Pratite nas

Gospodarstvo

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković izvijestio je kako je Vlada donijela odluku da izvanredni povjerenik za Agrokor bude Ante Ramljak.

Premijer je rekao kako je ovo politička odluka kojom će se stabilizirati trenutna gospodarska situacija u Hrvatskoj.
Osigurat će se redovito poslovanje i isplate duga dobavljačima. Čitav taj proces koordinirat će izvanredni povjerenik uz čvrstu potporu Vlade, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako je danas važan dan jer se počinju rješavati problemi i prestaje neizvjesnost. Dan po dan, postepeno ćemo rješavati ove probleme.

U srcu je isplata dobavljača – uklanjanje pjeska koji je upao u kotače Agrokora. Nadam se da će to biti ovaj tjedan zaustavljeno i krenuti u suprotnom smjeru, naglasila je ministrica.

OPG-ovi će biti namireni, mali će biti namireni, ustvrdio je ministar Tolušić.

Ovo rješenje ne znači amnestiju onih koji su nas doveli u ovu situaciju, komentirao je ministar Vlaho Orepić na što je premijer dodao kako je to posao drugih institucija.

Ovo je potez koji će dovesti do smirivanja situacije. Formalni korak koji pokazuje da smo usmjereni na rješavanje problema, rekao je Ante Šprlje.

Trgovački sud imenovao Ramljaka i zabranio postupke protiv Agrokora

Trgovački sud potom je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

Postupak izvanredne uprave, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, otvoren je u 9.50, a nakon što je Vlada jutros odlukom za povjerenika predložila Ramljaka.

Pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima. Također, Agrokorovi dužnici pozvani su da svoje obveze prema koncernu ispunjavaju bez odgode.

Među “ovisnim  društvima” su primjerice Belje, Jamnica, Konzum, Zvijezda, Vupik, PIK Vrbovec, Ledo, Solana Pag, Tisak, itd.

U 10 sati sastali su se premijer Andrej Plenković s dobavljačima, a u podne je predviđen susret s bankarima kreditorima koncerna. Uz premijera Andreja Plenkovića na sastancima je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dobavljači i dalje ponavljaju da robu neće dostavljati dok im banke ne plate 250 milijuna eura, koliko je potrebno za deblokadu njihovih računa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Ovo su rezultati ministrice Gabrijele Žalac i njezinog tima

Objavljeno

na

Objavio

Prije „ustoličenja“ 14. Vlade RH, 19.10.2016., prihvaćen je prvi paket mini porezne reforme. Mandatar 14. Vlade RH, g. Andrej Plenković, izabrao je svoj tim i uzburkao javnost imenima koji nisu bili svakom po volji što je i normalno, pa ni meni osobno, ali to je neotuđivo pravo svakog Mandatara i kasnije Predsjednika Vlade RH i za svako ime, tj. rezultate rada svakog člana kojeg je izabrao u svoj tim, sigurno će nositi i pohvale i/ili pokude.

Kako smo mi zemlja s cca 4 milijuna nogometnih stručnjaka i izbornika koji sve znamo najbolje, ni izbor tima 14. Vlade RH nije prošao nezapaženo.

Neki su „objesili nos“ jer baš oni nisu izabrani (jer su se smatrali „izabranicima“), neki su podržali, a neki pak ostali „mrtvi – hladni“ na izbor „izbornika“, tj. Mandatara 14. Vlade RH.

U to vrijeme često sam se telefonski čuo s mojim velikim prijateljem i „bratom po oružju“, jer zajednički analiziramo političku i gospodarstvenu situaciju u RH, i sjećam se da sam ne samo jednom prigodom rekao da je „…jedan od najjačih taktičkih i strateških poteza Predsjednika Vlade RH što je na mjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije postavio upravo mladu i perspektivnu majku troje djece i gospođu Gabrijelu Žalac umjesto g. Tolušića kojeg je postavio za ministra poljoprivrede…..“. Nije mu tog trenutka to baš „sjelo“ jer smo prije toga zajednički razmišljali da je bivši ministar tog ministarstva dobro radio svoj posao.

Nakon samo nekoliko mjeseci u još jednom u nizu razgovora rekao mi je da je ministrica Gabrijela Žalac „svjetska“ i da ga je ugodno iznenadila, da nije mogao vjerovati da se može bolje kao i kako sam znao koliki je njezin kapacitet….

Uglavnom, danas je i pticama na granama jasno da je gospođa Gabrijela Žalac odradila i radi odličan posao za RH. Je li mogla i bolje, sigurno da da, ali zbog ovih i ovakvih rezultata ispod, razmišljanja sam da su joj mnogi zavidni.

Naravno, „dežurnih katastrofičara“ koji će uvijek prigovarati neće niti nedostaje jer i to je normalno.

Kad bi me danas pitali da na brzinu odgovorim o fondovima Europske unije, sigurno ne bih sve znao nabrojiti „na pamet“, ali zato postoje papiri, bilježnice, dokumenti, mape na računalima, linkovi, ….
Siguran sam isto tako da ni najveći broj Hrvata, a poglavito i iz intelektualnih krugova to sigurno ne bi znali. Da bi nam svima bilo lakše uvidjeti koliko je to dug i mukotrpan put do sredstava fondova Europske unije pogledajmo sliku ispod.

Kad malo pogledamo sliku, koja govori više od tisuću riječi, na ministarskom mjestu gospođe Gabrijele Žalac, sigurno ne bih ni poželio biti kao ni mnogi drugi.

No, sve napisano i slika ipak ništa još ne govori o radu gospođe Žalac, ali i kako ne bi ispalo da ju hvalim i/ili veličam, neka njezin rad to kaže umjesto mene.

Najbolja 14. Vlada RH „ustoličena“ je 19.10.2016., a slike ispod najbolje govore o uspjesima rada ministrice Žalac i njezinog tima. Svaka im čast!

( Ova crvena točkica – stupac na slici – Grafikonu je rezultat „najbolje“ komunističke 12. Vlade RH na čelu s nezaboravnim Z.M. za razdoblje od ulaska RH u EU (01.07.2013. – 31.12.2015.)
( Žuta boja označava napokon pokretanje RH za vrijeme ministra g. Tolušića i 13. Vlade RH.)
( Plava boja na slici – Grafikonu pripada ministrici Gabrijeli Žalac i njezinom timu. )

Slika ispod je posebna priča koja dodaje „sol na ranu“ svakom tko ne voli Hrvatsku ni Hrvate.

U najkraćim crtama ovo su rezultati majke troje djece, gospođe i ministrice Gabrijele Žalac i njezinog tima.

Mnogi „ekonomisti“ i „stručnjaci“ napadali su Proračun RH za 2019. s naglaskom na previsoku rashodnu stranu proračuna, …. ma na sve…. , jedino su zaboravili da je danas 14. Vlada RH koja vodi Hrvatsku, a ne 12. Vlada RH i Z.M. ( Izgubljeni u vremenu i prostoru.)

Najtužnije od svega je da su „odlični rezultati“ 12. Vlade RH, na čelu s g. Z.M., a vidljivi na Grafikonima sustavno prešućeni i prešućivani od strane „maistream“ medija i svih mogućih „zaljubljenika“ u RH. S druge strane, ta ista izvješća se iskrivljuju, u „isti koš“ se stavljaju i pribrojavaju učincima 14. Vlade RH s naglaskom da smo najlošija ili predzadnja država po svim mjerilima povlačenja novca iz fondova Europske unije.

E to je strašno, ali nije i najstrašnije već je to što redom „mainstream“ mediji i  „veliki Hrvati“, ruku pod ruku, s „mentalnim juhoslovenima“ to prihvaćaju kao „gotovu stvar“ bez ikakve provjere istinitosti navoda i/ili naslova, a kamoli sadržaja i sustavno napadaju ministricu Žalac. Takve napade i izljeve mržnje prema svemu što je dobro za RH pripisujem grupaciji osoba s izrazitim poremećajem „manjka inteligencije“ uz kronični „višak mržnje“.
Takvoj grupaciji i pok. Stephan Hawking bi bio samo jedan „bezvezni lik u kolicima“ koji ništa nije ni znao.

Jedan od „bisera“ koje sam čuo i pročitao od tzv. „velikih Hrvata i Hrvatica“ i vodio rasprave po društvenim mrežama, jeste uvjerenost istih „stručnjaka“ da ugovorena i povučena  sredstva regionalnog razvoja RH troši na „region“, ne shvaćajući da je RH podijeljena na regije.

 Zbogom pameti!

Razumljivo mi je da nitko nema „čarobni štapić“ da može napraviti jednim potezom baš sve, ali ostaje činjenica da su rezultati ministrice Gabrijele Žalac i njezinog tima kao da baš ona ima ipak neki mali „čarobni štapić“ te da je ispravila sav nerad 12. Vlade RH na čelu s g. Z.M. kao i spasila sve što se spasiti da u interesu RH. ( ili je u svom poslu dala i samu sebe sa svojim timom za dobrobit RH!? )
Ministricu Gabrijelu Žalac tzv. „mainstream“ mediji mahom opisuju kao osobu kojoj odjeća „nije u skladu“ kao i da nema takta prema novinarima, a TV kuće samo čekaju trenutak objaviti snimke koji komplet nosi kao i kako se u „štiklicama“ po ledu bori ući u Banske dvore. A rezultati, ništa! Poneko slovo, reda radi i to je sve. Jadno da jadnije ne može ni biti.

No, njima „na čast“ i svoj ostaloj „modnoj policiji“, ali istina je potpuno drugačija i puno ljepša.

A naša uspješna ministrica Gabrijela Žalac je suđena i osuđena bez prava žalbe.

Takvi smo mi Hrvati. Kad netko radi nešto dobro za dobrobiti RH i svih Hrvata ma gdje god se nalazili, treba ga napasti svim sredstvima jer „kvari“ ukupnu sliku „mainstream“ medija i umanjuje njihovu moć. Ministricu Gabrijelu Žalac slobodno možete i napadati i pisati neistine, ali tko može osporiti istinu?!

Naravno da je kriva i za to što je svojim radom i sa svojim timom doprinijela da RH može kročiti puno sigurnije u budućnost neovisno što situacija u susjedstvu (Italija, recesija) i u velikom dijelu EU i nije baš najbolja, a što bi se moglo odraziti i na ukupnu gospodarsku sliku RH.

Za detaljniju prezentaciju Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije, molim pogledati link:
https://strukturnifondovi.hr/wp-ontent/uploads/2019/01/MRRFEU_rezultati_2018_za_web.pdf )

( https://bit.ly/2Rsy4bJ )

(Po svim makroekonomskim i inim pokazateljima 14. Vlada RH jeste najbolja Vlada RH od nastanka naše mlade Država i to je dokazano!)

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Izvor podataka: ( Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Bjelovar: Ministar Goran Marić u prvoj hrvatskoj geotermalnoj elektrani

Objavljeno

na

Objavio

Prilikom posjeta Bjelovaru, ministar državne imovine Goran Marić obišao je u srijedu prvu hrvatsku geotermalnu elektranu u obližnjoj Velikoj Cigleni i s voditeljem toga projekta Dragutinom Domitrovićem iz tvrtke “Geoen” potpisao ugovor o pravu građenja na parceli u državnom vlasništvu.

Prva hrvatska geotermalna elektrana trenutačno je u testnoj fazi proizvodnje, a službeni početak rada očekuje se potkraj travnja.

Riječ je o geotermalnoj elektrani od 16,5 megavata, što je, po riječima Domitrovića, dovoljno za napajanje 23 tisuće kućanstava.

Investicija vrijedna 45 milijuna eura počela je 2006., puni zamah dobila je nakon ulaska turskog MB Holdinga, koji u matičnoj državi ima geotermalne elektrane instalirane snage 70 megavata,a elektrana u Veikoj Cigleni prva je u koju su investirali izvan matične države.

Domitrović je napomenuo da 68 posto investicije čine domaće komponente što je iznimno visok udio s obzirom da u Hrvatskoj ne postoje tvrtke koje se bave izgradnjom takve vrste elektrana.

“Lako je surađivati s onim sredinama u kojima prevladavaju entuzijazam i znanje, a ovdje je upravo takav slučaj. Misija Vlade i ministarstva na čijem sam čelu je ostaviti trag u svakoj općini i aktivirati državnu imovinu”, izjavio je ministar Marić.

Dodao je kako mu je, kao ekonomistu, posebno drago sudjelovati u proizvodnim i energetskim projektima.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak rekao je da je oko geotermalne elektrane mnogo državnog zemljišta i da već sada postoji interes privatnih investitora za ulaganje u poslove s toplinskom energijom koja će proizvoditi u elektrani.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari