Pratite nas

BiH

Izvješće Odbora Europskog parlamenta: Konstitutivni narodi u BiH neravnopravni

Objavljeno

na

Odbor Europskog parlamenta za vanjske poslove priprema rezoluciju o Izvješću o napretku BiH za 2014. godinu, u kojoj će dati ocjenu za stanje u našoj državi te pozvati vlasti na rad kako bi radikalno poboljšali europske perspektive zemlje, piše Avaz.

Ovaj list došao je u posjed dokumenta o uloženom 241 amandmanu na rezoluciju, koji se rasprostire na čak 142 stranice. U njemu su europski parlamentarci poput Cristiana Dana PredE, Eduarda Kukana, Afzala Khana, Jamesa Carvera, Andreja Plenkovića i drugih, uložili brojne amandmane, ponajviše u vezi sa socijalno-ekonomskom situacijom u BiH.

Tako se u jednom od njih još “konstatira nedostatak kolektivne političke volje koja je dovela do sveopće stagnacije u državi”.

Građani su, navodi se, lišeni sigurne i prosperitetne budućnosti te se kao važan pokazatelj navode masovni prosvjedi u ožujku 2014. godine, koji su posljedice “visoke razine korupcije i ogromne nezaposlenosti”.

Dosadašnji proces priključenja EU, kaže se, bio je paraliziran i zbog nedostatka suradnje, zatim koordinacije između entiteta te zbog nerijetkih etnocentričnih stavova.

– Korupcija je široko rasprostranjena, javna uprava fragmentirana, nastalo je više različitih pravnih sustava. Mehanizmi suradnje s civilnim društvom su slabi, mediji polarizirani, a prava nisu jednako osigurana za sve konstitutivne narode i građane – navodi se u amandmanu izaslanika Prede, izvještavača EP-a za BiH.

Predlaže se i da borba protiv korupcije bude apsolutni prioritet, a u jednom od amandmana traži se i osiguranje neovisnosti pravosuđa.

– Borba protiv korupcije nije provedena u željenoj mjeri, tako da nije došlo ni do poboljšanja situacije. BiH se poziva da pokaže političku akciju protiv korupcije, kako bi se poboljšali rezultati tužiteljstva – kaže se u jednom od amandmana.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari