Connect with us

Iz Svijeta

Izraelska vojska: 700.000 Palestinaca pobjeglo iz sjeverne Gaze

Objavljeno

-

Foto: EPA

Oko 700.000 Palestinaca do sada je pobjeglo u južni pojas Gaze nakon poziva na evakuaciju civilima u sjevernom dijelu obalnog pojasa, priopćila je izraelska vojska u subotu.

Civili koji su ostali u gradu Gazi i sjevernom dijelu palestinskog teritorija trebali bi se preseliti južno od rezervata prirode Wadi Gaza radi vlastite zaštite, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari u televizijskoj izjavi.

Izrael će intenzivirati napade na vojne ciljeve Hamasa i njihove upravne objekte na sjeveru, upozorio je: “Nastavit ćemo napadati ciljeve koji bi mogli predstavljati prijetnju kopnenim snagama u sljedećim fazama rata.”

U subotu su bila dva tjedna otkako su stotine palestinskih militanata predvođenih Hamasom ubile stotine civila u iznenadnom napadu na Izrael.

Od tada su izraelski osvetnički udari u Gazi potaknuli strahove od humanitarne katastrofe i regionalne eskalacije sukoba.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 1,4 milijuna ljudi u Pojasu Gaze već raseljeno zbog toga što su u izraelskim bombardiranjima ostali bez svojih domova.

Više od 544.000 njih potražilo je utočište pod okriljem UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Drugi se nalaze u skloništima kod obitelji ili prijatelja, prema UN-u.

Izrael je u subotu rekao da su stotine raketa koje su ispalili militanti prema Izraelu pale prije cilja i pogodile Gazu.

Prema IDF-ovom glasnogovorniku Hagariju, više od 550 od oko 7000 raketa ispaljenih iz Gaze od početka rata pogodilo je samo palestinsko područje.

Samo u zadnja 24 sata, to uključuje oko jednu petinu ispaljenih raketa, rekao je: “Pogrešno usmjereni raketni napadi Hamasa i Islamskog džihada ubijaju nedužne civile u Pojasu Gaze.” (Hina)

Britanska obavještajna služba: ‘Mislimo da će izraelska kopnena ofenziva krenuti za par dana’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas