Connect with us

Vijesti

Izraelski veleposlanik uoči obljetnice Jasenovca: ‘mržnja se širi svijetom kao virus’

Objavljeno

-

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor povodom sutrašnje obljetnice proboja iz Jasenovca u utorak je poručio kako se u vrijeme pandemije treba ponovno posvetiti ljudskoj solidarnosti i borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se svijetom šire poput virusa.

„Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i djecu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom“, rekao je Mor u utorak, dan uoči 75. obljetnice proboja iz Jasenovca.

Dana 22. travnja 1945. u Jasenovcu se dogodio pokušaj proboja koji su organizirali preostali zatvorenici tog koncentracijskog logora. Od 1.073 logoraša koliko ih je tada bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

Istoga dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Mor je naglasio kako se „moramo podsjetiti na zločinački karakter takozvane ‘Nezavisne Države Hrvatske’ i njezinu politiku prema Židovima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima“.

„Obvezni smo uložiti sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve“, kazao je Mor.

„Ustaški režim, jedan od najgorih od onih koji su surađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu. Ustaško vodstvo i njegovi krvnici su bili potaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, vjerske nesnošljivosti i mržnje“, stoji u priopćenju.

Mor je istaknuo kako se treba nastaviti boriti protiv rastućih trendova povijesnog revizionizma i relativiziranja, pokušaja umanjivanja kriminalne prirode nacizma i suradničkih režima poput NDH, te suprotstaviti pokušajima „ušutkivanja povijesnih istraživanja nacističkih zločina“.

„Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i ustrajno unatoč svim poteškoćama“, rekao je izraelski veleposlanik, dodavši kako se samo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladog naraštaja može osigurati da se holokaust nikad ne ponovi.

„Šoa (Holokaust) se dogodio – dakle, može se dogoditi opet“, zaključio je Mor.

Logor u Jasenovcu bio je najveći logor u NDH i jedan od najozloglašenijih u Europi. Ustaše su ga uspostavile ubrzo nakon dolaska na vlast, a prema podacima Spomen područja Jasenovac, do sada je u logoru imenom i prezimenom utvrđeno 83 tisuće žrtava, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari