Pratite nas

Vijesti

Izvještaj o padu zrakoplova makedonskog predsjednika Trajkovskog- plagijat

Objavljeno

na

Izvještaj Povjerenstva koju je predvodio Omer Kulić o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je 2004. kod Mostara poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski je plagijat Izvještaja iz 2004, priopćila je danas Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH /BHDCA/.

U priopćenju se navodi da je BHDCA izvršila cjelovitu i sveobuhvatnu analizu Izvještaja povjerenstva koju je predvodio Kulić o nesreći zrakoplova u kojoj je 2004. poginuo Trajkovski.

Radi zaštite digniteta Direkcije i Povjerenstva koje je 2004. provelo istragu, BHDCA ističe da je Završni izvještaj koji je sačinilo Povjerenstvo koje je predvodio Kulić plagijat završnog izvještaja o ispitivanju nesreće zrakoplova bikraft super king er 200.

“Taj izvještaj je objavljen 5. svibnja 2004, a utvrđeni uzrok nesreće je upravo onaj koji je utvrdilo Povjerenstvo 2004, s tim da je napravljeno niz materijalnih i proceduralnih propusta, kako prilikom formiranja samog Povjerenstva, tako i u njegovom radu, te prezentaciji izvještaja”, navodi se u priopćenju BHDCA.

U Završnom izvještaju Povjerenstva iz 2004. navedeno da je uzrok nesreće “proceduralna greška u prilazu za slijetanje, po visini i mjestu, na Zračnu luku Mostar u kontroliranom letu”, dok je isto, samo drugim riječima, predočilo i Povjerenstvo koje je predvodio Kulić.

“Osim ove činjenice, ekspertizom izvještaja Povjerenstva koje je predvodio Kulić, BHDCA je utvrdila i niz drugih propusta, kako u radu samog Povjerenstva, tako i u samom Izvještaju, kao i pri njegovoj prezentaciji javnosti u BiH i Makedoniji”, dodaje se u priopćenju.

U tekstu se navodi da Povjerenstvo nije ispoštovala nijedan standard naveden u ICAO Aneksu 13, prekršilo je i odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH, te napravila niz drugih proceduralnih i materijalnih propusta.

“Pošto je predviđeno da se nove istrage o uzrocima zrakoplovnih nesreća formiraju samo i isključivo ukoliko se pojave novi i značajni dokazi, stručne službe BHDCA, analizirajući izvještaj Povjerenstva koje je predvodio Kulić, nigdje nisu mogle pronaći nove i značajne dokaze niti njihovo ispitivanje”, priopćeno je iz BHDCA.

BHDCA ističe da je plagirani Završni izvještaj sačinjen s jednim jedinim ciljem – da se diskreditira Povjerenstvo koje je ranije provela istragu, a čiji rezultati su negdje doslovno prepisani, a negdje su samo na drugačiji način izrečeni i, kao takvi, nalaze se u 80 posto teksta novog izvještaja.

Ključna razlika između plagiranog Završnog izvještaja i Završnog izvještaja, koji je objavljen 5. svibnja 2004., jeste u javnom objavljivanju dokaza i podataka od strane “senzacionalističkog povjerenstva”, što je u potpunosti protivno međunarodnim standardima i domaćim propisima.

Na osnovu svega, BHDCA konstatira da su oba izvještaja utvrdila isti uzrok nesreće, te javno postavlja sljedeća pitanje zbog čega je otvorena nova istraga.

Iz BHDCA pitaju i zbog čega je istraga trajala neprimjereno dugo /od 13. svibnja 2013. do 29. studenog 2014/, zbog čega je ova istraga koštala 160.000 eura, kako je u medijima izjavio glavni istražitelj Kulić, te ko je platio ili treba da plati troškove istrage i kome je to plaćeno.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari