Connect with us

Iz Svijeta

Izraelske snage napadaju Gazu: ‘Hamas će platiti visoku cijenu!‘

Objavljeno

-

Foto: AFP

Izraelska vojska pojačala je napade na Gazu dok se iz Gaze peti dan zaredom nastavljaju ispaljivati rakete na Izrael. Poginuli i ranjeni broje se u stotinama.

U izraelskim napadima u petak sudjeluju zračne i kopnene snage, priopćeno je iz izraelske vojske.

BBC piše da je došlo do snažnog granatiranja na Gazu u kojem su sudjelovali izraelski brodovi topovnjače, borbeni avioni i helikopteri. U Gazi je ubijeno više od stotinu ljudi, a u Izraelu njih sedmero od početka sukoba u ponedjeljak.

U međuvremenu sukob se proširio i na izraelske ulice pa je predsjednik Reuven Rivlin upozorio na “besmisleni građanski rat”. Ministar obrane Benny Gantz naredio je “masovno pojačanje sigurnosnih snaga” za suzbijanje unutarnjih nemira u Izraelu zbog kojih je do sada uhićeno više od 400 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se “vojna operacija protiv palestinskih militanata u Gazi nastaviti koliko god to bude potrebno”. “Hamas će platiti visoku cijenu”, dodao je.

Glasnogovornik Hamasa poručio je Izraelu da je ta vojna skupina spremna izraelske vojnike naučiti “grubu lekciju” ako se nastavi s kopnenim napadom.

Od ponedjeljka su ubijena najmanje 103 stanovnika Palestine, uključujući 27-ero djece, više od 580 osoba je ranjeno, priopćeno je iz ministarstva zdravstva u Gazi. Dužnosnici su priopćili da je na tom području poginulo jako puno civila. Izrael pak tvrdi da su većina ubijenih u Gazi bili militanti te da su ubijeni zbog ispaljivanja raketa iz Gaze.

Nešto nakon ponoći vojska je poslala poruku medijima da su trupe u pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

No dva sata kasnije vojska je izdala “objašnjenje” rekavši da u Gazi “nema vojnika”, a glasnogovornik vojske pozvao se na “pogrešno shvaćenu internu komunikaciju” kako bi objasnio situaciju.

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre duboko u izraelski teritorij.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas