Connect with us

Iz Svijeta

Izraelska vojska kaže da je preuzela ‘operativnu kontrolu’ nad lukom u Gazi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Izraelska vojska je priopćila u četvrtak da je preuzela “operativnu kontrolu” nad lukom u Gazi, važnom infrastrukturom na sjeveru palestinskog teritorija, 41. dana rata Izraela i islamističkog pokreta Hamasa.

U zajedničkoj operaciji oklopnih i pomorskih snaga “ovih dana” preuzeta je “operativna kontrola nad lukom u Gazi koju je kontrolirala teroristička organizacija Hamas”, ističe vojska u priopćenju.

Dodaje da se palestinski pokret koristio njome “kao obučnim središtem za svoje specijalne pomorske jedinice kako bi planirali i izvodili terorističke napade na moru”.

Rat je počeo kada je Hamas 7. listopada izveo nezapamćen krvavi napad na izraelsko tlo.

Na izraelskoj strani je poginulo oko 1200 ljudi, većinom civila koji su stradali toga dana, objavile su vlasti.

Izrael uzvratno neprekidno bombardira Pojas Gaze koja je u gotovo potpunom okruženju. U izraelskom bombardiranju poginulo je 11.500 ljudi, uglavnom civila, među kojima 4.710 djece, objavila je Hamasova vlada.

Pošto je izvijestila da u okruženju drži sjever teritorija, vojska je rekla da vodi borbe u samom središtu grada Gaze i ovih dana je objavila da je preuzela nadzor nad nekoliko ustanova islamističkog pokreta: parlamentom, zgradama vlade i vojne policije.

Islamistički pokret je umanjio važnost te informacije rekavši da su zgrade bile “ispražnjene”.

Izraelske snage interveniraju i u bolnicama u Gazi, za koje Izrael tvrdi da Hamas u njima skriva oružje i kojima se koristi kao zapovjednim stožerom.

Tako je izraelska vojska u četvrtak nastavila prodirati u najveću bolnicu u Gazi, Al-Šifu, kamo su se sklonile tisuće palestinskih civila, što potiče krajnju zabrinutost i kritiku na međunarodnoj razini. (Hina)

Izraelski predsjednik kaže da Izrael ne može ostaviti vakuum u Gazi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas