Connect with us

Izvedena najveća poslijeratna akcija na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”

Published

on

Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu – kazao je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dok su ga ulicama Sarajeva vodili specijalci SIPA-e. Uhićen je u najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”. Čaušević je lociran na području USŽ-a, kako doznajemo u Bosanskom Petrovcu, nakon čega je uz pratnju specijalaca SIPA-e doveden u Sarajevo i tzv. stakleni grad gdje je njegova imovina.

5c779e6a0849ac3f9f0b98d88cb6afeb

Nazočio je pretresu objekata koji su u njegovom vlasništvu, uzeo osnovne stvari, tražio da se presvuče u odijelo i kravatu, nakon čega je proveden u prostorije SIPA-e gdje je ispitivan sinoć do kasno u noć. Pojedini od jučer uhićenih planirali su bijeg što potvrđuje i uhićenje Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Odjela za carine UNO BiH, kojega su specijalci SIPA-e otkrili u Gradišci i to na granici dok je pokušavao pobjeći. U bjegu su dva carinika – Saša Jovanović i Radovan Đurić. U akciji je uhićen i Alija Mašić, šef carina u Sarajevu, Almir Kadić, bivši suradnika Ramiza Delalića Ćele, te Nedeljko Milovanović, sin generala Manojla Milovanovića, prenosi FTV.
Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 300 policijskih službenika. Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.
Odvjetnik Asim Crnalić koji će braniti Kemala Čauševića rekao je kako je akcija ‘Pandora’ označena “povjerljivom”. – Do sada je slobode lišeno 40 osoba, od toga je oko 30 dužnosnika carinskih tijela i UNO-a BiH. Planom akcije je predviđeno uhićenje ukupno 54 osobe, precizirala je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e. U SIPA-i je formiran glavni operativni stožer akcije “Pandora”, a njime rukovodi direktor SIPA-e Goran Zubac s najbližim suradnicima, a formirani su i podstožeri u uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.
U akciji “Pandora” sudjelovalo je više od 300 policajaca u 24 grada. “Radi se o najvećoj poslijeratnoj akciji”, rekao je jučer Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH. Radi se o predmetu u kojem je tim tužitelja, sastavljen od dva tužitelja s istražiteljima i suradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.
“Osobe osumnjičene pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Tužiteljstvo BiH provodi i financijsku istragu u ovom predmetu, a prema saznanjima, osumnjičene osobe ostvarile su višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti. Financijska istraga provodi se s ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima”, naveli su iz Tužiteljstva BiH. Mediji su pisali o povezanosti Kemala Čauševića s kriminalom.
Iznosili su se podaci o stečenoj imovini dok je bio direktor UNO-a, te materijalnoj koristi koju je ostvario. O nelegalnim radnjama Čauševića upozoravali su i iz Sindikata UNO-a. Ovom akcijom mnoge stvari su izašle na vidjelo. Direktor UNO-a BiH Miro Džakula izjavio je da je zbog kriminala u kojem su sudjelovali uhićeni, proračun BiH do 2011. oštećen za dvije milijarde KM. Šteta je veća nego npr. koliko su štete napravile nedavne katastrofalne poplave pojedinačno, u RS-u ili FBiH.

Oslobađali od carina

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja UNO-a BiH do danas, u suradnji s pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UNO BiH, organizirano vršili kaznena djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili stjecanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH čijim djelovanjem je proračun BiH oštećen u višemilijunskim iznosima.

U akciji je slobode lišen i određeni broj osoba koje su zloupotrijebile službeni položaj ili ovlasti, tako što su više od 300 vozila, koja su u razdoblju od 2011. do 2013. uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile carinskih obveza. U pretresima je pronađena i izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

VecernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari