Connect with us

Izvorna Hercegovačka oaza

Published

on

“Ljudi putuju pa se dive visovima planina, divovskim talasima mora, dugim tokovima … i kružnom pokretu zvijezda; a pored sebe prolaze i – ne čude se ničem.”

Sv. Augustin

Ovo se hercegovačko izletište može pohvaliti očuvanim okolišem i neponovljivim planinskim prizorima Vrana i Čvrsnice. Odlučite li se za ovo odredište, napravit ćete izuzetan potez.

Evo zašto  [vsw id=”x9IlgTnjk9Y&feature=player_embedded” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

Ugođaj ekološke oaze privlači turiste i izletnike tijekom sva četiri godišnja doba, jer skijanje, sanjkanje ili grudanje na padinama Čvrsnice jednako je atraktivno kao i proljetno ili ljetno uživanje u čarima Blidinjskog jezera.

Blidinje je zov oaze ljepote i zdravlja… I zbilja se ne zna je li taj zov jači u proljeće i ljeto, kad je ovaj prostor jedan veliki buket krajobraza i kada sve miriše. . sve odmara oči i dušu… ILI u zimu kada je cijela planina obučena u neopisivo ugodnu bjelinu – kada je teško doći, a još teže otrgnuti se od ugođaja zimske idile i povratiti se u prozaičnost svakodnevnice…

Na Blidinju je oduvijek bilo života za mnogovrsni biljni i životinjski svijet. Čak ni zadnja dva ledena doba koja su prošla ovim prostorima nisu uspjela zaustaviti život. Tako su i tu elementarnu nepogodu preživjele neke biljke i životinje; medu biljkama su to više vrsta encijana, a medu životinjama bar dvije vrste tritona.

Svakako treba istaknuti ;

Stjepana fra Petra Krasića,  poznatog i voljenog  diljem Hercegovine, ali i Hrvatske, kao graditelj crkve i franjevačkog doma u Masnoj Luci kod Blidinja, mitskih mjesta u kojima su po legendi obitavali hajduci i djevice, poput Mijata Tomića i Dive Grabovčeve.

Pripremio; Ivan Remeta Johnny

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari