Connect with us

Iz Svijeta

Izraelska vlada po prvi put formirana podrškom arapske stranke

Objavljeno

on

Bila je to fotografija za povijest: islamistički političar iz arapske manjine u Izraelu smiješi se uz krajnje desnog židovskog čelnika i njegove saveznike, nekoliko trenutaka nakon što mu je dao podršku za formiranje nove vlade.

Zajednički cilj uklanjanja s funkcije Benjamina Netanyahua u srijedu je pridružio Mansura Abasa savezu protiv najdugovječnijeg izraelskog premijera. Abasova mala islamistička stranka omogućila je židovskim strankama minimalnu većinu u Knessetu.

Ra’am je time postala prva stranka arapske manjine u Izraelu, koja čini 21 posto stanovništva, koja će podržavati izraelsku vladu. Vlada se tek treba potvrditi u parlamentu, piše agencija Reuters.

Abas je time po strani ostavio neslaganje s potencijalnim budućim premijerom Naftalijem Bennettom, bivšim čelnikom organizacije za židovsko naseljavanje i pobornika aneksije većine okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Zubar po struci, 47-godišnji Abas rekao je da se nada poboljšati životne uvjete arapskih stanovnika Izraela koji se žale na diskriminaciju i zapostavljanje vlasti.

„Odlučili smo se pridružiti vladi kako bi promijenili ravnotežu političkih snaga u državi“, kazao je u poruci svojim pobornicima nakon što je potpisao koalicijski dogovor s Bennettom i čelnikom opozicije Yairom Lapidom, koji će nakon dvije godine preuzeti premijersku funkciju.

Abasova stranka objavila je kako sporazum uključuje izdvajanje vrijedno više od 16 milijardi dolara za poboljšanje infrastrukture i borbu protiv kriminala u većinski arapskim gradovima.

Dogovor uključuje i zaustavljanje uništavanja domova izgrađenih bez dozvola u arapskim selima te davanje službenih statusa beduinskim gradovima u pustinji Negev, uporištu islamista.

„Govorim jasno i iskreno: pošto se samo formiranje ove vlade temelji na našoj podršci, moći ćemo utjecati na nju i postizati velike stvari za naše arapsko društvo“, poručio je Abas, kojeg dio arapskog stanovništva zbog podrške antipalestinskim političarima optužuje za izdaju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari