Pratite nas

BiH

Izvješće Odbora Europskog parlamenta: Konstitutivni narodi u BiH neravnopravni

Objavljeno

na

Odbor Europskog parlamenta za vanjske poslove priprema rezoluciju o Izvješću o napretku BiH za 2014. godinu, u kojoj će dati ocjenu za stanje u našoj državi te pozvati vlasti na rad kako bi radikalno poboljšali europske perspektive zemlje, piše Avaz.

Ovaj list došao je u posjed dokumenta o uloženom 241 amandmanu na rezoluciju, koji se rasprostire na čak 142 stranice. U njemu su europski parlamentarci poput Cristiana Dana PredE, Eduarda Kukana, Afzala Khana, Jamesa Carvera, Andreja Plenkovića i drugih, uložili brojne amandmane, ponajviše u vezi sa socijalno-ekonomskom situacijom u BiH.

Tako se u jednom od njih još “konstatira nedostatak kolektivne političke volje koja je dovela do sveopće stagnacije u državi”.

Građani su, navodi se, lišeni sigurne i prosperitetne budućnosti te se kao važan pokazatelj navode masovni prosvjedi u ožujku 2014. godine, koji su posljedice “visoke razine korupcije i ogromne nezaposlenosti”.

Dosadašnji proces priključenja EU, kaže se, bio je paraliziran i zbog nedostatka suradnje, zatim koordinacije između entiteta te zbog nerijetkih etnocentričnih stavova.

– Korupcija je široko rasprostranjena, javna uprava fragmentirana, nastalo je više različitih pravnih sustava. Mehanizmi suradnje s civilnim društvom su slabi, mediji polarizirani, a prava nisu jednako osigurana za sve konstitutivne narode i građane – navodi se u amandmanu izaslanika Prede, izvještavača EP-a za BiH.

Predlaže se i da borba protiv korupcije bude apsolutni prioritet, a u jednom od amandmana traži se i osiguranje neovisnosti pravosuđa.

– Borba protiv korupcije nije provedena u željenoj mjeri, tako da nije došlo ni do poboljšanja situacije. BiH se poziva da pokaže političku akciju protiv korupcije, kako bi se poboljšali rezultati tužiteljstva – kaže se u jednom od amandmana.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari