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze.

Clegg je svoje izjave popratio opaskom da poštuje pravo Izraela na obranu zemlje.

Erdogan osudio “pokušaj sistematskog genocida” u Gazi

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan nazvao je u četvrtak izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze “pokušajem sistematskog genocida” nad Palestincima, prenosi AFP.

“Ovo nije prvi put da se suočavamo s jednom takvom situacijom. Od 1948., svaki dan, svaki mjesec i svaki ramazan svjedočimo pokušaju sistematskog genocida”, izjavio je Erdogan. Premijer, veliki zagovornik palestinske stvari, koji ima bliske odnose s Hamasom, snažno je osudio inertnost međunarodne zajednice glede izraelskih napada.

“Čovječnost upravo umire u Palestini. Upućujem poziv muslimanskom svijetu: osim nekoliko zemalja, dokad ćete nijemo promatrati zvjerski pokolj vaše braće”, rekao je Erdogan.

Erdogan, kandidat za predsjednika na izborima u kolovozu, kojem ankete daju prednost, prije dva dana je optužio Izrael za “državni terorizam” i isključio svaku mogućnost normaliziranja odnosa s tom zemljom.

h/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari