Connect with us

Iz Svijeta

Izraelski ministar Smotrich: Palestinci ne postoje

Objavljeno

-

Foto: EPA

Izraelski krajnje desničarski ministar financija Bezalel Smotrich zanijekao je postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina, u komentarima izrečenim u nedjelju navečer u Parizu.

“Ne postoje Palestinci jer ne postoji palestinski narod”, rekao je Smotrich na događaju u glavnom gradu Francuske, prema medijskim izvješćima.

Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili “neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta”.

Ova “povijesna istina” mora se čuti diljem svijeta, uključujući i Bijelu kuću u Washingtonu, dodao je.

“Ne postoji palestinska povijest. Ne postoji palestinski jezik”, nastavio je Smotrich u obraćanju koje je održano na hebrejskom.

Dodao je da su ljudi poput njega i njegovih djedova i baka “pravi Palestinci” te istaknuo da njegova obitelj živi u regiji već trinaest generacija.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Smotričeve zapaljive izjave. Izjavu je nazvalo “rasističkom, fašističkom i ekstremističkom” i priopćilo da ona potiče daljnju eskalaciju u regiji.

Smotričevi komentari došli su u vrijeme dok su u nedjelju u Egiptu trajali pregovori između palestinskih i izraelskih dužnosnika o suzbijanju rastućeg nasilja na drugom takvom sastanku u manje od mjesec dana.

Dužnosnici su obećali da će raditi na deeskalaciji nasilja uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Prijašnjih su godina izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod jeruzalemske džamije Al Akse na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa sa židovskom Pashom i kršćanskim Uskrsom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari