Izricanje prvostupanjske presude braći Šimić zakazano za 17. ožujka

  0

  Završnim riječima strana u postupku (optužbe i obrane) u utorak je u Sudu BiH okončano suđenje braći – Mati i Blagi Šimiću, koji se terete za produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom narkotika, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Mate Šimić i za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

  Izricanje prvostupanjske presude u ovom predmetu zakazano je za ponedjeljak, 17. ožujka.

  Zastupnik optužbe, tužitelj Tužiteljstva BiH Saša Sarajlić smatra da su izvođenjem dokaza potvrđeni tužbeni navodi, odnosno inkriminacije prema kojima su od 2004. do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana – skunk, namijenjene prodaji na području Republike Hrvatske.

  Sarajlić je podsjetio na iskaze svjedoka koji potvrđuju teze optužbe, među kojima i svjedoka Ivana Kolobarića, koji je prema vlastitom priznanju i sam sudjelovao u nezakonitim radnjama, ali mu je Tužiteljstvo dalo imunitet od kaznenog gonjenja, budući da je pomogao u razotkrivanju spomenutih inkriminacija.

  Mišljenja je da su optuženi postupali s izravnim umišljajem, te da ih treba oglasiti krivim i osuditi na zatvorske kazne u skladu sa zakonom.

  Tužitelj Sarajlić je prethodno izmjenio optužnicu u pogledu točke 4 (nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija), pozivajući se sada na odredbe drugog zakona – Zakona o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i plinova, a polazeći od činjenice da se radilo o gospodarskom, a ne vojnom eksplozivu.

  Sudsko vijeće je, nakon prigovora obrane i razmatranja novonastale procesne situacije, zaključilo da je optužnica izmjenjena u skladu sa dokaznim postupkom.

  Braniteljica optuženih, odvjetnica Irena Pehar, međutim, smatra da tužbeni navodi nisu dokazani van razumne sumnje, te da se ne može pokloniti vjera iskazima svjedoka koji su, kako navodi, zainteresirani da braća Šimić ostanu “iza brave” budući da im oni (svjedoci) duguju određene novčane iznose.

  U osvrtu na tužiteljeve ocjene, ustvrdila je da su braća Šimić od samog početka izložena svojevrsnoj hajci, navodeći da su iskazi svjedoka iskonstruirani kako bi izbjegli vraćanje spomenutih dugova. Odvjetnica Pehar, nadalje, tvrdi da prikupljeni dokazi nisu zakoniti, odnosno da pretresi objekata i otvaranje određenih predmeta nisu vršeni u prisustvu branitelja, odnosno da za to nisu osigurane odgovarajuće sudske naredbe, te da nisu sačinjeni zapisnici o oduzetim predmetima.

  Uz osporavanje vjerodostojnosti dokaza, obrana navodi da optužba nije van razumne sumnje dokazala krivnju optuženih, te predlaže da se braća Šimić oslobode optužbi.

  Inače, u optužnici, potvrđenoj 11. listopada 2013. godine, među ostalim, navodi se da je 17. prosinca 2012. godine u kući u Grudama koju koriste optuženi pronađeno 10,5 kilograma opojne droge marihuana – skunk, kao i jedanaest štapina eksplozivne materije ‘kamniktit’ i ‘vitezit’.

  Optuženi Mate Šimić se tereti i da je dana, 30. studenog 2011. godine, na području općine Grude ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačke županije, upućujući mu verbalne prijetnje putem mobilnog telefona, a što obrana, također, negira.

  Fena

  facebook komentari