Pratite nas

Iz Svijeta

Izraelski zrakoplovi napali Siriju

Objavljeno

na

Izraelski zrakoplovi napali su Siriju. Naime, prema tvrdnjama sirijskog vojnog izvora, Izrael je ispalio rakete na glavnu vojnu zračnu luku zapadno od glavnog grada Damaska.

Nekoliko raketa ispaljenih iz područja blizu jezera Tiberias u sjevernom Izraelu, u petak kratko iza ponoći, palo je na područje zračne luke Meza, glavnog uporišta elitne Republikanske garde.

Sirijska vojska upozorila je Tel Aviv na posljedice onoga što su nazvali očiglednim napadom te najavila kako će poduzeti “odmazdu za ovaj napad i nastaviti borbu protiv terorizma”.

Napad na vojnu zračnu luku u blizini Damaska dogodio se samo desetak dana nakon što su izraelski vojni štab i obavještajna služba kazali da Izrael ne isključuje mogućnost preventivne vojne akcije protiv libanonskog Hezbollaha i na području Sirije i Libanona.

Izrael tvrdi kako je ta akcija neizbježna jer je Hezbollah postao velika prijetnja za izraelsku državu. Po svemu sudeći, kako tvrde izraelski mediji, cilj napada bilo je skladište oružja namijenjeno borcima Hezbollaha.

Nema sumnje da je sirijski rat svaki dan sve kompliciraniji i u njemu se isprepliću interesi sve većeg broja zainteresiranih. Naime, Izraelu to nije prvi put da je napao Siriju, odnosno borce Hezbollaha u Siriji.

Osim što je Hezbollah jak na jugu Libanona duž granice s Izraelom, svoje snage premješta duž izraelske granice sa sirijskog teritorija, što je primoralo Izrael da u nekoliko navrata bombardira Siriju gdje su mete bile skladišta naoružanja ili likvidacija visokih dužnosnika Hezbollaha.

Sudjelovanje i prisutnost Hezbollaha u sirijskom ratu izazvali su toliku zabrinutost Izraela koji je svjestan kako bi u slučaju rata bio napadnut s dvije strane, iz Libanona i Sirije, zbog čega je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman tražio i od SAD-a i Rusije, ali i od Turske da svako moguće buduće političko rješenje rata u Siriji bude uvjetovano povlačenjem Hezbollaha iz Sirije jer prema njegovu mišljenju oni predstavljaju najveću opasnost za izraelsku državu.

Stoga je Turska, kao što je to od nje i zatražio izraelski ministar obrane Lieberman, uvjetovala svoje sudjelovanje u mirovnim pregovorima o Siriji u Astani povlačenjem boraca Hezbollaha iz Sirije, što su predsjednik Bashar Al-Assad i Iran, ali i glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah energično odbili.

Prema izvješćima izraelske obavještajne službe, Hezbollah danas posjeduje više od 250 tisuća dalekometnih i kratkometnih projektila koji mogu gađati unutrašnjost Izraela.

Nedavno je glavni tajnik Hezbollaha šeik Nasrallah zaprijetio kako će, u slučaju da dođe do rata s Izraelom, bombardirati spremište amonijaka u gradu Haifi.

Izraelski analitičari i stručnjaci uvjereni su da bi, dođe li do tog scenarija, taj potez Hezbollaha mogao prouzročiti veliku katastrofu koja bi odnijela desetke tisuća ljudskih života.

Iako Iran i Hezbollah na terenu u Siriji koordiniraju s Rusijom u borbi protiv Islamske države, ogorčeni su dvostrukom igrom koju igraju Vladimir Putin i Rusija.

Iako je Rusija, kako bi štitila zračni prostor Sirije od svakog mogućeg zračnog napada, rasporedila ruske sustave protuzračne obrane S-300 i S-400 u Siriji, kada je Izrael u pitanju, oni se stavljaju izvan funkcije.

Naime, Izraelci tvrde kako za svaki napad na Siriju oni prije toga koordiniraju i obavijeste svoje kolege u Moskvi kako ne bi došlo do frontalnog sukoba Izraelaca i Rusa u Siriji.

Bit će interesantno kako će se ponašati novoizabrani američki predsjednik Donald Trump glede mogućeg novog rata između Izraela i libanonskog Hezbollaha, koji bi, ako izbije, ovog puta bio vođen i na sirijskom teritoriju, s obzirom na to da je Trump najavio kako će američko veleposlanstvo iz Tel Aviva preseliti u Jeruzalem te tako dao do znanja da će izraelsku državu braniti svim silama.

Hassan Haidar Diab / Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban: Sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban 23. listopada ove godine pred Muzejom terora u Budimpešti pred okupljenima je održao svečani govor.

U tom govoru vrlo se kritički osvrnuo na komunističku povijest u Mađarskoj, ali i na današnje globalizacijske procese, između kojih je povukao i određene paralele.

Državnički govor Viktora Orbana pred Muzejom terora u Budimpešti

„Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati” – kazao Viktor Orban1je Viktor Orban, na nacionalni praznik 23. listopada u Budimpešti, pred muzejom Terora ispred oko 10.000 okupljenih unatoč kišnom vremenu.

Predsjednik mađarske Vlade dodao je: „…revolucija je bila nacionalna revolucija, ali to tadašnje zapadne sile nisu razumijele. Nisu shvatile da se mi borimo, jer smo bezgranično privrženi svojoj kulturi, svojem životnom stilu i ne želimo se rastočiti u talionici naroda.”

Naglasio je: „… želimo da drugi poštuju tko smo i što smo, jer smo mi Mađari tijekom tisuću godina branili granice Europe i borili se za svoju nacionalnu samostalnost.” Premijer je istakao da su probleme u XX. stoljeću stvorila vojna carstva, a sada se valom globalizacije rađaju financijska carstva.

Zato prema riječima Viktora Orbana: „… nakon tri desetljeća iznova prijeti opasnost za sve što smatramo Mađarskom i mađarskim načinom života. Nakon stjecanja slobode 1990. godine ponovo smo stigli do prekretnice u našoj povijesti”.

Po mišljenu Orbana, sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan. „Sada se odlučuje da li će narodi u Europi vratiti EUpolitičko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama.

Sada se odlučuje, da li ćemo uspjeti ponovo steći svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma.” – istakao je premijer i dodao: „Željeli smo vjerovati da se nikad više ne može ponoviti izopačena ideja komunista, da umjesto Mađara stvore „homo sovjeticusa”, ali globalističke snage nadiru na vrata i svesrdno rade na tome da umjesto Mađara sada oblikuju „homo brusszelicusa.”

Premijer je izrazio mišljenje da je financijsko spekulativno carstvo natovarilo na vrat Europe najnoviju seobu naroda, milijune migranata i invaziju novih useljenika u Europu te da su oni izradili plan kojim bi željeli Europu pretvoriti u mješoviti kontinent, a budući da je Srednja Europa zona bez migracija, ovdje se usredotočuje borba za europsku budućnost.

Prema riječima Viktora Orbana: „Mnogi još uvijek misle da je to nemoguće, ali mnogi su i 1956. i 1988. odnosno i prije 2010. vjerovali da promjene nisu moguće. Ali moguće je! Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Brissel se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati, a na suludu ideju o Sjedinjenim europskim državama može se navući luđačka košulja.” – naglasio je i dodao: „Za to treba samo da se u Srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari.

 

Informativni list mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, br. 81 (studeni 2017.)

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari