Connect with us

Hrvatska

Izraelci ponovo nude svoje Barake, ali ovaj put u dogovoru s Amerikom

Published

on

Danas bi se trebala održati četvrta sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenog aviona nakon koje bi, prema informacijama Jutarnjeg lista, trebalo biti objavljeno koje su države iskazale interes za sudjelovanje na hrvatskom natječaju za kupnju 12 borbenih aviona. Prema informacijama Jutarnjeg lista, iz više izvora bliskih Povjerenstvu, dosad je barem sedam zemalja iskazalo taj interes.

Među njima je najveće iznenađenje Izrael koji Hrvatskoj ponovno želi ponuditi avion F 16 Barak. Avion koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli je posao propao. No, ovoga puta, prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji List, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao, navodi Jutarnji List.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes za natječaj su Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na natječaj sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Povjerenstva Roberta Kopala, savjetnika premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih natjecatelja tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani. Tome su se, doznaje Jutarnji List, prilagodile i države zainteresirane za natječaj.

Uz već spomenuti rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione – F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na natječaj javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16. Naši izvori tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim rabljenim F-16, ali moguće je da se javi u posljednji tren. Grčka je sudjelovala na prošlom natječaju, ali je njezina ponuda ocijenjena nepotpunom. Postoji i mogućnost da do današnje sjednice Povjerenstva dođe iskaz interesa još neke države.

Nakon što se službeno utvrdi interes za dostavljanje ponuda zainteresiranim državama, uputit će se zahtjev za ponude u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Očekuje se da zahtjevi za ponude budu upućeni u sljedećih mjesec dana, a ponuditeljima će biti dano šest mjeseci za izradu ponuda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari