Pratite nas

Izvedena najveća poslijeratna akcija na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”

Objavljeno

na

Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu – kazao je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dok su ga ulicama Sarajeva vodili specijalci SIPA-e. Uhićen je u najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”. Čaušević je lociran na području USŽ-a, kako doznajemo u Bosanskom Petrovcu, nakon čega je uz pratnju specijalaca SIPA-e doveden u Sarajevo i tzv. stakleni grad gdje je njegova imovina.

5c779e6a0849ac3f9f0b98d88cb6afeb

Nazočio je pretresu objekata koji su u njegovom vlasništvu, uzeo osnovne stvari, tražio da se presvuče u odijelo i kravatu, nakon čega je proveden u prostorije SIPA-e gdje je ispitivan sinoć do kasno u noć. Pojedini od jučer uhićenih planirali su bijeg što potvrđuje i uhićenje Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Odjela za carine UNO BiH, kojega su specijalci SIPA-e otkrili u Gradišci i to na granici dok je pokušavao pobjeći. U bjegu su dva carinika – Saša Jovanović i Radovan Đurić. U akciji je uhićen i Alija Mašić, šef carina u Sarajevu, Almir Kadić, bivši suradnika Ramiza Delalića Ćele, te Nedeljko Milovanović, sin generala Manojla Milovanovića, prenosi FTV.
Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 300 policijskih službenika. Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.
Odvjetnik Asim Crnalić koji će braniti Kemala Čauševića rekao je kako je akcija ‘Pandora’ označena “povjerljivom”. – Do sada je slobode lišeno 40 osoba, od toga je oko 30 dužnosnika carinskih tijela i UNO-a BiH. Planom akcije je predviđeno uhićenje ukupno 54 osobe, precizirala je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e. U SIPA-i je formiran glavni operativni stožer akcije “Pandora”, a njime rukovodi direktor SIPA-e Goran Zubac s najbližim suradnicima, a formirani su i podstožeri u uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.
U akciji “Pandora” sudjelovalo je više od 300 policajaca u 24 grada. “Radi se o najvećoj poslijeratnoj akciji”, rekao je jučer Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH. Radi se o predmetu u kojem je tim tužitelja, sastavljen od dva tužitelja s istražiteljima i suradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.
“Osobe osumnjičene pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Tužiteljstvo BiH provodi i financijsku istragu u ovom predmetu, a prema saznanjima, osumnjičene osobe ostvarile su višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti. Financijska istraga provodi se s ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima”, naveli su iz Tužiteljstva BiH. Mediji su pisali o povezanosti Kemala Čauševića s kriminalom.
Iznosili su se podaci o stečenoj imovini dok je bio direktor UNO-a, te materijalnoj koristi koju je ostvario. O nelegalnim radnjama Čauševića upozoravali su i iz Sindikata UNO-a. Ovom akcijom mnoge stvari su izašle na vidjelo. Direktor UNO-a BiH Miro Džakula izjavio je da je zbog kriminala u kojem su sudjelovali uhićeni, proračun BiH do 2011. oštećen za dvije milijarde KM. Šteta je veća nego npr. koliko su štete napravile nedavne katastrofalne poplave pojedinačno, u RS-u ili FBiH.

Oslobađali od carina

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja UNO-a BiH do danas, u suradnji s pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UNO BiH, organizirano vršili kaznena djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili stjecanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH čijim djelovanjem je proračun BiH oštećen u višemilijunskim iznosima.

U akciji je slobode lišen i određeni broj osoba koje su zloupotrijebile službeni položaj ili ovlasti, tako što su više od 300 vozila, koja su u razdoblju od 2011. do 2013. uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile carinskih obveza. U pretresima je pronađena i izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

VecernjiList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari