Connect with us

Izvanredni europski summit o krizi u Ukrajini

Objavljeno

-

Program pomoći Ukrajini vrijedan najmanje 11 milijardi eura koji je precizirao predsjednik EK Jose Manuel Barroso u četvrtak je predstavila Europska komisija.

U četvrtak će se u Bruxelesu održati izvanredni sastanak na vrhu čelnika država i vlada Europske unije posvećen ukrajinskoj krizi, piše HRT.

Hrvatski premijer Zoran Milanović biti će na skupu koji bi trebao razgovarati s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom.

Izvanredni sastanak nakon tromjesečne političke krize i smjene ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča te nakon što su ruske vojne snage preuzele nadzor nad većim dijelom Krima, sazvala je Europska unija.
Program pomoći Ukrajini vrijedan najmanje 11 milijardi eura koji je precizirao predsjednik EK Jose Manuel Barroso u četvrtak je predstavila Europska komisija.

Program se sastoji od 1, 6 milijarde zajmova, 1,4 milijardi donacija, od kojih 600 milijuna tijekom sljedeće dvije godine, 3 milijarde od Banke za europska ulaganja (BEI).

Komisija je predložila “osnivanje specijalnog mehanizma koordinacije donatora” kojeg je EU sprema prihvatiti, za koordinaciju podrške međunarodne zajednice.

Lavrov: Rusija i SAD za poštivanje sporazuma od 21. veljače

Ruski ministar vanjskih poslova Sergel Lavrov u srijedu je, nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, izjavio da se obojica slažu da treba pomoći Ukrajincima da provedu sporazum koji su prije dva tjedna potpisali sada svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič i oporba.
“Složili smo da treba pomoći Ukrajincima, svim Ukrajincima, u provedbi sporazuma postignutog 21. veljače”, kazao je Lavrov u Parizu. Dodao je da će se on i Kerry u francuskom ministarstvu vanjskih poslova sastati sa šefovima diplomacija Francuske, Poljske i Njemačke, zemalja supotpisnica sporazuma.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari